Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Ιαν 2012

Wikipedia VS SOPA-PIPA

Αν προσπαθήσετε σήμερα να εισέλθετε στη Wikipedia  θα δείτε αυτήν την εικόνα


















Η Wikipedia διαμαρτύρεται για το SOPA ( Stop Online Piracy Act ) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), κλείνοντας την αγγλική Wikipedia για 24 ώρες, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της 18 Ιανουαρίου, με αυτόν τον τρόπο η δημοφιλής ιστοσελίδα διαμαρτύρεται και ζητά υποστήριξη ενάντια στα προτεινόμενα, αμφιλεγόμενα νομοσχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης  για την καταπολέμηση της πειρατίας στο διαδίκτυο, SOPA και PIPA, που σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Jimmy Wales απειλούν το μέλλον του ίντερνετ. Η ιδέα της μαύρης ιστοσελίδας αποφασίστηκε μέσω ψηφοφορίας εντός της κοινότητας του Wikipedia.Σημειώνεται ότι η αγγλική έκδοση του Wikipedia δέχεται περισσότερους από 25 εκατ. επισκέπτες καθημερινά από όλο τον κόσμο.
Το SOPA & PIPA  είναι μια  νομοθεσία που δεν θα είναι αποτελεσματική στον κύριο στόχο τους (για να σταματήσει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων), και θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο. Βάζουν επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ιστοχώρων να αστυνομεύουν την διανομή πληροφοριών χρηστών και καλούν στην άσκοπη δέσμευση ολόκληρων ιστοσελίδων. 
Βέβαια δεν συμφωνούν όλοι έτσι ο CEO του Twitter, Dick Costolo, σε ερώτηση χρήστη για το κατά πόσο η Google, το Twitter ή το Facebook έχουν τα κότσια να κάνουν κάτι αντίστοιχο, χαρακτήρισε ως «ηλίθια» την κίνηση του blackout. Το επιχείρημά του ήταν ότι μια παγκόσμια επιχείρηση δεν μπορεί να κλείνει σε αντίδραση ενός γεγονός που αφορά την πολιτική μιας μόνο χώρας. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως ο τρόπος με τον οποίο το Twitter θα αντιδράσει στα νομοσχέδια θα είναι μέσω της ίδιας της υπηρεσίας του, αφού το Twitter ως μέσο επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα λειτουργώντας, παρά απεργώντας.
Και μια εξέλιξη  από όλες αυτές τις αντιδράσεις στις 16/01 ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να μπει στο συρτάρι το SOPA μέχρι να υπάρξει μια γενικότερη συναίνεση για το θέμα, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τους πολέμιούς του. Η ανακοίνωση ήρθε μια μέρα μετά την επίσημη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου πάνω στο θέμα, που άδειαζε το νομοσχέδιο θεωρώντας πως ενδεχόμενη αποδοχή του με την μορφή που έχει τώρα θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδεις ελευθερίες.

by Fotek


Συμπληρωματικά διαβάστε εδώ http://community.radiobubble.gr/2012/01/sopa-pipa.html ένα αναλυτικότερο κείμενο του Γιώργου Σπανόπουλου @spanaros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου