Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Νοε 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων #rbnews 6-12 Νοεμβρίου 2011


H δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της ελληνικής κυβερνητικής κρίσης -που κινδύνεψε να καταστεί παγκόσμια- μετά την αναγγελία του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικό με τη νέα δανειακή σύμβαση, κύλισε σε αναζήτηση διάδοχου σχήματος "εθνικής ενότητας". Η ουσιαστικά δεκαπενθήμερη ακυβερνησία, τυπικά έληξε χθες, με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου, της οποίας η σύνθεση υποδηλώνει πολύ έντονο κομματικό παρασκήνιο.

Η αρχή της εβδομάδας βρίσκει την κυβέρνηση να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θεωρήθηκε προϋπόθεση για την εκκίνηση διαδικασιών διαδοχής της. Ο Γ. Παπανδρέου ορίζει ένα πλαίσιο 7 σημείων για μία κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" που θα οδηγήσει σε εκλογές τον Μάρτιο του 2012. Από το απόγευμα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου και με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων να έχουν επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχίζει μία μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει ως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Μέσα σε 48 ώρες η χώρα «γνώρισε» ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά έξι εν δυνάμει «πρωθυπουργούς». Την Δευτέρα το όνομα που κυριαρχούσε ήταν του πρώην αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ. Λουκά Παπαδήμου. Διαρροή που έγινε πεποίθηση η οποία κατέρρευσε το ίδιο βράδυ και το όνομα του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη και νυν Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη κ. Νικηφόρου Διαμανατούρου άρχισε να «παίζει» στα δημοσιογραφικά γραφεία. Γρήγορα ο κ. Διαμαντούρος αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Δεν έμελε να ανοίξει με τον ίδιο και η Τρίτη, ημέρα κατά την οποία διακινείται έντονα το όνομα των Απόστολου Κακλαμάνη και του νυν προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου. Έως το βράδυ της ίδιας ημέρας διαψεύδουν και οι δύο τα σενάρια. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και με το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, που καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει κι αυτός δέσμευση για την τήρηση της δανειακής σύμβασης, εν όψει συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΝΔ.
Την Τετάρτη, ημέρα που παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου, το όνομα του Φ.Πετσάλνικου κυριαρχεί στις διαρροές. Έχει προηγηθεί τελεσίγραφο 50 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κι ένα ακόμη "πολεμικό επεισόδιο" στις συναντήσεις των αρχηγών, με τον πρόεδρο του ΛαΟΣ Γ. Καρατζαφέρη να αποχωρεί οργισμένος από το Προεδρικό Μέγαρο, επειδή -σύμφωνα με τα όσα κατείγγειλε στην τηλεόραση- οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς διαπραγματεύονταν κρυφά, παρουσία του ΠτΔ.

Στη νέα συνάντηση των αρχηγών, που γίνεται την Πέμπτη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, η κρίση παίρνει τέλος με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου να επιστρέφει και τελικά να προκρίνεται από όλους για τη θέση του πρωθυπουργού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Παπαδήμο να έχει έρθει σε ρήξη τόσο με τη ΝΔ, στην οποία έθετε όρους εκτός των συμφωνηθέντων της περασμένης Κυριακής, μεταξύ των οποίων και η παράταση της ζωής της κυβέρνησης πέρα από το Μάρτιο. Όσο όμως και με τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο -οι πληροφορίες ήθελαν να- καλεί σε παραίτηση. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την λήψη εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδήμος αρνείται κατηγορηματικά ότι έθεσε τον οποιοδήποτε όρο. Την ανακοινωση του ονόματος του κ. Παπαδήμου, χαιρέτησαν Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας με νόημα ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση δεν καλείται απλώς να επικυρώσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και να επιβάλει τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.

Σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ η απόφαση να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο ΛαΟΣ, ορίζει διακριτά σύνορα στον κοινοβουλευτικό χάρτη, με τα κόμματα του Κέντρου έως και την Ακροδεξιά από τη μία πλευρά και τα Αριστερά στην άλλη.

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, λίγο πριν την παραίτηση του πρωθυπουργού, στη βουλή πέρασαν με την ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ορισμένες αμφιλεγόμενες τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Πιο συγκεκριμένα άνοιξε η πόρτα στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ιστορικές περιοχές και νησιά, αρκεί να είναι "αισθητικά ενταγμένα". Επιπλέον, επανήλθε παλαιότερη διάταξη δασικού νόμου που προβλέπει την αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις για «αθλητικές και τουριστικές χρήσεις». Πλέον, παρέχεται συνολικά ένα 20% κομματιού δάσους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό και χώρους άθλησης, εφόσον η προς αξιοποίηση έκταση υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα.

Αποτελεσματική... ακυβερνησία

Στο μεσοδιάστημα των πέντε ημερών, οπότε όλο το πολιτικό σκηνικό αναζητούσε άνθρωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, σημειώθηκαν ορισμένες πολύ σοβαρές εξελίξεις: συνελήφθη ο καταζητούμενος Μάκης Ψωμιάδης στην ΠΓΔΜ, προφυλακίστηκε ο κ. Καπράνος για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, με βούλευμα αποφασίστηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και θυρίδων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς και άλλων 30 εμπλεκομένων στην υπόθεση της Proton Bank, αλλά και εξιχνιάσθηκε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας.

Τα γεγονότα αυτά έλαβαν διάσταση "αστεϊσμού", καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν πιο αποτελεσματική την διακυβέρνηση του "Κανένα".

Η νέα Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" υπό την πρωθυπουργία Παπαδήμου ορκίζεται το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου. Η σύνθεσή της είναι ακόμη πιο πολυμελής σε σχέση με το κυβερνητικό σχήμα που διαδέχτηκε, και είχε χαρακτηριστεί ως ογκώδες και βραδυκίνητο. Οι ελάχιστες αλλαγές στα υπουργεία και η τοποθέτηση σε επιλεγμένες θέσεις (αρκετές από αυτές νέες) πέντε πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και τεσσάρων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, αποτελούν ενδείξεις ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα κατεξοχήν κομματικών διαπραγματεύσεων και όχι σχεδιασμού σε λευκό χαρτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας, που υπουργοποιούνται ακροδεξιά στελέχη.

Τα νέα πρόσωπα που εμφανίζονται στην 49μελή κυβέρνηση Παπαδήμου είναι:

  • Αναστάσιος Γιαννίτσης,  Υπουργός Εσωτερικών - Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και υπουργός και αναπλ. υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη, οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. Το 2009 διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος στα ΕΛΠΕ.
  • Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών - Έχει διατελέσει επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Απασχόληση, Υπουργός Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας, σε κυβερνήσεις της ΝΔ
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας -  Έχει διατελέσει υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και δήμαρχος Αθηνών.
  • Μάκης Βορίδης,Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων - Υπήρξε πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΝ (κομματικό τέκνο του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου) και του εθνικιστικού κόμματος "Ελληνικό Μέτωπο". Είναι βουλευτής του ΛΑΟΣ από το 2007.
  • Γιώργος Σταυρόπουλος, Υπουργός Επικρατείας - Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας και νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
  • Γεώργιος Γεωργίου, Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας - Έχει κάνει καριέρα ως διπλωμάτης. Έχει διατελέσει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Το 2003, ανέλαβε αντιπρόεδρος ΛΑΟΣ.
  • Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων - Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Unesco.
  • Ιωάννης Μουρμούρας, Υφυπουργός Οικονομικών - Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οικονομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά.
  • Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας - Εκλέγεται βουλευτής του ΛΑΟΣ από το 2007.
  • Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ψυχίατρος στο επάγγελμα, υπήρξε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Τον Ιούνιο 2010 εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
  • Αστέριος Ροντούλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Το 2007, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Από το 2008 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
  • Πέτρος-Παύλος Αλιβιζάτος, Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού - Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ.
Γαλαξιάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου