Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Φεβ 2012

Στην δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα




Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε προσώπων που, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου της, "συμμετείχαν στα επεισόδια της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 12.2." Ουσιαστικά πρόκειται για ενέργεια που στηρίζεται σε αντισυνταγματική νομοθεσία, η οποία παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.  Να σημειωθεί ότι, πέραν των πέντε ταυτοποιημένων προσώπων, παράνομα και κατά παράβαση των δικαιωμάτων προσωπικότητας, στο ίδιο δελτίο τύπου δημοσιεύονται 23 φωτογραφίες από συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία δίχως να έχει σχηματιστεί σχετικός φάκελος δικογραφίας ή να εχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τους εικονιζόμενους, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ανώνυμα πληροφορίες.. .... Στην ουσία καλεί τους πολίτες να γίνουν "καταδότες"  με βάση φωτογραφίες που δεν αποδεικνύουν τίποτα.
Ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ στη οποία διευκρινίζει ότι "ο ρόλος των φωτορεπόρτερ περιορίζεται αποκλειστικά στην δημιουργία φωτογραφιών από τα γεγονότα της επικαιρότητας προς χρήση αποκλειστικά από τα ΜΜΕ προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, τα μέλη της υπακούουν στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και περαιτέρω διευκρινίζει ότι, στο ανωτέρω πλαίσιο ουδέποτε και κανένα μέλος της δεν παρέδωσε υλικό σε κανένα τρίτο, ούτε βεβαίως στην ΕΛ.ΑΣ., που προέβη στην κίνηση αυτή «ύστερα από σχετικές εισαγγελικές διατάξεις», όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Οι φωτογραφίες, όπως προκύπτει άλλωστε από τα εμφανή υδατογραφήματα. έχουν αντληθεί από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες πρακτορείων, χωρίς ασφαλώς την άδεια των φωτογράφων ή των πρακτορείων."

 Η Ένωση καταδικάζει απερίφραστα "πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες" τονίζοντας παράλληλα πως "Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση, πολλώ δε μάλλον που στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο" Τέλος η Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά "πως τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους."

Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου