Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Φεβ 2012

Οργισμένη αντίδραση Γαλλικού Πρακτορείου για τις φωτογραφίες της ΕΛ.ΑΣ

Προ δύο ημερών η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις της προηγούμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, όπου και φαίνονταν πρόσωπα διαδηλωτών, προσκαλώντας τους πολίτες να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Η δημοσίευση αυτή θορύβησε τους φωτορεπόρτερ και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, μέσω της οποίας αρνήθηκαν ότι το φωτογραφικό υλικό έχει δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ από Έλληνες φωτογράφους.

Κάποιες από τις φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρός του Εμάνουελ Χουγκ, να στείλει επιστολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία διαμαρτύρεται για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά πως η δημοσιοποίησή τους έγινε χωρίς να δοθεί έγκριση από το πρακτορείο.

“Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και τις οποίες έχει «κατεβάσει» από το αρχείο φωτογραφιών μας», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται: «η αστυνομία δεν ζήτησε την άδειά μας πριν δημοσιοποιήσει αυτές τις φωτογραφίες, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για μάρτυρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Χουγκ αναφέρει πως «μια τέτοια πρακτική δεν είναι μόνο παράνομη όσον αφορά το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι και απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου. Με αυτή την επιστολή, διαμαρτύρομαι επισήμως για αυτές τις μεθόδους. Σημειώνω ότι, μετά την παρέμβαση του γραφείου μας στην Αθήνα, οι φωτογραφίες που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα της αστυνομίας».

Τέλος, η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση πως «πέρα από αυτή την παραβίαση του νόμου και την απαράδεκτη πρακτική, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην ευθύνη της αστυνομίας, η οποία με αυτή την κίνηση θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό μας»

Πηγή: Alterthess

1 σχόλιο:

  1. Ας ξεκινήσουν τις ανακρήσεις από το δικό τους προσωπικό και ας χρησιμοποιήσουν γι' αυτό ττα φιλμάκια που ευρέως κυκλοφορούν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή