Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

3 Φεβ 2012

Δικαίωση της Γερμανίας στη Χάγη για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του ναζισμού

Με 12 ψήφους υπέρ και μονο 3 κατά το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή της Γερμανίας που είχε ζητήσει να κριθούν παράνομες οι αποφάσεις ιταλικών δικαστήριων για αναγκαστική κατάσχεση σε περιουσία του γερμανικού δημοσίου υπέρ των θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που είχαν κριθεί ευνοϊκά υπέρ των θυμάτων από τα ιταλικά δικαστήρια ήταν και η σφαγή του Διστόμου.



Υπενθυμίζεται ότι η η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη θεωρώντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια δεν είχαν δικαιοδοσία στο να εγκρίνουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου υπέρ θυμάτων του ναζισμού. Αντίστοιχη απόφαση είχε πάρει και στην Ελλάδα το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, μια απόφαση που επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, επιδικάζοντας 28 εκ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Δίστομου. Στη συνέχεια, τα ιταλικά δικαστήρια είχαν υποστηρίξει την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, και καλούσαν τη Γερμανία να καταβάλλει τις αποζημιώσεις που είχαν επιδικαστεί.

Ως γνωστόν υπέρ της Ιταλίας είχε προσφύγει και η Ελλάδα, ελπίζοντας στη δικαίωσή της ώστε εν συνεχεία και ως «δεδικασμένο» πλέον, να έχει θετικό αντίκρισμα και για την Ελλάδα, στις προσφυγές των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου και των συγγενών των δολοφονηθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ωστόσο, η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο με τη σημερινή του απόφαση ουσιαστικά δικαίωσε την Γερμανία στο τεχνικό κομμάτι, δηλαδή ότι τα ιταλικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να παρεμβαίνουν σε ετεροδικεία. Με την απόφαση της η Χάγη ζητά ουσιαστικά από την Ιταλία να αναστείλει την ισχύ των αποφάσεων των δικαστηρίων της.

Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απορρίπτει το δίκαιο των αιτημάτων των θυμάτων του Διστόμου.


Πηγές: iefimerida.gr parapolitika.gr

1 σχόλιο:

  1. Η ζημιά όμως έχει ήδη γίνει κι αποδεικνύεται η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη. Κι όσο για τη Γερμανία, ΠΟΤΕ δεν εγκατέλειψε το ναζισμό σαν ιδεολογία. ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή