Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Μαρ 2012

Το “κέντρο υποδοχής” της Κοζάνης φέρνει ρατσιστικό εκτροχιασμό

Η συζήτηση που άνοιξε για το ζήτημα της μεταφοράς 1.000 μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας σε εγκατελειμένο στρατόπεδο της Κοζάνης, άνοιξε την πόρτα σε εκφράσεις λανθάνοντος αλλά και ακραίου ρατσισμού, στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν με την επάνοδο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κόντρα που άνοιξε με τον προηγούμενο υπουργό, Χρ. Παπουτσή, σχετικά με την κατάσταση των ειδικών ομάδων κατά του καθημερινού εγκλήματος, της ΕΛ.ΑΣ, όπως π.χ. η ΔΙΑΣ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ξανανέβασε στη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου το ζήτημα των λεγόμενων “παράνομων μεταναστών”, προαναγγέλοντας επιχειρήσεις “σκούπα” στο Κέντρο της Αθήνας.


Η στροφή του δημόσιου και μιντιακού λόγου στο πρόβλημα της υποβάθμισης του Κέντρου σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα, όξυνε ταχύτατα τους όρους του διαλόγου. Έτσι, παράλληλα με τις προαναγγελίες για επιχειρήσεις “σκούπα”, ο κ. Χρυσοχοϊδης προχώρησε στην ανακοίνωση για μεταφορά 1.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι προφανώς θα συγκεντρωθούν μετά τις “σκούπες” στο κέντρο της Αθήνας, σε παλαιό στρατόπεδο της Κοζάνης. Ο χώρος αυτός μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από τον υπ. Προ.Πο. ως ένας από τα «Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας» που θα δημιουργηθούν σε όλη την περιφέρεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει:

«Σε πρώτη φάση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προετοιμάζουμε Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, κέντρα που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους.
Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό.
Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη.
Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου.
Διευκρινίζω ότι οι κακοποιοί και όσοι εγκληματούν, οδηγούνται και κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, όπως και για καμία άλλη τοπική κοινωνία, όπου σύντομα θα δημιουργηθούν αντίστοιχα Κέντρα.»
Επιπλέον, ο υπουργός, απαρίθμησε τα «αντισταθμιστικά οφέλη» για την τοπική κοινωνία, αναφερόμενος σε νέες θέσεις εργασία και τόνωση του τοπικού εμπορίου.

Αντιδράσεις στην Κοζάνη

Οι προθέσεις του υπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις στην Κοζάνη. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι και βάζουμε τελεία στο όλο θέμα. Απορρίπτουμε τις άνω τελείες και την διαπραγμάτευση», δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84, η Δήμαρχος Βοίου, Παναγιώτα Ορφανίδη. Η κα. Ορφανίδη επισήμανε ότι ο χώρος του στρατοπέδου φιλοξενούσε 200 στρατιώτες όταν λειτουργούσε και πως από το υπουργείο ενημερώθηκε πως οι μετανάστες θα διαμένουν σε σκηνές του στρατού. Σε συνέντευξή της στα “Νέα” ανέφερε «Οταν τους ζητήσαμε (σ.σ. σε συμβούλους του υπουργείου) την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, ήταν αόριστοι στις απαντήσεις τους» μεταφέροντας την άρνηση των κατοίκων της περιοχής να δεχθούν κατασκευή του κέντρου αν δεν λάβουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του. Σε σημερινή τηλεοπτική της παρουσία στη ΝΕΤ, προσέθεσε ότι ζητούμενο είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που μεταφέρονται στα στρατόπεδα. Επίσης, σήμερα το πρωί, κάτοικοι της Νεάπολης Κοζάνης προχώρησαν σε αποκλεισμό του στρατοπέδου που πρόκειται να χωροθετηθεί το “κέντρο φιλοξενίας”.

Εκτροχιασμός

Παράλληλα με την πολιτική συζήτηση που κινείται στα όρια της τυπικής ευπρέπειας, ο λόγος στα social media στελεχών της βουλής και της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεπέρασε τα όρια του... ανεκτού.

Ειδικότερα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης στην Παναγιώτα Ορφανίδου, από τη σελίδα της στο Facebook.

Το μήνυμά της στο Facebook ανέφερε:
«Αθηναίοι! Κυψελιώτες! Πατησιώτες! Κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, κάτοικοι της Ομόνοιας, της 3ης Σεπτεμβρίου, της Αττικής, της Λιοσίων, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Ακούστε τι δήλωσε, η Δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης: «…Λυπάμαι, αλλά δε θα γίνουμε η χωματερή της Αθήνας…» . H κυρία αυτή, με 22.000 κατοίκους στο Δήμο της, αντιδρά με αυτό το προσβλητικό τρόπο στη δημιουργία, επιτέλους, με χρήματα της Ευρώπης του πρώτου κέντρου κράτησης Λαθρομεταναστών στη περιοχή της».
Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, αποκάλεσε το μεταναστευτικό πρόβλημα της Αθήνας, “σαπίλα” και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης σε μποϊκοτάζ των τοπικών προϊόντων της Κοζάνης.

Σε πολύ πιο ακραίους χαρακτηρισμούς προχώρησε, πάλι μέσω Facebook, ο Στέφανος Τοπαλίδης, σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχετική συζήτηση ανέφερε:
«Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι, εγώ με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν». 
Η προβολή του σχετικού μηνύματος από τα τοπικά ΜΜΕ και από πολλά sites, προκάλεσε σοκ και ταυτόχρονα την αναδίπλωση του κ. Τοπαλίδη, ο οποίος, μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν είναι φασίστας και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο μίλησε για ρύθμιση που έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και γίνεται με πρόχειρο τρόπο.

@Galaxyarchis

2 σχόλια:

  1. Έχει ξεκαθαριστεί εαν οι μετανάστες που θα απελαύνονται θα είναι καθαρά όσοι δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά παραμονής ή θα στέλνουν πίσω και κόσμο αιτών άσυλο οι οποίοι κινδυνεύουν πίσω στη χώρα τους. Γιατί δνε είμια καθόλου σίγουρη ότι θα μεριμνήσουν για αυτο τον κόσμο, το αντίθετο ίσως.
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν όσοι "δικαιούνται άσυλο". Αλλά γνωρίζοντας (1) τι εννοούν "δικαιούνται" και (2) πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες χορήγησης ασύλου, μάλλον φιλολογικού χαρακτήρα είναι η διευκρίνιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή