Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Φεβ 2013

#rbnews διεθνείς ειδήσεις #5 23/2/2013


1. Βρετανία

i. Aπεργία των δημοσιογράφων του BBC
Στην Βρετανία, σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Δευτέρα οι δημοσιογράφοι του BBC ενάντια στις περικοπές θέσεων εργασίας. Πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ακυρώθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με ηχογραφημένες, ενώ μεταξύ των χιλιάδων απεργών ήταν και ο Paul Mason, παρουσιαστής της εκπομπής Newsnight, μιας απο τις δημοφιλέστερες εκπομπές δημοσιογραφικού περιεχομένου του BBC.
Η γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Μισέλ Στάνιστριτ (Michelle Stanistreet), δήλωσε πως οι αποφάσεις των διαχειριστών του BBC oδηγούν την ποιοτική δημοσιογραφία σε εξαφάνιση, ενω απειλούνται 2000 θέσεις εργασίας. Η κ. Στάνιστριτ είπε πως η απεργία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αποφασιστικότητας στους διοικούντες του BBC. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ύψους εξακοσίων εβδομήντα χιλιάδων λιρών (670.000) αποζημίωση της πρώην διευθύντριας του BBC, Caroline Thomson όταν αποχώρησε από τον οργανισμό, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι του BBC “όχι μόνο βιώνουν τις επιπτώσεις των περικοπών αλλά ακούνε την μια μετά την άλλη τις αποκαλύψεις για τους μισθούς του διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα καλούνται να αποδεχτούν τους συμβιβασμούς στο δημοσιογραφικό τους έργο ως αποτέλεσμα των περικοπών. Απλά δεν πάει άλλο”.

Το BBC απο τη μεριά του δήλωσε δυσαρεστημένο με τις πρακτικές της ένωσης δημοσιογράφων και ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει τις θέσεις εργασίας για να ανταποκριθεί στους οικονομικούς στόχους του οργανισμού.
Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα ξέσπασε αντιπαράθεση της Ένωσης Δημοσιογράφων με των πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την απεργία καθώς το BBC παραμένει καλά χρημοτοδοτούμενο. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, εξαγρίωσαν δημοσιογράφους του BBC, οι οποίοι νιώθουν πως υποβαθμίζονται οι ανησυχίες τους σχετικά με τις περικοπές, που έχουν σχεδιαστεί και ανέρχονται σε εφτακόσια εκατομμύρια λίρες (700εκ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η γενική γραμματέας της ένωσης κ. Στάνιστριτ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως βάζει το BBC σε ενα μονοπάτι παρακμής και ότι γνωρίζει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα.

[πηγή]
[πηγή]

ii. Περικοπές παροχών στους καρκινοπαθείς
Χιλιάδες καρκινοπαθείς στη Βρετανία κινδυνεύουν να χάσουν έως και 191 λίρες τον χρόνο ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να μην αυξάνονται πλέον οι κοινωνικές παροχές αναλόγως του πληθωρισμού. Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο προειδοποιούν πως οι αλλαγές στο νομικό πλαίσο των κοινωνικών παροχών θα επηρεάσουν 20.000 καρκινοπαθείς εώς το 2015. Η Βρετάνικη κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει όριο 1% στην ετήσια αύξηση των κοινωνικών παροχών ενω ο πληθωρισμός αυτη τη στιγμή κυμαίνεται στο 2.7%. Η Σιαράν Ντεβεϊν (Ciarán Devane) από τον οργανισμό Μακμίλλαν (Macmillan) δήλωσε ανήσυχη σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης στους καρκινοπαθείς και προτρέπει την κυβέρνηση να προστατέψει τους ασθενείς αυτούς από τις περικοπές. “Ο καρκίνος είναι η δυσκολότερη μάχης της ζωής κάποιων ανθρώπων. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να την κάνει ακόμα δυσκολότερη” δήλωσε η κ. Ντεβεϊν.
Το Εργατικό κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε πως οι οργανισμοί υποτιμούν τον βαθμό του προβλήματος καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι καρκινοπαθείς που υπάγονται στις κοινωνικές παροχές θα έχουν ανέλθει σε 42.200 έως το 2015.
Σημειώνεται επίσης πως η απόφαση της κυβέρνησης των Συντηρητικών και Δημοκρατικών έχει δεχθεί τα πυρά και από τον πρώην υπουργό των Συντηρητικών John Redwood, ο οποίος δήλωσε πως αν αυξηθεί ο πληθωρισμός αυτή θα είναι μια πολύ χειρότερη και σκληρότερη πολιτική απ'οτι νομίζουν οι υπουργοί.
[πηγή]

2. Βέλγιο

i. Μεγάλη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, τα συνδικάτα κάλεσαν σε μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα χωρίς ωστόσο να προκυρηχθεί απεργία. Η πορεία ήταν ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και στο πάγωμα τον μισθών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τα επόμενα έξι χρόνια. ΟΙ εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης. Η κινητοποίηση ήταν μια απάντηση στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβένηση Di Rupo και που περιλαμβάνουν περικοπές στα επιδόματα ανεργίας από 12% ως 40%, αλλά και στην υγεία και την εκπαίδευση.Στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 50 χιλιάδες εργαζόμενοι σύμφωνα με τους διοργανωτές (30 χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία) και κατά τη διάρκειά της, εκπρόσωποι των συνδικάτων συναντήθηκαν με εκπροσώπους εργοδοτικών συλλόγων και ομοσπονδιών (όπως των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών, του κατασκευαστικού τομέα), καθώς και με τον υπουργό ΟΙκονομικών Steven Vanackere και Συντάξεων Alexander De Croo.

ii. Διαμαρτυρία ενάντια στις Διοικητικές κυρώσεις για παράνομες πορείεςΛίγες ημέρες νωρίτερα, την Δευτέρα 18 Φερβρουαρίου, περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες ενάντια στις Διοικητικές Κυρώσεις των Δήμων που επιβάλλονται σε περίπτωση παράνομης πορείας. Αφορμή ήταν κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ενάντια σε εκδήλωση με καλεσμένους μεγαλοπαράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Η κινητοποίηση δεν είχε λάβει άδεια από το δήμο, με αποτέλεσμα να προσαχθούν περίπου 150 άτομα, στα οποία κατόπιν επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη πορεία.
Τη προηγούμενη Δευτέρα, οι διαδηλωτές απαίτησαν κατάργηση αυτού του μέτρου και δήλωσαν πως κανένα πρόστιμο δεν θα πληρωθεί. Η αστυνομία αρχικά απαγόρευσε να πραγματοποιηθεί πορεία, ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν την πραγματοποιήσουν χωρίς περαιτέρω προβλήματα Η πορεία θεωρήθηκε επιτυχημένη.

3. Ισπανία

i. Κινητοποιήσεις για τις εξώσεις
Σε πάνω από 50 πόλεις της Ισπανίας το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις για την υπέρσπιση του δικαιώματος στη στέγαση, του τέλους των εξώσεων, της αναδρομικής εισφοράς (πληρωμή) σε είδος και της κοινωνικής ενοικίασης. Περίπου 40.000 σύμφωνα με Ισπανούς tweeps συγκεντρώθηκαν στην Μαδρίτη, 20.000 στην Βαρκελώνη ενώ κοντά στις 6.000 στη Σεβίλη. Κινητοποιήσεις για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκαν και εκτός συνόρων της Ισπανικής επικράτειας, και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, αλλά και στην Βελγική πόλη Malines. Κάποια απο τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διάρκεια αυτών των κινητοποίησεων ήταν "Ναι, γίνεται","Δε συναινούμε ούτε σε μια έξωση παραπάνω" και "Δεν είναι αυτοκτονίες, είναι δολοφονίες". Κάτα την διάρκεια της πορείας στην Μαδρίτη, που πραγματοποιήθηκε υπο το σύνθημα "Σώστε τους ανθρώπους και όχι τις τράπεζες", διαδηλωτές αλλά και διοργανωτές της κινητοποιήσης αποδοκίμασαν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Θαπατέρο αλλά και τη γενική γραμματέα της νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πορεία με αστυνομική συνοδεία.

ii. Λευκή παλίρροια για την υγεία
H Μαδριλένικη κινητοποίηση, μετά απο 3 μήνες διαμαρτυριών, 4 απεργίες και ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσης της υγείας ψηφισμένο απο την Περιφέρεια της Μαδρίτης επεκτάθηκε σε όλη την Ισπανική επικράτεια. Η έκτη "λευκή παλίρροια" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου σε 15 Ισπανικές πόλεις κατά της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας με διαδηλώσεις που καλέστηκαν απο πλατφόρμες χρηστών, εργαζομένων στο τομέα της υγείας και συνδικάτα. Το κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων ήταν "Την υγεια δεν την πουλαμε, την υπερασπιζόμαστε". Πρόκειται για την πρώτη λευκή παλίρροια σε εθνικό επίπεδο. Σε όλες τις διαδηλώσεις τονίστηκε οτι το Ισπανικό δημόσιο σύστημα υγείας είναι "ένα απο τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στον κόσμο", και ότι η ιδιωτική διαχείρηση των ιατρικών υπηρεσιών "είναι πιο ακριβό" και "υποβαθμίζει την ποιότητα των επιδοτήσεων".

[πηγή]

iii. Αποτροπή έξωσης της Aurelia Rey
Η Aurelia Rey, 85 ετών καθυστέρησε κατά ένα μήνα το 1999 και άλλο ένα το 2011, να πληρώσει το ενοίκιο της κάτι το οποίο οδήγησε στην έναρξη της νομικής διαδικασίας έξωσης για μη πληρωμή. Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για δεύτερη φορά αποτράπηκε η έξωση απο το σπίτι της στην πόλη Α Κορούνια της περιφέρεις της Γαλίθιας στην Ισπανία. Η παρουσία 200 ατόμων της οργάνωσης "Στοπ στις Εξώσεις", γειτόνων αλλά και η άρνηση συνεργασίας πυροσβεστών που καλέστηκαν για να κόψουν αλυσίδες απέτρεψαν την έξωση. H πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχαν ήδη μαζευτεί μίση ώρα πριν τις 10 που ήταν προγραμματισμένη η έξωση κρατώντας πικέτες και πανό που γράφαν "Σπίτια χωρίς κόσμο, Κόσμος χωρίς σπίτια" και "Διαφθορά Δικαιοσύνη συνεργοί". Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ήταν προγραμματισμένη νέα προσπάθεια εκτέλεσης της έξωσης, η οποία τελικά δεν εκτελέστηκε μιας και δεν εμφανίστηκαν οι δικαστικές αρχές. Απο πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης αρκετός κόσμος είχε εμφανιστεί έξω απο το σπίτι, κόβοντας την κίνηση στο δρόμο διατιθεμένοι να σταματήσουν για ακόμα μια φορά την διαδικασία της έξωσης, ενώ κάποιοι απο αυτούς πέρασαν όλη τη νύχτα μπροστά απο την είσοδο της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Aurelia, δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται ούτε πρόκειται να αλλάξουν την στάση τους, ακόμα και μετά την προσφορά απο το δήμο της Α Κορούνια να την στεγάσει σε οίκο ευγηρίας. Σύμφωνα με μέλος της οργάνωσης "Στοπ στις Εξώσεις", οι ιδιοκτήτες της κατοικίας είναι μια πολύ γνωστή οικογένεια της πόλης, οι οποίοι απο την αρχή κράτησαν μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Aurelia. Στον απόηχο της ιστορίας της Aurelia, τα συνδικάτα των πυροσβεστών της Περιφέρειας της Καταλονίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην απόφαση των πυροσβεστών της Γαλίθια και δήλωσαν οτι θα αρνηθούνε να συμμετάσχουν σε άλλες εξώσεις στην Καταλονία.


4. Ευρώπη - Νέα μελέτη για τις δραματικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας
Μια νέα μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas αποκαλύπτει ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα φτώχιας στις πέντε χώρες της ΕΕ που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κριση, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική λιτότητας δεν λειτουργεί ενώ έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τη ζωή των ευάλωτων ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Η Caritas αμφισβητεί έντονα την επίσημη θέση ότι το χειρότερο της κρίσης βρίσκεται πλέον "πίσω μας". Επισημαίνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές και ζητά μια δίκαιη λύση. Τα κύρια ευρήματα επιβεβαιώνουν τα υψηλά ποσοστά ανεργιάς. Ιδιαίτερα σοκαριστικό είναι το στοιχείο ότι το ένα τρίτο των παιδιών στις πέντε αυτές χώρες ζει στα όρια της φτώχιας. Επίσης σοκαριστικό είναι το αυξανόμενο ποσοστό αυτών που εργάζονται με μισθούς πείνας. "Αυτό θα μπορούσε να είναι συνταγή όχι μόνο για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη αλλά για πολλές χαμένες γενιές" αναφέρει συγκεκριμένα η Caritas.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου