Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Οκτ 2012

Δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο στις 14 Οκτωβρίου

Αναμενόμενη η μεγάλη νίκη του αυτονομιστικού/ακροδεξιού N-VA σε μεγάλο μέρος της Φλάνδρας, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή. O Bart de Wever, ηγέτης του N-VA κατάφερε να αποσπάσει το δήμο της Αμβέρσας από τους σοσιαλιστές, καταγράφοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του σχεδόν 38%. Οι ηττημένοι σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι με περίπου 29%, ενώ το ακροδεξιό/φασιστικό Vlaams Belang τρίτο με περίπου 11%. Γενικά, πάντως το Vlaams Belang υπέστη μείωση, καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του μετακινήθηκε προς το κόμμα του de Wever.

Στις Βρυξέλλες, οι σοσιαλιστές διατήρησαν τη δημαρχία με ελαφρά πτώση, έχασαν όμως κάποιες πόλεις της Βαλλονίας προς όφελος του κεντρώου CDh. Υψηλά ποσοστά κατέγραψε και η αριστερά, με το PtB (αδερφό κόμμα του ΚΚΕ) να ξεπερνά τους Φιλελεύθερους στην Αμβέρσα κατακτώντας ένα 8% των ψήφων, και να σημειώνει πολύ καλά αποτελέσματα σε μια σειρά από δήμους. Για πρώτη φορά, τα μικρά αριστερά κόμματα κατέβηκαν σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών, όπου είχαν δύναμη, με μια σιωπηρή συμφωνία αλληλοϋποστήριξης και χωρίς ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια, γεγονός που τα βοήθησε να αποσπάσουν καλά ποσοστά.


Εντυπωσιακές ήταν οι επιθετικές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Bart de Wever, μόλις κατέστη σαφής η νίκη του κόμματός του στην Αμβέρσα και η εντυπωσιακή καταγραφή του γενικότερα στη Φλάνδρα. Μίλησε για σαφές μήνυμα των Φλαμανδών, οι οποίοι με την ψήφο τους δήλωσαν πως δεν δέχονται πλέον να "αρμέγονται" προς όφελος της φτωχής Βαλλονίας, ενώ αποκάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "φορομπηχτική". Ακόμα τόνισε πως το μήνυμα που έστειλαν οι Φλαμανδοί ήταν ένα σαφές αίτημα για θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες πρόκειται να ασκήσει πίεση το N-VA. Πάγιο αίτημα του αυτονομιστικού κόμματος είναι να γίνει ακόμα χαλαρότερη η ομοσπονδία του Βελγίου, με σαφή διάκριση της οικονομικής φορολογικής πολιτικής, ώστε κάθε περιφέρεια να τη διαχειρίζεται εντελώς αυτόνομα.

Οι δηλώσεις του De Wever προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων, με τους Οικολόγους να δηλώνουν πως "ο De Wever εξελέγη δήμαρχος, αλλά συμπεριφέρεται σα να έγινε αυτοκράτορας", αποκλείοντας με σαφήνεια την περίπτωση να συνεργστούν μαζί τους -μολονότι γενικά δεν αρνούνται τις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις ακόμα κι αν αυτές είναι δεξιές ή φιλελεύθερες.

Πηγές : 1, 2, 3, 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου