Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Νοε 2011

Εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη


Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως υποστηρίζει μια αλλαγή στη Συνθήκη, με στόχο την ενίσχυση των κανόνων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, ο Νικολά Σαρκοζύ προκρίνει μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

Υπό την απειλή της υποβάθμισης της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται δημόσια να υποστηρίζει ένα "σκληρό πυρήνα" για το ευρώ, με το σκεπτικό πως οι δύο ευρωπαϊκές ταχύτητες αποτελούν αναγκαιότητα: μια ταχύτητα που υποστηρίζει περισσότερη εμβάθυνση της ευρωζώνης και μια άλλη πιο "συνομοσπονδιακή". Εξάλλου, συνεχίζει το σκεπτικό του ο Σαρκοζύ, όταν οι βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ, η βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση με 32, 33, ή 34 χώρες θα είναι αδύνατη.

Κι όλα αυτά, ενώ η Γαλλία μοιάζει να μπαίνει στο στόχαστρο των αγορών, οι τριβές μεταξύ χωρών εντός και εκτός Ευρωζώνης αυξάνονται, και οργιάζουν οι φήμες περί μυστικών διαβουλεύσεων Γαλλίας-Γερμανίας σχετικά με τη δημιουργία μιας "μικρής ευρωζώνης" που θα περιλαμβάνει τις χώρες του "σκληρού πυρήνα". Φήμες τις οποίες, φυσικά Μέρκελ, Σαρκοζύ και Μπαρόζο σπεύδουν να διαψεύσουν.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολετάνο διορίζει το Μάριο Μόντι "ισόβιο γερουσιαστή". Το αξίωμα είναι μάλλον συμβολικό, αλλά από πολλούς ερμηνεύεται ως "προθάλαμος" για την Πρωθυπουργία, τώρα που ο Μπερλουσκόνι έχει μπει στην τελική ευθεία προς την παράιτηση.

Ο Μόντι έχει θητεύσει δυο φορές ως Ευρωπαίος Επίτροπος (Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού), είναι οικονομολόγος, καθηγητής στη Σχολή Μποκόνι του Μιλάνου και απόφοιτος του Γέηλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου