Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Φεβ 2013

Οι τελευταίες εξελίξεις στις Σκουριές


Επίθεση και δολιοφθορά έγινε ενάντια στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής την νύχτα της 16ης προς 17η Φεβρουαρίου. Στην αρχική αναφορά, σημειώνεται πως μεταξύ 50 και 70 κουκουλοφόροι που έφεραν όπλα και μολότοφ εισέβαλαν στο εργοτάξιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έβαλαν φωτιά σε μηχανήματα και οχήματα. Κατόπιν, στο ίδιο κείμενο που δημοσιεύτηκε σε blog φιλικό προς την κατασκευή του ορυχείου, αναφέρεται πως οι επιτιθέμενοι ακινητοποίησαν δύο φρουρούς, τους περιέλουσαν με βενζίνη και απείλησαν να τους κάψουν.

Το δάσος των Σκουριών βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός (κοινοπραξία της καναδέζικης Eldorado Gold και του Άκτωρα) και την τοπική κοινωνία. Η εταιρία ισχυρίζεται πως το πρότζεκτ της κατασκευής μεταλλείου χρυσού, αργύρου και χαλκού, θα ωφελήσει την περιοχή με τη δημιουργία περίπου 5000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης των δικαιωμάτων για εκμετάλλευση της εν λόγω έκτασης προς την εταιρία, το ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει απολύτως τίποτα. Παράλληλα ισχυρίζονται πως η κατασκευή του ορυχείου θα προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή και θα υπονομεύσει την τοπική οικονομία. που βασίζεται στη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, εστίαση και τουρισμό.

Οι ισχυρισμοί των κατοίκων βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες που έγιναν από διαφόρους φορείς, όπως το ΑΠΘ και το Τεχνολογικό Επιμελητήριο της Μακεδονίας. Το γεγονός ότι η εταιρία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στο όνομα της "προστασία της επενδυτικής δραστηριότητας", συχνά έχει προκαλέσει ακραίες τακτικές της αστυνομίας έναντι των κατοίκων που διαμαρτύρονται, όπως για παράδειγμα κατά την κινητοποίηση της 21ης Οκτωβρίου (περισσότερα στο tag Skouries (στα αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά) αλλά και  εδώ, εδώ και εδώ (στα ελληνικά).

Αντιφατικές πληροφορίες αναφέρθηκαν σχετικά με την αρχική μαρτυρία για την επίθεση. Σύμφωνα με αυτήν, στην επίθεση συμμετείχαν 50 άτομα, τα οποία έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φρουρούς: αυτή η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από την αστυνομία, αλλά αναπαράχθηκε εκτενώς από μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε ομηρία κατά την επίθεση κατά της «Ελληνικός Χρυσός» καθώς οι φρουροί οπισθοχώρησαν όταν αντιλήφθηκαν τους επιτιθέμενους (εδώ η σχετική ανακοίνωση από την Ελληνικός Χρυσός).

Η αστυνομία προέβη σε ένα πρώτο κύμα τυχαίων προσαγωγών. Από τηλεφωνική επικοινωνία με τους κατοίκους πληροφορηθήκαμε ότι ανάμεσα στους πρώτους 27 προσαχθέντες, υπήρχαν και υπάλληλοι της εταιρίας που υποστηρίζουν το πρότζεκτ. Οι 27 αυτοί άνθρωποι αφέθησαν όλοι ελεύθεροι προτού προσαχθεί μια δεύτερη ομάδα τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι επίσης απελευθερώθηκαν λίγες ώρες μετά.

Το πράγμα έγινε πιο σοβαρό όμως όταν δημοσιεύθηκε ένταλμα σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου, το οποίο αφορούσε τρία άτομα πολύ δραστήρια στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ορυχείο: τον Λάζαρο Τόσκα, τον Τόλη Παπαγεωργίου και τη Μαρία Καδόγλου.

Το ένταλμα βασίστηκε σε μαρτυρίες τ
ων φρουρών, στις οποίες επαναλαμβάνουν πως κρατήθηκαν όμηροι και περιλούστηκαν με βενζίνη από τους επιτιθέμενους.

Ένας από τους φρουρούς ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του πως τα τρία προαναφερόμενα άτομα ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης , καθώς "και οι τρεις, με κείμενά τους στο ίντερνετ και με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, καλούν όσους αντιτίθεται στο πρότζεκτ να προβούν σε βιαιοπραγίες.

Κάποιος άλλος ανέφερε ότι ο Τόλης Παπαγεωργίου σε πρόσφατη ομιλία του στην Κομοτηνή  αντιτίθεται προς το ορυχείο και ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ο αγώνας τους προκαλέσει και ανθρώπινες απώλειες. Ότι ο Λάζαρος Τόσκας παρίσταται σε όλες τις κινητοποιήσεις και η Μαρία Καδόγλου διαχειρίζεται ιστοσελίδα μέσα από την οποία καλεί τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εταιρία.

Ο Λάζαρος Τόσκας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο Πολυγύρου και τελικά αθωώθηκε στις 18 Φερβουαρίου. Με την απελευθέρωσή του, υπέβαλε μήνυση για δυσφήμιση. Ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρθηκε από τον Πολύγυρο στην Θεσσαλονίκη, όπου ορίστηκε ανακριτής για να διερευνήσει αν η επίθεση στο εργοτάξιο μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική ενέργεια.

Μετά τα γεγονότα, οι μετοχές της Eldorado Gold στο χρηματιστήριο του Τορόντο έπεσαν κατά 6%.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, η αστυνομία συνεχίζει να προσαγάγει κατοίκους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς, χωριών κοντά στις Σκουριές, χωρίς όμως να έχει κατορθώσει να συλλάβει κανέναν με βάσιμες κατηγορίες. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία ζητά από τους προσαχθέντες δείγμα γενετικού υλικού και τους απειλεί με απαγγελία κατηγοριών αν αρνηθούν.

Κάτοικοι καταγγέλουν επίσης πως στις 20 Φεβρουαρίου έξω από χώρο στον οποίο διενεργείτο συνέλευση των κατοίκων, ήταν σταθμευμένο όχημα της αστυνομίας στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα με τα πρόσωπα καλυμμένα, τα οποία σημείωναν τους αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων παρκαρισμένων στην περιοχή. Η συνέλευση αποφάσισε να γίνει πορεία κατά του ορυχείου στις 24 Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Παναγιά.

Παρόμοια καταγγελία για το βράδυ της ίδιας μέρας αναφέρει περιπολίες της αστυνομίας στην Ιερισσό. Τέλος, την ίδια μέρα, δύο κάτοικοι της Ιερισσού κρατούνταν από την αστυνομία Πολυγύρου επί πέντε ώρες, χωρίς να έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν. Σε ερώτηση οικείων τους προσώπων, η αστυνομία αρνήθηκε το γεγονός. Όταν ο ένας προσαχθείς εντοπίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο,  ο δικηγόρος του έθεσε και πάλι το ερώτημα στους αστυνομικούς, για να λάβει την απάντηση πως "δεν  έχουν περάσει 48 ώρες". Οι κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μέχρις ότου έγινε γνωστό πως οι προσαχθέντες απελευθερώθηκαν. Οι κάτοικοι σκοπεύουν να ασκήσουν μήνυση κατά των αστυνομικών που αρνήθηκαν τις προσαγωγές.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εδώ
Το σχετικό ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου