Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Φεβ 2013

#rbnews: Διεθνείς Ειδήσεις #3 08/02/2013


1. Βρετανία
i. Υπερψηφιστηκε στην Βρετανικη Βουλη των Κοινοτητων με ψήφους 400 υπέρ και 175 κατά το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Το τέλος μια φορτισμένης συζήτησης στην Βουλή αποκαλυψε το βαθύ ρήγμα στα εσωτερικά του Συντηρητικου κομματος σχετικά με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του απο τον Ντεϊβιντ Κάμερον. Χαρακτηριστικό ειναι οτι περισσότεροι απο τους μισούς Συντηρητικούς βουλευτές αρνηθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση τους, με τον Οουεν Πάτερσον, γραμματέα περιβάλλοντος της κυβέρνησης, να ηγειται μιας ανεπίσημης εξέγερσης 136 βουλευτών των Τορρις ενάντια στον πρωθυπουργό. Η μέγαλη πλειοψηφία πάντως της ψηφοφορίας στη Βουλη των Κοινοτήτων αναμένεται να διευκολύνει την ψήφιση του νόμου και απο την Βουλή των Λόρδων μέσα στο 2013.
[πηγή]

ii. Εν τω μεταξύ,το Ινστιτουτο Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS) δημοσιοποίησε την Τετάρτη τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού, απο τον οποίο προκύπτει οτι με τους σημερινους ρυθμούς δανεισμου, η Βρετανία θα εχει δανειστεί 64 δισεκατομμύρια λίρες παραπάνω απο το αναμενομενο μέχρι το 2015. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε πως με τους οικονομικούς δείκτες να βρίσκονται σε πτώση, ο υπουργός οικονομικών, Τζωρτζ Οσμπορν επιτρέπει την αύξηση του δανεισμού για να σταθεροποιηθει η οικονομία, αλλα αυτή η τακτική υπόσχεται μια δραματική μειωση των δημοσίων δαπανών μετα τις εκλογες του 2015.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι εργαζομενοι στον δημοσιο τομέα θα μειωθούν κατα 1.2 εκατομμύρια μέχρι το 2018.
[πηγή]

iii. Στην Βρετανία, η αστυνομία χρησιμοποιούσε τις ταυτότητες νεκρών παιδιών με σκοπό την δημιουργία ψεύτικων επίσημων εγγράφων αλλά και ταυτοτήτων για τους αστυνομικούς της που βρισκονταν σε μυστικές αποστολές. Υπολογίζεται πως πάνω από 80 ταυτότητες έχουν χρησιμοποιηθεί από την Βρετανική μητροπολιτική αστυνομία, ήδη από την δεκαετία του '60 έως και τα μέσα της δεκαετίας του '90, με σκοπό την διείσδυση σε οικολογικές, αντιπολεμικές και άλλες πολιτικές ομάδες. Ωστόσο υπάρχουν υποψίες, πως το ίδιο μπορεί να έχει συμβεί σε μία τουλάχιστον παρόμοια περίπτωση το 2003. Στις παραπάνω αποκαλύψεις προέβησαν δύο βρετανοί αστυνομικοί την εβδομάδα που μας πέρασε, ωστόσο η υπόθεση με τις κλεμένες ταυτότητες παιδιών που είχαν πεθάνει σε μικρή ηλικία, φαίνεται να είναι γνωστή στην Scotland Yard εδώ και μια δεκαετία.

2. Ισπανία 
i. Την Τρίτη εμφανίστηκε στην ειδική επιτροπή του Ισπανικού κοινοβουλίου η Ada Colau, εκπρόσωπος της πλατφόρμας των πληγέντων απο τα στεγαστικά δάνεια, η οποία μέχρι σήμερα έχει σταματήσει 555 εξώσεις σε όλη την Ισπανική επικράτεια, αλλά και έχει κατέθεσει την δική της νομοθετική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των εξώσεων. Το Ισπανικό σύνταγμα επιτρέπει την κατάθεση νομοθετικών προτάσεων απο τους πολίτες. (Πρωτοβουλία Λαϊκής Νομοθεσίας, όπως ονομάζεται επισήμως), εφόσον αυτή συγκεντρώσει την υποστήριξη 500.000 και πάνω πολιτών της Ισπανίας. Η προτεινόμενη νομοθεσία απο την πλατφόρμα συγκέντρωσε 750.000 υπογραφές την ώρα της κατάθεσης της νομοθεσίας στο Ισπανικό κοινοβούλιο, ενώ μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 1.000.000 υπογραφές.

Την Τρίτη, λοιπόν για 45 λεπτά περίπου η Ada Colau παρουσίασε στην ειδική επιτροπή τη νομοθετική πρόταση της πλατφόρμας. Στην τοποθέτησή της, η Κολάου επικαλέστηκε το πλήθος των υπογραφών και δήλωσε πως δημοκρατία δεν είναι μονάχα η προσέλευση στις κάλπες, αλλά και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Τόνισε πως το παρόν καθεστώς πλήττει ακριβώς αυτά τα δικαιώματα, και μάλιστα το δικαίωμα στην κατοικία. Δήλωσε πως οι Ισπανοί πολίτες διεκδικούν να πάψουν οι εξώσεις για τις πρώτες κατοικίες και ο νόμος να ισχύσει και αναδρομικα, καταγγέλοντας παράλληλα τράπεζες και μεσίτες που αισχοκέρδισαν εις βάρος των πολιτών. Στην Κολάου επιτέθηκαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τις προτάσεις της πλατφόρμας.

ii. Χθες, Πέμπτη, στην Ισπανία ξεκίνησε νέα συνάντηση της επιτροπής όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών υπουργείων εκπαίδευσης απο όλη την χώρα. Πρόκειται για συζήτηση της οικονομικής μελέτης του νόμου για την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, την οποία το κεντρικό υπουργείο έστειλε σε όλες τις περιφέρειες την προηγούμενη εβδομάδα και με την οποία ζητείται απο τις περιφέρειες συνεισφορά περισσοτέρων απο 50 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα.

iii. Επιπλέον η Πανισπανική Πλατφόρμα Υπεράσπισης του Δημοσίου Σχολείου, ξεκίνησε  κινητοποιήσεις που ολοκληρώνονται αυριο 9 Φεβρουαρίου σε όλη την επικράτεια για την  υπέρασπιση του δημοσίου σχολείου και εναντίον των περικοπών στην  εκπαίδευση. Η πλατφόρμα αποτελείται απο συνδικάτα καθηγητών, οργανώσεις μαθητών και γονέων.Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας CCOO και UGT υποστήριξαν αυτό το κάλεσμα και τις κινητοποίησεις  που έγιναν την Πέμπτη σε όλη την Ισπανία. 1.150 σχολεία και φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν επισης στις κινητοποιήσειςπου έγιναν στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου.

3. Γαλλία
Η ευρωπαική επιτροπή των κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Γαλλία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά. Τα δικαιώματα που παραβιάστηκαν σχετίζονται με την στέγαση, την διαμονή, την εκπαίδευση των παιδιών, την κοινωνική και ιατρική βοήθεια και το δικαίωμα της προστασίας της υγείας. Η απόφαση αυτή έπεται της καταγγελίας των Γιατρών του κόσμου που έγινε στις 19 Απριλίου του 2011. Τέλος να τονίσουμε ότι είναι η τέταρτη φορά που η Γαλλία καταδικάζεται από την ευρωπαίκή επιτροπή σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην χώρα.
[πηγή]

4. Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Από χτες Πέμπτη ξεκινησε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των αρχηγών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το Επταετές οικονομικό πλαίσιο της Ένωσης, το οποίο θα καθορίσει τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Συζήτηση χωρίς να υπάρξει συμφωνία όμως, είχε προηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου. Οι δυσκολίες προκύπτουν από το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν περικοπές, όμως κάθε κράτος μέλος, και ειδικά τα ισχυρά, έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τη διαπραγμάτευση για εσωτερική κατανάλωση.
Εν τω μεταξύ, ένα σημείο το οποίο βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους ηγέτες είναι οι περικοπές που πρέπει να γίνουν στα λειτουργικά έξοδα της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και οι μισθοί των υπαλλήλων της. Η επικείμενη αναδιάρθρωση στα εργασιακά των ευρωυπαλλήλων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στο εσωτερικό τους, καθώς τα νέα μέτρα προβλέπουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και του ωραρίου και μείωση της άδειας. Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων αποκρυσταλλώθηκαν σε δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, μία το Νοέμβριο και μια δευτερη την προηγούμενη Τρίτη, δύο μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου.
Στη Σύνοδο αναμένεται να επιτευχθεί επιτέλους συμφωνία, αν και όλα τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά. Η Σύνοδος θα συζητήσει ακόμα και ζητήματα σχετικά με τα φορολογικά.
[περισσότερα]

5. Βέλγιο
15000 άνθρωποι συμμετείχαν χτες στην διαδήλωση των δηξμοσίων υπαλλήλων στις Βρυξέλλες, κατά των περικοπών στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, οι περικοπές που έχουν ήδη συμβεί, περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1.463 και το του ετήσιου εισοδήματος κατά 1.156 ευρώ. Ο πρώτος μισθός για ένα δημόσιο υπάλληλο βρίσκεται πλέον στα 1.300 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ πάνω από το βασικό μισθό. Η μεταρρύθμιση του υπουργού Bogaert προβλέπει ακόμα περισσότερες περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας, τη στιγμή που καταγγέλλονται τραγικές ελλείψεις στις φυλακές και στη δίωξη της φοροδιαφυγής. Φλαμανδοί και γαλλόφωνοι ένωσαν τις φωνές τους χτες στις Βρυξέλλες ενάντια σ'αυτή τη μεταρρύθμιση.

Επί πλέον, διαμαρτυρία μπροστά στο ξενοδοχείο Sofitel, όπου διαμένει ο Μαριάνο Ραχόι, κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποίησε η ομάδα 15M των Ισπανών Ιντιγνάδος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαμαρτυρία έγινε ενάντια στο σκάνδαλο Μπάρθενας που ταλανίζει την Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες. Η διαμαρτυρία σύντομα κατεστάλη από την αστυνομία.

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου