Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Οκτ 2012

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Υγείας, John Dalli, μετά από καταγγελίες για διαφθορά


Την παραίτησή του υπέβαλε, σήμερα Τρίτη, ο Μαλτέζος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Υγείας, John Dalli, "για λόγους ευθιξίας", κατόπιν καταγγελιών για πιθανολογούμενη προνομιακή μεταχείρηση καπνοβιομηχανίας και επαφές με το σχετικό λόμπι. 
Μετά από καταγγελία της σουηδικής Swedish Match, που παράγει σνους,ότι Μαλτέζος επιχειρηματίας την προσέγγισε ζητώντας χρήματα, ώστε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του με τον Dalli για να επηρρεάσει επικείμενο νομοσχέδιο σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών σνους, ο OLAF (Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης) διενήργησε σχετική έρευνα.Η έρευνα έδειξε πως δεν υπήρξε μεν χρηματισμός, ούτε άμεση εμπλοκή του Μαλτέζου Επιτρόπου, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Dalli είχε λάβει γνώση των γεγονότων.
Ο ίδιος ο Dalli αρνείται τα ευρήματα της έρευνας, Η αναφορά του OLAF εστάλη και στον Γενικό Εισαγγελέα της Μάλτας, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα την συνεχίσει ή όχι.
Έως τον ορισμό του αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Επιτρόπου, τα καθήκοντά του θα αναλάβει προσωρινά ο Επίτροπoς Εσωτερικών Υποθέσεων, Maros Sefcovic. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του μαλτέζικου τύπου, πιθανοί ως αντικαταστάτες φέρονται ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Tonio Borg ή ο πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, Richard Cachia Caruana.
Η ΜΚΟ Corporate Europe Observatory αναφέρει πως στις Βρυξέλλες διεξάγεται αυτή τη περίοδο πολύ εντατικό λόμπι προκειμένου να επηρρεαστεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου περί τα προϊόντα καπνού που θα κατατεθεί το 2013. Φημολογείται πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει απαγόρευση των διαφημίσεων καπνού στα σημεία πώλησης.
Ο μαλτέζικος τύπος φάνηκε έκπληκτος από την παραίτηση Dalli. O Dalli είχε παραιτηθεί από Υπουργός Εξωτερικών το 2004, μετά από σκάνδαλο, σύμφωνα με το οποίο εταιρία ελεγχόμενη από πρόσωπα του περιβάλλοντός του, πουλούσε αεροπορικά εισιτήρια σε διπλωμάτες. Το σκάνδαλο αυτό τελικά αποδείχθηκε ψευδές. Όμως ο Dalli έχει ξανακατηγορηθεί για διαφθορά, σχετικά με την πώληση της Τράπεζας Mid-Med σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών στη δεκαετία του '90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου