Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Νοε 2012

Το πανεπιστήμιο στους δρόμους της Μαδρίτης (28/11/2012)

@
απο τον @mpatman
 
Μια διαφορετική πρωτοβουλία έλαβε χώρα στη Μαδρίτη. 129 καθηγητές του Πανεπιστημίου Computelsense της Μαδρίτης πραγματοποιήσαν 102 μαθήματα και εργαστήρια Ιατρικής, Χορού, Μουσικής, Φωτογραφίας, Φυσικής, Ιστορίας αλλά και πολλών άλλων ειδικοτήτων σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, πάρκα και βιβλιοθήκες σε όλο το κέντρο της Μαδρίτης.

Σκοπός αυτή της πρωτοβουλίας ήταν να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που πραγματοποιούνται απο την κυβέρνηση του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και για να αναδείξουν την αναγκαιότητα και αξία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

@
Τα μαθήματα ξεκίνησαν από τις δέκα το πρωί και διήρκεσαν μέχρι τις εννέα το βράδυ. Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων σε αυτή την πρωτοβουλία, στην Puerta del Sol, για να ακούσουν τη χορωδία Μικρόκοσμος του τμήματος της Βιολογίας, και να κλείσει την ημέρα με τον ύμνο του πανεπιστημίου, την Gaudeaumus.



@

Κατά τη διάρκεια του 2012-2013, στο πανεπιστήμιο Computelsense εργάζονται 250 καθηγητές λίγότεροι (120 μερικής απασχόλησης και 130 πλήρους, μεταξύ των οποίων και 66 που συνταξιοθοτήθηκαν χωρίς να αντικατασταθούν).

Ο πρύτανης του, Jose Carrillo, ανέφερε ότι η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού έρχεται σε μια "καθοριστική στιγμή" για την εκπαιδευτική δραστηριότητα, το τέλος δηλαδή της περιόδου προσαρμογής ,σύμφωνα με τη συνθήκη της Μπολόνια. Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας της Μαδρίτης για την εκπαίδευση μειώθηκε κατα 47 εκατομμύρια ευρώ για το 2013, και διαμορθώθηκε στα 294 εκατομμύρια ευρώ.


Έτσι, προκλήθηκαν περιπλοκές στην κάλυψη της μισθοδοσίας, και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ 4 και 8%.

@
Μερικά παραδείγματα απο τις διαλέξεις/μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν: "Ψυχολογία του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου", “Δημοσιογραφική δεοντολογία" "Οικονομία. Είναι Επιστήμη;" ή "Νομιμότητα & νομιμοποίηση.Το δικαίωμα στην αντίσταση & τα όρια της υπακοής".

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα αντίστοιχα twitter hashtags που δημιουργήθηκαν για την προώθηση αυτής της ενέργειας: #compluenlacalle ή #claseprotesta, αλλά και στο ίδιο το μπλόγκ της πρωτοβουλίας εδώ

@

Ακολουθεί το Μανιφέστο της σημερινής πρωτοβούλιας που πραγματοποιήθηκε σε όλο το κέντρο της Μαδρίτης.


Σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου περίπου 100 καθηγητές και χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστήμιου Complutense της Μαδρίτης (και μερικών άλλων πανεπιστημίων) βγαίνουν στους δρόμους και άλλους ανοικτούς δημόσιους χώρους με τους ακόλουθους σκοπούς:

@
- Για να δημοσιοποιήσουμε στους πολίτες την καθημερινή μας εργασία και να τους γνωστοποιήσουμε οτι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική και προηγμένη κοινωνία χωρίς καλό δημόσιο πανεπιστήμιο, προσιτό σε άτομα με επαρκή ακαδημαϊκή αξία, χωρίς οικονομικές διακρίσεις

- Για να εκθέσουμε τον οικονομικό στραγγαλισμό στον οποίο υποβάλλονται τα δημόσια πανεπιστήμια της Μαδρίτης απο τις αρχές της Μαδρίτης και την κεντρικής διοίκησης του κράτους, και η οποία βάζει σε κίνδυνο τη νέα γενιά καθηγητών και ερευνητών, των καλύτερα προετοιμασμένων στην ιστορία του Ισπανικού Πανεπιστημίου

- Για να εκθέσουμε την προσπάθεια των αρχών να θέσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο πρώτα στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, και στη συνέχεια υπό την άμεση εξουσία της κυβέρνησης. Εμείς, αντιθέτως, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή των εσωτερικών μηχανισμών για να εξσφαλιστεί η απαραίτητη αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

- Για να απαιτήσουμε να σταματήσει η βάναυση αύξηση των διδάκτρων που έχει πλήξει τους φοιτητές του τρέχοντος έτους, και να εφαρμοστεί ικανοποιητική πολιτική με δημόσιες υποτροφίες για το ευρύ κοινό. Μόνο ένα πανεπιστήμιο προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους είναι δημοκρατικό και πραγματικά χρήσιμο για την κοινωνία (δεν περισσεύουν αποφοίτοι πανεπιστημίου, απλά λείπουν πάρα πολλές εξειδικευμένες θέσεις εργασίας)

- Για να απαιτήσουμε την σταθεροποιήση του αριθμού του προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων, τόσο διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, όσο και του διαπιστευμένου ερευνητικού προσωπικού

@
- Για να απαιτήσουμε ικανοποιιητικές και αξιοπρεπείς υποτροφίες για τους ερευνητές στην διαδικασία κατάρτισης, των οποίων οι θέσεις καθίστανται επισφαλείς με την άυξηση των περικοπών σε οικονομικές επιχορηγήσεις και υποτροφίες

- Για να απαιτήσουμε την κατάργηση του διατάγματος 14/2012, που παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της πανεπιστημιακής αυτονομίας.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι αλληλέγγυα με άλλους αγώνες που διεξάγονται και με τα αιτήματα τους για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης, της υγείας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και με όλους εκείνους που υποφέρουν από την συλλογική διαδικασία ιδιωτικοποίησης που διενεργείται.



Πηγές:



1 σχόλιο: