Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Φεβ 2013

Οι αλλοδαποί εργάτες της Amazon και οι νεο-Nαζί φύλακες τους



Σε σοβαρό σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκεται η Amazon Γερμανίας, η γνωστή εταιρεία πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με ντοκυμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου ARD η εταιρεία φέρεται να είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρεία που συνδέεται με νεο-Ναζί οργανώσεις, ώστε να εκφοβίσει τους αλλοδαπούς εργάτες της. Οι κατηγορίες κανουν λόγο για κακομεταχείρηση πάνω απο 5000 εργατών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι εργάζονται στα κέντρα συσκευασίας και διανομής της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ντοκυμαντέρ, η Amazon προσέλαβε την ιδιωτική εταιρεία HESS Security για να τηρεί την τάξη στους ξενώνες και τα φτηνά ξενοδοχεία όπου στεγάζονται οι ξένοι εργάτες της. Το ντοκυμαντέρ δείχνει πανταχού παρόντες φύλακες της εν λόγω εταιρείας, με μαύρη ένδυση, μπότες και στρατιωτικό κούρεμα να ψάχνουν τα δωμάτια και τις κουζίνες των εργατών. Μια εργαζόμενη δήλωσε πως ισχυρίζoνται οτι είναι αστυνομικοί ενω μια άλλη αποκάλυψε πως την πέταξαν έξω απο τον στριμωγμένο χώρο που μοιράζεται με άλλους πέντε γιατί είχε στεγνώσει τα ρούχα της σε ένα καλοριφέρ.

Πολλοί από τους φύλακες που εμφανίστηκαν στα πλάνα του ντοκυμαντέρ φαίνεται να φοράνε ρούχα μάρκας Thor Steinar, μια μάρκα συνώνυμη της άκρας δεξιάς στην Γερμανία. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αλλα και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έχουν απαγορέψει την συγκεκριμένη μάρκα λόγω των σχέσεων της με νεο-Ναζί οργανώσεις ενώ ακόμα και η ίδια η Amazon εχει σταματήσει από το 2009 να πουλάει ρούχα αυτής της μάρκας για τους ίδιους λόγους.

Το τηλεοπτικό κανάλι θεωρεί οτι το όνομα της εταιρείας HESS Security είναι μια αναφορά στον συνεργάτη του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες, ενω ισχυρίζεται οτι διευθυντής της εταιρείας ειναι ο Uwe L ο οποίος συνδέεται με ομάδες χούλιγκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου και είναι καταδικασμένος νεο-Ναζί, γνωστός στις αστυνομικές αρχές.

Οι δημιουργοί του ντοκυμαντέρ, οι οποίοι νοίκιασαν δώματιο σε ένα από τα φτηνά ξενοδοχεία όπου διαμένουν εργάτες της Amazon, δήλωσαν οτι συνελήφθησαν από υπαλλήλους της HESS Security όταν αντιλήφθηκαν τις κάμερες τους. Αφού αρνήθηκαν να παραδώσουν το υλικό τους, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν όμηροι για περίπου μία ώρα εως ότου να τους ελευθερώσει η αστυνομία.

Το ντοκυμντέρ αποκαλύπτει επίσης πως όλοι οι εργάτες θεωρούνται προσωρινό προσωπικό και μπορούν να απολυθούν ανα πάσα στιγμή ενω εξαρχής ενημερώνονται πως οι μισθοί τους θα είναι κατώτεροι αυτών που τους είχαν υποσχεθεί όταν αιτήθηκαν την θέση εργασίας.

«Δεν βλέπουν τρόπο να αντιδράσουν γιατι ειναι πολυ φοβισμένοι ότι θα τους στείλουν πίσω χωρις δουλειά» δηλώνει ο Heiner Reimann, εκπρόσωπος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Υπηρεσιών.

Η Amazon από την πλευρά της δηλωσε πως η Hess Security είχε προσληφθεί μέσω γραφείου ανεύρεσης εργασίας και πως θα ερευνήσει τις καταγγελίες καθώς δεν ανέχεται τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστήριξης της ακροδεξιάς.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου ARD, και η Γερμανική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις απο την Amazon. Η Υπουργός Εργασίας, Ursula von der Leyen δήλωσε πως αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες του ντοκυμαντέρ, τα γραφεία εύρεσης εργασίας που εμπλέκονται κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες λειτουργίας τους.

[πηγή, πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου