Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Φεβ 2013

Πρόταση δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ

Απο την @DimitraTheodori

Λίγες μέρες αφ' ότου ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα το 2017 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, εννέα ολλανδοί ευρωσκεπτικιστές ακαδημαϊκοί έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία πολιτών για δημοψήφισμα στην Ολλανδία. Εάν η πρόταση συγκεντρώνει 40.000 υπογραφές, η Βουλή πρέπει να ασχοληθεί με το αίτημά τους. 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από την NRC Handelsblad, οι υπογράφοντες, οι οποίες περιλαμβάνουν τον ιστορικό Thierry Baudet, το νομικό Paul Cliteur και τον οικονομολόγο Ewald Engelen, γράφουν ότι  “… Πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή πορεία που υποδεικνύεται από τον Barroso και Van Rompuy είναι ανεπιθύμητη, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, και ότι είναι ίσως κι ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Δεν πρέπει να επιβληθεί χωρίς διαβούλευση με τους ολλανδούς πολίτες. Θέλουν (αυτοί που πιέζουν προς την ομοσπονδιακή πορεία) οι Ολλανδοί πολίτες σταδιακά να χάσουν τις δημοκρατικές τους ικανότητές και να απορροφηθούν σε ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος” Στην εφημερίδα Volkskrant ο δημοσιογράφος Bart Schut χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία των ευρωσκεπτικιστών ως «δειλή» και «υποκρισία», γιατί κατά βάθος «(οι υπογράφοντες της πρωτοβουλίας) θέλουν την Ολλανδία να εγκαταλείψει την ΕΕ».

πηγές

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/26/ook-wij-eisen-een-referendum/

http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/3329741-petition-referendum-eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου