Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Φεβ 2013

Eθνικοποίηση του Oλλανδικού τράπεζικού ομίλου SNS Reaal

Απο την  @DimitraTheodori

Η εθνικοποίηση του Oλλανδικού τράπεζικού ομίλου SNS Reaal την περασμένη εβδομάδα για  3,7 δισεκατομμύρια €, εκτιμάται ότι επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα των Κάτω Χωρών κατά 0,6%. Με την επιβάρυνση αυτή εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ και επομένως πάνω από το συμφωνημένο 3%. Η SNS Reaal είναι η τρίτη, κατά σειρά, Ολλανδική τράπεζα – τέσσερεις το σύνολο – που δέχεται κρατική οικονομική ενίσχυση και η δεύτερη που εθνικοποιείται . Η αξία των μετοχών της SNS Reaal στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είχε φτάσει 0,84 € από 15 € το 2008, πριν από την κρίση. Tα προβλήματα της τράπεζας αποδίδονται στις επενδύσεις της σε ακίνητα. 

Η ολλανδική κυβέρνηση εθνικοποίησε την SNS Reaal χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα νέο νόμο παρέμβασης. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2012 και επιτρέπει στο κράτος, σε συνεννόηση με την ολλανδική Κεντρική Τράπεζα, να απαιτήσει από τους κάτοχους ομολόγων να συμβάλουν στη διάσωση της τράπεζας σε περίπτωση πτώχευσης. 

Η εθνικοποιήση προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βουλή και τα ΜΜΕ σχετικά με το πώς φτάσαν τα πράγματα ως εδώ. Για την την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, την απροθυμία των πολιτικών να θίξουν τα τραπεζικά συμφέροντα και κυρίως για το ύψος της αμοιβής του καινούριου διευθύνων σύμβουλου Gerard νan Olphen (550.000 €) ενώ ασκήθηκε κι έντονη κριτική στους προηγούμενους διευθυντές οι οποίοι - συμφωνα με τη γνώμη μερικών - θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω τα μπόνους τους. 

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα (fd), o ηγέτης των Εργατικών, Diderik Samsom, το κόμμα του οποίου είναι μέλος κυβέρνησης συνεργασίας με τους φιλελεύθερους του Mark Rutte (VVD), δήλωσε ότι “ το όριο του 3% είναι ένα όριο των Βρυξελλών που όλοι έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας.” “Έχει σημασία”, συνέχισε “να μην αθετεί κανείς τις συμφωνίες που ο ίδιος δέχτηκε να κάνει. Αυτό άλλωστε ζητάμε κι από τους Έλληνες και τους Ισπανούς. Παρ' όλ' αυτά όμως είναι μέσα στα όρια αυτής της ίδιας συμφωνίας το να μπορεί κανείς να εξετάζει αν εξαιρετικές περιστάσεις δικαιολογούν την απόκλιση από τον κανόνα. Το αν ισχύουν ειδικές συνθήκες και στη περίπτωση της Ολλανδίας είναι μια συζήτηση που δε έχει ακόμα αρχίσει", είπε ο Samsom. 

Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, το φιλελεύθερο, VVD δε αισθάνονται την ανάγκη να σχολιάσουν τη δήλωση του Samsom. Στη καινούρια κυβερνητική συμφωνία άλλωστε το όριο του 3% για το έλλειμμα, αναφέρεται ως μια απλή οδηγία κι όχι ως απόλυτος κανόνας. Η διατύπωση αυτή είναι σαφώς λιγότερο αυστηρή από τη γραμμή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης Rutte.

πηγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου