Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

22 Οκτ 2011

Αναζητώντας την αλήθεια για το θάνατο του Δ. Κοτζαρίδη

Η μεγάλη συγκέντρωση της 20η Οκτωβρίου, επισκιάστηκε από το θάνατο του 53χρονου οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ με ομάδες αντιεξουσιαστών και άλλων μπλοκ, δεκάδες τραυματίες μεταφέρονταν όπως όπως στο πρόχειρο ιατρείο της πλατείας. Μέσα στη φασαρία, διαδόθηκε η (ψευδής) πληροφορία ότι υπήρξε νεκρός χτυπημένος από τις ομάδες των διαδηλωτών. Η σύγχυση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη κι όταν ταυτοποιήθηκε ο νεκρός, έως και στα έδρανα της βουλής εκφράζονταν απόψεις περί νεκρού λόγω των συμπλοκών.

Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική...


Λίγο πριν τις 5 μ.μ. το ΕΚΑΒ μετέφερε τον Δημήτρη Κοτζαρίδη στον Ευαγγελισμό. Ο 53χρονος οικοδόμος είχε αισθανθεί αδιαθεσία και μεταφερθεί από τους οικείους του στην Αίγλη Ζαππείου, όπου και ζητήθηκε η βοήθεια της αστυνομίας. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ κάλεσαν το ΕΚΑΒ, το οποίο έσπευσε επιτόπου με μοτοσυκλέτα για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Τελικά, όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα":
«ο 53χρονος Δημήτρης Κοτζαρίδης, γραμματέας παραρτήματος συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα, διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό με κολπική μαρμαρυγή και τελικά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, υπέκυψε. Ο νεκρός δεν έφερε τραύματα αλλά εκτιμάται ότι εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα χημικών».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΝΑ "Ευαγγελισμός":
«Σήμερα περί τις 16 45 προσεκομίσθη από το ΕΚΑΒ στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» ανδρας ηλικίας 53 ετών από την Αίγλη Ζαππείου χωρίς σφυγμούς, απνοϊκός με μυδρίαση και ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα. Δεν έφερε κανένα τραύμα. Εγινε προσπάθεια ανάνηψης για 50 λεπτά ανεπιτυχώς».
Το ίδιο βράδυ, γιατρός του Ευαγγελισμού στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, μεταφέρει την άποψη ότι ο θάνατος του Δ. Κοτζαρίδη, μπορεί και να προήλθε από την εισπνοή χημικών (δακρυγόνα). Το τραγικό γεγονός οδήγησε στη διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης από την  προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες θανάτου του Δημήτρη Κοτζαρίδη και μάλιστα δόθηκε εντολή στον Εισαγγελέα να μεταβεί στο νοσοκομείο για έρευνα. Μάλιστα, εισαγγελέας μετέβη στο νοσοκομείο για να πάρει καταθέσεις ενώ θα ζητηθούν και τα βίντεο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Η νεκροψία επιβεβαιώνει ότι ο νεκρός εισέπνευσε χημικά, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα δείξουν τη σύνθεση και την ποσότητα όσων εισέπνευσε.

Στο μεταξύ, στις καταγγελίες ότι ο άτυχος οικοδόμος αισθάνθηκε δυσφορία μετά από ρίψη χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ η αστυνομία απαντά ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε γίνει χρήση χημικών ή δακρυγόνων στο σημείο των συμπλοκών.

«Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης έως τις 5 το απόγευμα δεν επιχείρησαν αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Αμαλίας από τη διασταύρωσή της με την οδό Όθωνος και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Όλγας καθώς και στην περιοχή του Ζαππείου, όπου και δεν έγινε χρήση οποιουδήποτε χημικού ή άλλων μέσων» αναφέρει η Αστυνομία.



Μαρτυρίες των οικείων του Δ. Κοτζαρίδη

Στην εφημερίδα "Το Έθνος" μίλησαν οι συγγενείς του νεκρού. Σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα:
"Τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Ηταν άοπλος και του επιτέθηκαν οι διάφοροι μηχανισμοί". Η οικογένεια του 53χρονου οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη από τον Βύρωνα, που βρήκε τραγικό θάνατο στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, ξεσπά: "Μας φάγανε τον άνθρωπό μας. Να μη μας φάνε και το δίκιο μας", λέει στο "Εθνος" η Νίκη Κατσάνη, αδελφή της γυναίκας του εκλιπόντος.
"Ημασταν όλοι μαζί στο Σύνταγμα. Ο Δημήτρης, η γυναίκα του, εγώ και η κόρη του. Αοπλοι. Εγώ και η αδελφή μου φύγαμε για το σπίτι και μιλούσαμε με τον Δημήτρη στο κινητό. Οταν έγινε η επίθεση, ο Δημήτρης την πήρε τηλέφωνο και της είπε: "Ελένη μας χτυπήσανε" κι εκείνη του απάντησε: "Δημήτρη μου, πρόσεχε, πρόσεχε". Ηταν η τελευταία φορά που η 52χρονη γυναίκα άκουγε τον άντρα της. Επειτα από λίγο την πήραν τηλέφωνο για να της πουν να τρέξει στον Ευαγγελισμό.
"Τι είναι αυτό, αν δεν είναι εν ψυχρώ δολοφονία; Να πετούν καπνογόνα και ό,τι άλλο μέσα στον κόσμο;", αναρωτιέται η κ. Κατσάνη. "Εμείς δεν είχαμε χημικά. Ημασταν άοπλοι. Ο Δημήτρης δεν ήταν εκεί για βόλτα. Αγωνιζόταν για να έχει ο κόσμος δουλειά και να ζει αξιοπρεπώς. Ο Δημήτρης ήταν χωρίς μεροκάματο και η γυναίκα του κι αυτή άνεργη, με ένα δάνειο 750 ευρώ τον μήνα και δύο κόρες 29 και 22 ετών. Να καθόμαστε να προσκυνάμε; Πήγαμε να αγωνιστούμε".
Η κ. Κατσάνη ξεχειλίζει από θυμό: "Θέλουμε το δίκιο μας. Να φύγουν αυτοί που μας κατάντησαν εδώ. Να μην μπορούμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας και να ζήσουμε τα σπίτια μας. Αυτοί που κυβερνούν τη χώρα και τον κόσμο μας έκαναν πειραματόζωα. Πρέπει να σταματήσει αυτό".
ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο ενός διαδηλωτή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για το θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. Ένας εργαζόμενος αγωνιστής που κατέβηκε σήμερα στο Σύνταγμα για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Κάνω έκκληση σε όλους για υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση»

Για τα γεγονότα (συνολικά) η Αντεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, με ανακοίνωσή της, επέρριψε όλες τις ευθύνες στο ΚΚΕ. Σε απάντηση, το ΚΚΕ δήλωσε ότι υπεύθυνοι για το θάνατο του Δ. Κοτζαρίδη είναι οι "κουκουλοφόροι και τα αναρχοφασιστοειδή" που επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ «με μολότωφ, χημικά αέρια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πέτρες επιχείρησαν να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εργατών και λαού στο Σύνταγμα και ειδικά στο μέρος που ήταν το ΠΑΜΕ. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι και ο θάνατος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Κοτζαρίδη Δημήτρη, 53 χρόνων, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα. Ακόμα δεκάδες είναι οι τραυματίες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ»

Δήλωση έκανε και ο συνθέτης Μ. Θεοδωράκης:
«Η προκλητική κυβερνητική αναλγησία μετρά τον πρώτο νεκρό διαδηλωτή. Η καλυπτόμενη κάτω από τον μανδύα της Δημοκρατίας επαίσχυντη και ένοχη για την καταστροφή και την πτώχευση Ολιγαρχία έχει γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω στη δεκαετία του '60. Ομως ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής του απαγχονισμού του. Αποτίουμε φόρο τιμής στον νεκρό διαδηλωτή και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. Στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα».

ΙΣΑ – Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών απο τις Δυνάμεις Δημόσιας Τάξης

Με αφορμή το θάνατο του διαδηλωτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωσή του καλεί το υπ. Προ.Πο. να απαγορέψει τη χρήση χημικών ουσιών.

Ο ΙΣΑ τον Ιούνιο του 2011 πάρων στο Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών στη Πλατειά Συντάγματος στη διάρκεια ανάλογων κινητοποιήσεων, έθεσε το θέμα της επικινδυνότητας από τη χρήση χημικών ουσιών από τις Δυνάμεις Τάξεις και μάλιστα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση χρησιμοποιηθέντα φιαλίδια χημικών.  Τα αποτελέσματα ανάλυσης έδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς.
(...)Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για μια φόρα ακόμη την Επίσημη Πολιτεία και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλλουν τέλος στη χρήση χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών, που μπορούν να οδηγήσουν από παροδικές βλάβες της υγείας μέχρι το χειρότερο, πριν να είναι πολύ αργά.
Επισημαίνουμε ότι το radiobubble news, από την αρχή επέδειξε ιδιαίτερη ψυχραιμία ώστε να μην μεταφέρει τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί νεκρού από τις συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ψυχραιμία και σοβαρότητα επέδειξαν και οι πολίτες που ενημέρωναν το #rbnews από την πλατεία Συντάγματος. Το ζήτημα του θανάτου του Δ. Κοτζαρίδη θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με την ίδια σοβαρότητα και σεβασμό.

Γαλαξιάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου