Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

17 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 11-17 Δεκ 2011


Άλλη μία εβδομάδα ραγδαίας κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης κλείνει με την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί για νέα «παγκόσμια ύφεση με τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '30». Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, ο πιο "αδύναμος κρίκος" της Ευρωζώνης περνά τα δικά του αλλεπάλληλα σοκ, σε κοινωνικό, πολιτικό και βέβαια οικονομικό επίπεδο. Απεργίες, ανεργία, ύφεση και μία κυβερνητική κρίση να λειτουργεί σαν καταλύτης αυτών των σοκ.


Η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα επεισόδιο με ομήρους στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία έληξε αισίως. Το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κράτησαν ως ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπάλληλους, ενώ άλλοι 25 συγγενείς κρατουμένων παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκεί. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, και με την παρέμβαση συνηγόρων των κρατουμένων, επήλθε η αίσια κατάληξη.

Την Τρίτη, δημοσιεύεται ότι η απόκλιση από τον προϋπολογισμό του 2011, αγγίζει τα 6,9 δισ. στο 11μηνο. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φήμες για νέα μέτρα που ζητά η τρόικα, ανάμεσα στα οποία η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 και η κατάργηση του 13 και 14 μισθού, κάτι όμως που επισήμως διαψεύδεται. Εκείνο που δεν διαψεύδεται είναι ότι το μέτρο της "εφερδείας" στο δημόσιο απέτυχε και ότι ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέδιο απολύσεων. Όπως τόνισε άλλωστε ο κ. Τόμσεν, θα πρέπει να "ξεπεράσουμε τα ταμπού" και να καταργήσουμε ολόκληρους φορείς του Δημοσίου, κάτι που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.

Την ίδια μέρα, άλλη μία περίπτωση "σκούπας" αστέγων σημειώνεται, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές ικανοποιούν το αίτημα της μονής των Αδελφών του Ελέους Βικεντίου του Αγίου Παύλου και εκδιώκουν τους άστεγους της “Επιβίωσης” από το εγκαταλειμμένο κτίριο που κάποτε στέγαζε το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”. Με καθυστέρηση τριών ημερών, ο δήμος Θεσσαλονίκης τονίζει με ανακοίνωσή του ότι δεν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του  Δήμου Θεσσαλονίκης έσπευσε να συνδράμει στην εξασφάλιση συνθηκών σίτισης των ατόμων αυτών με την καθημερινή παροχή συσσιτίων.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, οργανώνεται πορεία στο κέντρο της Αθήνας αποκλειστικά από ανέργους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 700.000 σε αριθμό, με τους 500.000 από αυτούς να μην εισπράττουν καν επίδομα όντας μακροχρόνια άνεργοι. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ. Η εβδομάδα ξεκινά με απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Star όσων υπαλλήλων αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Την κατάληψη του Alter από απλήρωτους εργαζόμενους, "επισκέπτεται" ο εισαγγελέας την Πέμπτη, κατόπιν μήνυσης που υποβάλλει ο μεγαλομέτοχος του σταθμού, Γιώργος Κουρής. Η συνεχιζόμενη απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ κηρύσσεται παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική) την Παρασκευή. Ταυτόχρονα -μέσα σε ένα 24ωρο- ανακοινώνεται τροποποίηση που τους εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο και την μετατροπή τους σε κρατικούς υπαλλήλους, η οποία όμως παίρνεται πίσω κατόπιν αντίδρασης της ΝΔ και του ΛαΟΣ. Παραφωνίες σημειώνονται και στο Σκάι, όπου η διοίκηση επιβάλλει 12ωρη παύση του ενημερωτικού τμήματος, αντιδρώντας στην κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας από την ΕΣΗΕΑ, η οποία απαντά με 24ωρη απεργία στο σταθμό. Απεργία όμως που σπάει από τμήμα δημοσιογράφων του Σκάι, για μία ακόμη φορά.

Η σύγκρουση της υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων, γύρω από τον ορισμό των Συμβουλίων Διοίκησης κορυφώνεται την Παρασκεύη, με την υπουργό να αναφέρει ότι "η οργανωμένη αντίσταση στο νόμο είναι ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας". Η κα Διαμαντοπούλου έχει απειλήσει με παύση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των Συμβουλείων έως τα μέσα Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος-πλαίσιο. Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι ήδη έχουν "στεγνώσει" τα ΑΕΙ, λόγω των περικοπών που αγγίζουν το 50%. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ακόμη και αν όλα ήταν έτοιμα δεν υπάρχει πιθανότητα να προλάβουν ως τις 16 Ιανουαρίου, που ορίζει ο νόμος, να έχουν κάνει εκλογές των μελών συμβουλίων διοίκησης.

Για σήμερα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, έχει οργανωθεί διαδήλωση απεργών εργατών μετάλλου στην Ομόνοια. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας έχουν ξεπεράσει τις 45 ημέρες συνεχιζόμενων απεργιών.

Π.Π. («Γαλαξιάρχης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου