Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

19 Απρ 2012

10 εκατ.ευρώ για κόμματα & μείωση ρ/τ χρόνου για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Σύμφωνα με απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, που συνεδρίασε χθες Τετάρτη, τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για τις επερχόμενες εκλογές, ενώ οι υπουργοί Επικρατείας και Εσωτερικών, αποφάσισαν τελικά μείωση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου κατά 9%, σε σχέση με τις προηγούμενες βουκλευτικές εκλογικές του 2009 για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Μετά την επιμονή των πολιτικών κομμάτων να διατηρηθεί στο ακέραιο το ύψος της εκλογικής ενίσχυσής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει των όσων ίσχυσαν το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω της οικονομικής κρίσης, η Διακομματική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση αποφάσισε χθες Τετάρτη να λάβουν τα κόμματα 10 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η απόφαση που ελήφθη είναι η εκλογική ενίσχυση των κομμάτων να κυμανθεί στο 0,22 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού που ίσχυσε και στις εκλογές του 2009, γεγονός που σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν περίπου 10 εκατ. ευρώ, πλέον της τακτικής επιχορήγησής τους, έτσι ώστε ν' αντιμετωπίσουν τα έξοδα των εκλογών.
Κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να δοθεί το σύνολο της εκλογικής ενίσχυσης πριν από τις εκλογές και όχι το 60% όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, επικαλούμενοι αυξημένες ανάγκες.
Επίσης, στον υπολογισμό των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στις εκλογές του 2009. Στις δαπάνες, δηλαδή, θα συνυπολογίζονται:
α) Η χρήση από τα κόμματα ακινήτων ως εκλογικών κέντρων καθώς και των πολιτικών γραφείων των υποψήφιων βουλευτών.
β) Η χρήση αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των πεντακοσίων ατόμων για τη διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων.
γ) Η έκδοση εντύπων πολιτικού περιεχομένου και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους.
δ) Η καταχώρηση διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο.
ε) Η χρησιμοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά στα ανώτατα όρια προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ετσι το όριο δαπανών διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες έως 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας.
Ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι γίνονται επαφές με το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να ισχύσουν ειδικές εκπτώσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς για να μετακινηθούν οι ετεροδημότες.

Κατανομή ραδιοτηλεπτικού χρόνου για τα κόμματα
Μείωση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου που θα μοιραστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατά 9% (66,6% φέτος έναντι 75% το 2009) σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προς όφελος των μικρότερων κομμάτων, προβλέπεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Εσωτερικών που υπογράφηκε χθες, μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές. Συγκεκριμένα, η αναλογία κατανομής του χρόνου έχει ως εξής:
Μείωση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου που θα μοιραστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατά 9% (66,6% φέτος έναντι 75% το 2009) σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προς όφελος των μικρότερων κομμάτων, προβλέπεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Εσωτερικών που υπογράφηκε χθες, μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές. Συγκεκριμένα, η αναλογία κατανομής του χρόνου έχει ως εξής:
Στη ΝΔ ποσοστό 33,33%, στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό 33,33%, στα πολιτικά κόμματα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι ποσοστό 22,61%, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, συγκεκριμένα: ΚΚΕ 8,40%, ΛΑΟΣ 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,82%. Στα πολιτικά κόμματα Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Κοινωνική Συμφωνία και Δημοκρατική Συμμαχία ποσοστό 10,73%, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εντάχθηκαν σε αυτά στη Βουλή που διαλύθηκε πριν από μία εβδομάδα.
Σε ό, τι αφορά στον αριθμό των εμφανίσεων των υποψηφίων θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε στις εκλογές του 2009. δηλαδή, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα μίας εμφάνισης σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και δύο εμφανίσεις σε περιφερειακούς ή τοπικούς σταθμούς. Ως εμφανίσεις θεωρούνται η συμμετοχή τους σε συζητήσεις, οι συνεντεύξεις και η προβολή τους από τα δελτία ειδήσεων ή η κάλυψη προεκλογικής τους δραστηριότητας.

πηγη: Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου