Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Μαρ 2012

«Περιφραγμένες» εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Λίγα 24ωρα πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου έχει κλιμακωθεί ο πόλεμος πληροφοριών, διαρροών και ανακοινώσεων, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να “περιφράξει” την περιοχή της πλατείας Συντάγματος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν αναφορές για συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και για σχέδια εκκένωσης του χώρου των VIP, ενώ φήμες φτάνουν να μιλούν ακόμη και για "ακροβολισμό ελεύθερων σκοπευτών" στα γύρω κτίρια -πιθανά πρόκειται για αστυνομικούς που απλά θα παρατηρούν, θα φωτογραφίζουν και θα καταγράφουν τα τεκταινόμενα από τις πέριξ της πλατείας Συντάγματος ταράτσες κατά την πάγια τακτική της αστυνομίας.
 Το σίγουρο πάντως, είναι στήνεται σκηνικό τρόμου γύρω από τη φετινή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Με το φόβο μίας γενικευμένης αντίδρασης απέναντι στην παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας στις παρελάσεις, όπως συνέβη και στην 28η Οκτωβρίου, καταστρώνονται σχέδια επί χάρτου από την ΕΛΑΣ. Σχέδια που περιλαμβάνουν κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και προληπτικές προσαγωγές και περί τους 7.000 αστυνομικούς από όλη την Αττική και 40 διμοιρίες ΜΑΤ, που θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν θέλουν την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ ήδη να περιπολούν γύρω από το Σύνταγμα.

Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος.

Δράση ανέλαβε και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος φρόντισε να... απομακρύνει όλα τα νεράντζια από τις νεραντζιές πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Επιπλέον, με δελτίο τύπου, απαιτεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων και ρεπόρτερ για την κάλυψη της μαθητικής παρέλασης της 24ης Μαρτίου, καλώντας τα ΜΜΕ «να ενημερώσουν  το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων»

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Σύνταγμα και θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία καθαριότητας θα απομακρύνει όλους τους κάδους από τη γύρω περιοχή.

Τα αστυνομικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για απουσία υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ από τις εξέδρες, καθώς όλοι θα πρέπει να βρίσκονται στην περιφρούρηση των παρελάσεων και βέβαια σε μαζικές προληπτικές προσαγωγές πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ειδικά «από το χώρο των αντιεξουσιαστών».

Σύμφωνα με το Alterthess, σε κλοιό αστυνομικών θα βρεθεί και η Θεσσαλονίκη. Από το ύψος της οδού Καλλιδοπούλου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα, και σε μήκος έως και 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, θα στηθούν κάγκελα που θα εμποδίζουν την είσοδο πολιτών στο οδόστρωμα, ενώ οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου έχουν σαφείς εντολές για συλλήψεις σε περίπτωση που επιχειρηθούν έκτροπα.

Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση, αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται.

Παρουσία της Ακροδεξιάς

Ήδη τα καλέσματα από φασιστικές ομάδες έχουν αναγκάσει την ΕΛΑΣ με επίσημο τρόπο να δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με πολίτες για αποφυγή των διαμαρτυριών. «Κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της δεν χρειάζεται η ΕΛΑΣ» τονίζεται από την Κατεχάκη. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως σαφής σε σχέση με τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που με ανακοινώσεις τους προσφέρθηκαν να συνδράμουν την αστυνομία στην προστασία των παρελάσεων.

«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης. Η κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές. Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας

Πηγή

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς

Κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν προβοκάτσιες με κρατική ανοχή, αν όχι σκηνοθεσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει να είναι προσεκτικός στις προβοκάτσιες.

Αποστάσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήρε ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «ο λαός μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στην κάλπη».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί το λαό της πόλης, όπως την 28η Οκτωβρίου όρθωσε το ανάστημά του, έτσι και την 25η Μαρτίου να μη φοβηθεί τη μαύρη κυβερνητική προπαγάνδα, το κλίμα τρομοκρατίας και τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής και να μετατρέψει και αυτήν την παρέλαση σε παρέλαση όλου του λαού! «Με έμπνευση από τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου πανελλαδικά, τα απεργιακά μπλακ άουτ, τις πλατείες και τη μεγαλειώδη 12η Φλεβάρη να ακουστεί ξανά παντού: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι εκεί μέχρι την ανατροπή!» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή

@Galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου