Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

1 Νοε 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας

[ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ]

H χθεσινή εξαγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος τον προσεχή Ιανουάριο για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, που έκανε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στην πολιτική και οικονομική σκηνή είναι ραγδαίες.

  • Τα ξημερώματα μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπ.Οικ., Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, λόγω έντονου κοιλιακού άλγους. Από τους κύκλους του αντιπροέδρου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.
  • Με επιστολή τους, έξι στελέχη του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Γ. Θωμάς, Β. Μαλέσιος, Στ. Μανίκας, Δ. Μπατζελής, Γ. Νικολάου και Μ. Σταυρακάκης), ζητούν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι απαιτείται νέα κυβέρνηση με "πολιτική νομιμοποίηση"
  • Το μεσημέρι, με δημόσια δήλωσή της η Βάσω Παπανδρέου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με σκοπό τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών. (Πηγή)
  • Παράλληλα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με δική της επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικαλείται τις κρίσιμες ώρες, την ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και το διχαστικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κα. Αποστολάκη δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά της με το αιτιολογικό ότι "οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν". Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.
  • Με ηλεκτρονική επιστολή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, καλεί τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση για το δημοψήφισμα, διότι "ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη". Επίσης, τον καλεί να πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
  • Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας κι αυτός λόγο για εκλογές. Μετά τη λήξη της συνάντησης δήλωσε: "Ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη. Και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του"
  • Την απαίτηση προκήρυξης εκλογών εξέφρασαν και τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς (ΚΚΕ, Σύριζα, ΔημΑρ).
  • Αντιθέτως, οι Γ. Καρατζαφέρης και Ντ. Μπακογιάννη, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και κάλεσαν τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί.
  • Υπάρχει η πληροφορία, ότι σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σήμερα το απόγευμα, ο υπ. εθν. άμυνας Π. Μπεγλίτης θα προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην ιεραρχία του στρατεύματος. Ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της ΝΔ, Μ.Τζίμας, κάλεσε τον υπουργό να "μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια", δηλώνοντας παράλληλα ότι "δεν θα αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος".
  • Τόσο η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, όσο και το σημερινό ρευστό σκηνικό, παρέσυραν τον δείκτη του Χρηματιστηρίου στο -7%, με τις μετοχές των τραπεζών να γνωρίζουν συντριβή.
  • Aυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης.
  • Ο πρωθυπουργός εκλήθη εσπευσμένα, να παραβρεθεί αύριο στη συνάντηση των G20 στις Κάννες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου