Μετάφραση: Οδυσσέας Μεγαλοοικονόμου
el.Globalvoicesonline.org
Οι πρώτες μορφές των εφημερίδων ήταν χειρόγραφες, και τώρα η «The Musalman» αποτελεί πιθανότατα την τελευταία χειρόγραφη εφημερίδα στον κόσμο. H συγκεκριμένη εφημερίδα, γραμμένη σε ούρντου, ιδρύθηκε το 1927 από τον Chenab Syed Asmadullah Sahi και εκδίδεται καθημερινά στην πόλη Τσενάι [Μαδράς] έκτοτε.
Σήμερα τη διαχειρίζεται ο εγγονός του, Syed Arifullah, και έξι εξειδικευμένοι καλλιγράφοι εργάζονται για αυτήν την τετρασέλιδη εφημερίδα καθημερινά. Με κυκλοφορία που φθάνει τα 23.000 φύλλα, η εφημερίδα στα ούρντου καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ειδήσεων συμπεριλαμβανομένων πολιτικής, πολιτισμού και αθλητικών.
Με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, όπου οι έντυπες εφημερίδες οδεύουν ολοένα και περισσότερο προς την εξαφάνιση, αφού το αναγνωστικό κοινό στρέφεται στις ηλεκτρονικές μορφές τους, αυτού του είδους η μορφή είναι αρκετά δυσεύρετη να τη συναντήσει κανείς. Η τιμή της εφημερίδας είναι 75 Paise (περίπου 2 αμερικανικά σεντς).
Το MadanMohan Tarun [en] αναφέρει:
Πλέον την επιμέλειά της έχει ο Mr. Syed Arifullah. Ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο πατέρας του δούλευε την εφημερίδα για 40 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1927 από τον παππού του. Αυτή η εφημερίδα διατηρεί την αρχική της μορφή και δεν έχει διαβληθεί από τις ηλεκτρονικές γραμματοσειρές της γλώσσας ούρντου. [..]Η προετοιμασία της κάθε σελίδας απαιτεί περίπου 3 ώρες. Μόλις οι ειδήσεις συγκεντρωθούν στα αγγλικά από τους μερικής απασχόλησης δημοσιογράφους, μεταφράζονται στα ούρντου και οι καλλιγράφοι (Katibs), που έχουν μυηθεί στην αρχαία τέχνη της καλλιγραφίας της ούρντου, τις μεταφέρουν στο χαρτί. Έπειτα ένα αρνητικό αντίγραφο ολόκληρης της χειρόγραφης εφημερίδας ετοιμάζεται και προχωρά στα εκτυπωτήρια και τις εκτυπωτικές πλάκες.
O Afsar Shaheen σχολιάζει σε μία ανάρτηση στο Luthfispace [en], αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους η λιθογραφία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται:
Οι ηλεκτρονικές γραμματοσειρές ούρντου ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ από την άλλη δεν ήταν το ίδιο ευπαρουσίαστες με τις χειρόγραφες. Για αυτό το λόγο, για την χρήση ούρντου κατέφυγαν στην λιθογραφία, ενώ άλλες γλώσσες υιοθέτησαν την στοιχειοθεσία.Με την έλευση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η γραφή ούρντου γνώρισε μεγάλη άνθηση. Επέτρεψε την καλλιγραφική γραφή δίχως τα διάφορα προβλήματα της λιθογραφίας. Από την άλλη όμως, ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα γραμμένα από έναν έμπειρο καλλιγράφο και με σωστή λιθογραφία είναι ευχάριστα και όμορφα στην όψη και στην ανάγνωση, και δεν συγκρίνονται σε τίποτα με την ηλεκτρονική συγγραφή ούρντου.
Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο σε σκηνοθεσία Ishani K. Dutta, το οποίο και δημοσιεύτηκε στο YouTubeαπό τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου