Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

17 Νοε 2011

Κάλυψη εκδηλώσεων 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


22.45 (Θεσσαλονίκη) Τελικά παραβιάστηκε το -εθιμοτυπικό πλέον- άσυλο του ΑΠΘ, όταν ΜΑΤ εισέβαλαν λίγο μετά τις 21.00 στον προαύλιο χώρο [video] κι έφτασαν στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών όπου διεξαγόταν συναυλία της πρυτανείας. Έγιναν δύο συλλήψεις. Μετά την έξοδο της αστυνομίας από το χώρο του πανεπιστημίου, φοιτητές προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για όλη την ημέρα: 78 προσαγωγές και 11 συλλήψεις.
20.10 (Θεσσαλονίκη) Προς το Πολυτεχνείο κατευθύνεται η πορεία, με την κεφαλή της να βρίσκεται λίγο μετά το Συντριβάνι. 
19.15 H συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει διαλυθεί συντεταγμένα. Πληθαίνουν οι αναφορές για εκτεταμένους ελέγχους αλλά και για κάποιες μεμονωμένες συμπλοκές στους δρόμους πέριξ της Αλεξάνδρας. 70 οι προσαγωγές, 4 οι συλλήψεις.
18.55 (Θεσσαλονίκη) Περίπου 7.000 οι διαδηλωτές. Η πορεία έχει φτάσει στο αμερικάνικο προξενείο.
18.45 Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έχει φτάσει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η ΕΛΑΣ αναφέρει 60 προσαγωγές και ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 25.000 (7.000 του ΠΑΜΕ).
18.25 Εντάθηκαν οι συγκρούσεις στην αμερικάνικη πρεσβεία. Πετροπόλεμος και δακρυγόνα στην πλ. Μαβίλη, όπου στήνονται και οδοφράγματα. Κλειστή και για πεζούς η Ιπποκράτους.
18.15 H αστυνομία δίνει 20.000 τον αριθμό των διαδηλωτών. Μικρές συγκρούσεις, μολότοφ και δακρυγόνα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και την πλ. Μαβίλη.
17.45 Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Διπλή αλυσίδα ΜΑΤ έξω από την πρεσβεία. Το μπλοκ του ΠΑΜΕ, που έχει ξεκινήσει από Ομόνοια, φτάνει στην πλ. Συντάγματος.
17.00 Η πορεία από την πλ. Κλαυθμώνος έχει ξεκινήσει. Ο Σύλλογος των Αντιστασιακών και Εξορισθέντων διαμαρτυρήθηκαν στην αστυνομία που τους έκλεινε την πρόσβαση στο κάτω μέρος της πλ. Συντάγματος. Μικροσυμπλοκές στην πλ. Συντάγματος, όπου έγιναν και 2 προσαγωγές.
16.30 Το μπλοκ της ΠΑΣΠ (περίπου 100 άτομα) με τη σημαία του Πολυτεχνείου ολοκλήρωσε την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία και αποχώρησε. Μικρή ένταση έξω από την πρεσβεία. Έγιναν και προσαγωγές.
15.15 Προληπτική προσαγωγή του Άρη Σειρηνίδη και της μητέρας του (μεταδίδει ο ρ/σ Στο Κόκκινο).
14.45 2.500 περίπου άτομα στα σημεία συγκέντρωσης για την πορεία. Συνεχείς έλεγχοι της αστυνομίας 5 προσαγωγές.
14.35 Η αστυνομία διέκοψε την κίνηση επί των οδών: Πατησίων, Στουρνάρη, Σόλωνος, Ιπποκράτους και Αλεξάνδρας.
13.45 Έκλεισε η πύλη του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 14.00 και δύο ώρες αργότερα αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία.
11.30 Λόγω των εκδηλώσεων, θα κλείσουν σταδιακά σταθμοί του Μετρό στο κέντρο: από τις 12:00 σταθμός Πανεπιστήμιο, από τις 13:00 σταθμός Σύνταγμα και από 15:00 Σταθμός Ευαγγελισμός _______________________________________________________


To radiobubble news, θα καλύπτει τις εκδηλώσεις της σημερινής, 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μία επέτειος που σηματοδοτείται από δύο "πρωτιές":

  1. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1981 που τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα προστατεύονται νομικά από το πανεπιστημιακό άσυλο.
  2. Εορτάζεται από την πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, με υπουργό προερχόμενο από τον κύκλο της Χούντας. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μάκης Βορίδης, υπήρξε πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος ΕΠΕΝ, το οποίο ιδρύθηκε από τον έγκλειστο στη φυλακή πρώην δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.



Μία άνευ προηγουμένου πολυάριθμη αστυνομική δύναμη ενισχυμένη από προσωπικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θα αστυνομεύει το κέντρο της Αθήνας. Στην διάθεση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες και τα ρεπό: 2.000 αστυνομικοί από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Δηλαδή 30 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και 20 διμοιρίες από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Το σύνολο των δικυκλιστών, των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ». Εκατοντάδες αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας με πολιτικά οι οποίοι κυρίως θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί η ειδική ομάδα συλλήψεων. 12 Εισαγγελείς θα βρίσκονται σε επιφυλακή: τρεις στην ΓΑΔΑ και άλλοι τέσσερις θα βρίσκονται στην ποινική δίωξη ως το βράδυ.


Από την πλευρά των πανεπιστημιακών σχολών, οι σύλλογοι διδασκόντων ισχυρίζονται ότι αν και δεν είναι στην δική τους αρμοδιότητα η πανεπιστημιακή κοινότητα θα περιφρουρήσει όσο δύναται τις σχολές. Σχετικά με το ζήτημα του ασύλου, αξίζει να αναφερθεί η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: «Κανείς δεν είναι παραπάνω από το νόμο, παρά μόνο οι παραδόσεις μας. Και το άσυλο είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση. Συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, συνδέεται με τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου, από οποιαδήποτε εξωτερικό παράγοντα». Ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι το ΑΠΘ όπως και τα άλλα πανεπιστήμια «έχει πάρει θέση υπέρ της κοινωνίας», απέναντι στη «λαίλαπα, που θέλει να αλώσει τη χώρα και το δημόσιο χώρο της» και κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους πολίτες της, την «πόλη να προστατέψει το πανεπιστήμιο της».


Περισσότερα εδώ


Κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών


Η κοινότητα των πολιτών που δραστηριοποιούμαστε στο Διαδίκτυο μέσω του blog news.radiobubble.gr και του hashtag #rbnews, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για "τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου", σας καλούμε για άλλη μια φορά να καλύψουμε μαζί τα όσα θα συμβούν αυτό το τριήμερο, δίνοντας στην έννοια "δημοσιογραφία των πολιτών" μια ακόμη ώθηση προς τη σοβαρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου