Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Απρ 2012

Στο ΒΟΞ άρχισε η εφαρμογή της οδηγίας Τέντε για καταστολή των καταλήψεων

[update]
Από δύο κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, άρχισε σήμερα το πρωί η εφαρμογή της οδηγίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, για την καταστολή των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου από τις 7 το πρωΐ της Παρασκευής πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν μεγάλη περιοχή γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων, από το ύψος του Κολωνακίου, με στόχο την εισβολή σε δύο καταλήψεις κτιρίων που ανήκουν στο ΙΚΑ, στην περιοχή των Εξαρχείων.


Στην επιχείρηση, συμμετέχουν δεκάδες αστυνομικοί, διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας Ζ και Δέλτα, παρουσία τριών εισαγγελέων. Οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί με κορδέλες από την αστυνομία, ενώ κατά διαστήματα πάνω από την περιοχή πετάει ελικόπτερο της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε, ύστερα από σχετικό αίτημα των ιθυνόντων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου ανήκουν τα υπό κατάληψη κτίρια.

Λίγο πριν τις 11.00, οπότε και ζητήθηκε η απομάκρυνση των δημοσιογράφων, ξεκίνησε η  εκκένωση της κατάληψης του ΒΟΞ, από όπου έχουν προσαχθεί τουλάχιστον πέντε άτομα. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατάληψη του ΒΟΞ, αφαίρεσαν πανώ που υπήρχαν στο εσωτερικό. Παράλληλα, εκκενώθηκε και κατάληψη στέγης στη Βαλτετσίου. Με λαμαρίνες σφραγίστηκαν το ΒΟΞ κ το κτίριο της Βαλτετσίου από συνεργεία.

Αυτή τη στιγμή, παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή από τα ΜΑΤ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρει:
«Είναι προφανές ότι έχουν επιλέξει το δόγμα της καταστολής σαν επίσημη πολιτική, απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική της κοινωνικής καταστροφής. Αυτή η αντιδημοκρατική κατρακύλα, του μαύρου μνημονιακού μπλοκ, είναι η συνέχεια της πολιτικής του. Θέλουν να ηγεμονεύσει ο φόβος, να καμφθούν οι αντιστάσεις, ώστε μέσα σε αυτό το τοπίο να λάβει χώρα η προεκλογική περίοδος. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, που την ίδια ώρα που στοχεύει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων, φτιάχνει στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες και επιτίθεται σε χώρους αμφισβήτησης, κάνει το κοινοβούλιο τυπικό διεκπεραιωτή της πολιτικής των τραπεζών και αποκλείει κάθε διαφορετική φωνή.
Η επίθεση σε συγκεκριμένα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη μετά την εγκατάλειψή τους και επιδίωκαν να δημιουργήσουν κέντρα κοινωνικής αλληλεγγύης, προστασίας των φτωχών και των ανέργων κ.α. δείχνει και την απόφασή τους να επιτεθούν σε κάθε προσπάθεια δομών αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση.
Όχι μόνο μας οδηγούν στην εξαθλίωση, αλλά μας απαγορεύουν και να φτιάξουμε συλλογικότητες για την επιβίωσή μας».
Ανακοίνωση κατάληψης ΒΟΞ

ερα, 20 Απρίλη, στις 6 πμ, πλήθος κατασταλτικών δυνάμεων με τρεις εισαγγελείς απέκλεισαν όλη την περιοχή των Εξαρχείων, ξυπνώντας μνήμες της εγκαθίδρυσης της Χούντας το ’67. Υλοποιώντας άμεσα και για πρώτη φορά την εντολή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τέντε και με την αγαστή συνεργασία της εισαγγελέως Ράϊκου προχώρησαν στη σφράγιση του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ, χρησιμοποιώντας το πιλοτικά για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταστολής των καταλήψεων και των ανοικτών κοινωνικών χώρων όπου λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, αλλά και ευρύτερων αγώνων που χρησιμοποιούν την κατάληψη ως μέσο αγώνα. Το ΒΟΞ ήταν η αρχή.
Μετά από εισαγγελικούς εκβιασμούς η Διοίκηση του ΙΚΑ προέβει σε μήνυση κατά του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ προσφέροντας έτσι και τυπικά τη νομιμοποίηση της ήδη προαποφασισμένης εκκένωσης. Ήδη το εγχείρημα αυτό στοχοποιήθηκε όπως και άλλες καταλήψεις στο πρόσφατο παρελθόν  με αφορμή επερωτήσεις μνημονιακών και μη βουλευτών αλλά πάντα πρόθυμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη «διατήρηση του νόμου και της τάξης».
Όσον αφορά την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που συνεπικουρούν πάντα τις κατασταλτικές επιθέσεις, θριαμβολογώντας με απευθείας συνδέσεις, στήνοντας το γνωστό μιντιακό υπερθέαμα και εκτοξεύοντας τόνους λάσπης, εμείς δεν έχουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε στο παραλήρημά τους.
Είναι προφανές ότι στόχος τους είναι η καταστολή όλων των κοινωνικών-πολιτικών εγχειρημάτων που θέτουν στο επίκεντρο του λόγου και της δράσης τους τον αντιιεραρχικό, αυτοοργανωμένο, αντικαθεστωτικό αγώνα, ειδικά σήμερα που τέτοια εγχειρήματα μέσα σε συνθήκες ολοκληρωτισμού  αποτελούν κομμάτι ενός δικτύου πολύμορφων κοινωνικών αντιστάσεων. Στα πλαίσια αυτά, στις αρχές του 2012, άτομα από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο καταλάβαμε το ΒΟΞ με στόχο τη μετατροπή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο.
Η πρωτοφανής αυτή κατασταλτική επιχείρηση δε θα μείνει αναπάντητη.
Ως πρώτη κίνηση, καλούμε το Σάββατο στις 6 μμ σε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, όπου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συναυλία του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ.
Το ΒΟΞ ή θα είναι κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ή  δε θα είναι τίποτα
Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη  
Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞΠηγές: twitter, Alterthess, OmniaTV

@Galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου