Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

9 Νοε 2011

Έξι «πρωθυπουργοί» σε 48 ώρες

- Προκρίνεται (;) για πρωθυπουργός ο καθηγητής και δικαστικός Βασίλης Σκουρής
- Σήμερα το μεσημέρι Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

- Στις 12.00' το μεσημέρι το όνομα του νέου πρωθυπουργού

του δολερού

Θα είναι ο πρόεδρος του Ευρ.Δικαστηρίου ο νέος πρωθυπουργός;
Σε 48 ώρες η χώρα «γνώρισε» ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά έξι εν δυνάμει «πρωθυπουργούς». Αυτό το απίστευτο για τα νεοελληνικά δεδομένα ρεκόρ δείχνει ανάγλυφα το σκληρό παρασκήνιο που διαδραματίστηκε και συνεχίζει να διαδραματίζεται από την Δευτέρα μέχρι και σήμερα το πρωί.

Στη μία και δέκα σήμερα τα ξημερώματα ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του απερχόμενου Πρωθυπουργού κ. Γ. Ελενόπουλος ανακοίνωσε στους πολιτικούς συντάκτες στην Βουλή, ότι μέχρι το μεσημέρι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στην συνέχεια ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει  Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να τους ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό και την νέα κυβέρνηση.

Και το όνομα αυτού;

Βασίλης Σκουρής. Ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκρίνεται μέχρι τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (11.00’ το πρωί της Τετάρτης) για νέος Πρωθυπουργός. Ενώ οι ψίθυροι αφήνουν ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και ένας εκ των κυρίων Απόστολου Κακλαμάνη ή Φίλιππου Πετσάλνικου.

Αν τελικά ισχύει το χρονοδιάγραμμα το «θρίλερ» εύρεση νέου πρωθυπουργού θα λήξει σήμερα. Μετά από σχεδόν τρεις ημέρες από την στιγμή που οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, εθνικής συμφωνίας, ή όπως αλλιώς ονομάζεται.
Την Δευτέρα το όνομα που κυριαρχούσε ήταν του πρώην αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ. Λουκά Παπαδήμου. Διαρροή που έγινε πεποίθηση η οποία κατέρρευσε το ίδιο βράδυ και το όνομα του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη και νυν Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη κ. Νικηφόρου Διαμανατούρου άρχισε να «παίζει» στα δημοσιογραφικά γραφεία. Γρήγορα ο κ. Διαμαντούρος… αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Με τον κ. Ρουμελιώτη έκλεισε η νύχτα αλλά δεν έμελε να ανοίξει με τυον ίδιο και η μέρα δηλαδή η Τρίτη. 

Βενιζέλος vs Παπαδήμου

Ο Λουκάς Παπαδήμος, για πολλές ώρες ήταν "πρωθυπουργός"
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου μέχρι το απόγευμα ήταν σχεδόν σίγουρο, αφού τα «εμπόδια» που έθετε ο κ. Παπαδήμος εν μέρει είχαν ξεπεραστεί αφού υποχώρησαν σε αυτά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ν.Δ. Ο κ. Παπαδήμος ήθελε να έχει λόγο τουλάχιστον στον ορισμό του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως αποδείχθηκε αργότερα αυτό ήταν και το σημείο που ναυάγησε ο ορισμός στην πρωθυπουργία του κ. Παπαδήμου. Ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρό βέτο στο να μην συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση και μάλιστα στην θέση του υπουργού Οικονομικών.
Από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, διαψεύδεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση και με νόημα ερωτούν «είστε σίγουροι ότι τέθηκε στα σοβαρά το όνομα του κ. Παπαδήμου;».  Στο «σχιζοφρενικό» αυτό σκηνικό προστίθεται και η διαρροή από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με τον κ. Παπαδήμο. Η περίπτωση εξετάστηκε όπως και με πολλά άλλα ονόματα.

Κακλαμάνης – Πετσάλνικος

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε χθες στη μιάμιση το μεσημέρι όπου ο ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του να έχουν στην διάθεση του τις παραιτήσεις τους, έγινε μία αιφνιδιαστική συνάντηση των Παπανδρέου – Απόστολου Κακλαμάνη. Συνάντηση που έβαλε σε «υποψίες». Αμέσως μετά ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε ότι του έγινε πρόταση να γίνει μεταβατικός πρωθυπουργός. Έδειξε μάλιστα το βιβλιάριο υγείας που είχε κοντά του, λέγοντας χαριτολογώντας «ορίσατε εγώ είμαι μεγάλος άνθρωπος, τι να με κάνουν εμένα;»
Αργά το βράδυ και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ Παπανδρέου, Βενιζέλου, Πετσάλνικου, Αθανασάκη και λοιπών, κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο ίδιος γύρω στις 12.00’ τα μεσάνυχτα δήλωσε στους πολιτικούς συντάκτες στην Βουλή ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου