Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Ιουλ 2013

#rbnews 38: Κώστας Σακκάς - Δικαιοσύνη για όλους

Η 38η εκπομπή του #rbnews είναι αφιερωμένη στον απεργό πείνας, Κώστα Σακκά. 

Ποινικός ή πολιτικός κρατούμενος; Ο ρόλος του εισαγγελέα Εφετών και η μονόφθαλμη ελληνική Δικαιοσύνη που νοσεί περισσότερο κι από το πολιτικό σύστημα της χώρας.


Στο πρώτο μισό της εκπομπής, οι δεδηλωμένες "σχέσεις" Νέας Δημοκρατίας-Χρυσής Αυγής.


Στα παραλειπόμενα της υπόθεσης Σακκά, και με την επισήμανση από την ακροάτρια @MarinaAlba1, μέσω twitter, παραθέτουμε το απόσπασμα από την «Ελευθεροτυπία», του Κώστα Παπαδάκη, σχετικά με το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης και το δικαίωμα του κρατούμενου είτε στην άμεση δίκη, είτε στην απελευθέρωση έως τη δίκη.
Εχουν παραβιαστεί όλα τα όρια
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ.4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης («προσωρινής κράτησης») τους 18 μήνες, ενώ ρητά απαγορεύει την υπέρβασή του και τη διαδοχική εφαρμογή του μέτρου για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης. Μάλιστα η απαγόρευση είναι απόλυτη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει, όπως συνήθως οι συνταγματικές διατάξεις, εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να περιορίζει ή να τροποποιεί αυτή την επιταγή.
Παρ' όλα αυτά, το άρθρο 288 Κ. Ποιν. Δ., αν και κινούμενο εμφανώς εκτός των παραπάνω ορίων, επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την επιβολή νέας προσωρινής κράτησης με ανώτατο, όριο το ένα έτος, «που δεν παρατείνεται».
Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: κρατείται προσωρινά από τις 4/12/2010, έχοντας συμπληρώσει 18 + 12 μήνες χωρίς να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, ενώ η προφυλάκισή του παρατάθηκε μέχρι τις 4/12/2013. Είναι αυθαίρετη, αντιδικονομική, αντισυνταγματική και υπηρετεί την πολιτική σκοπιμότητα της τρομοϋστερίας.
Ταυτόχρονα αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την ανοχή γενικότερα της παραβίασης των δικονομικών δικαιωμάτων και της κατάργησης του 18μήνου στην πράξη, σήμερα των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΣΠΦ και αύριο όλων.
Οφείλουμε όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του και προεχόντως ο νομικός κόσμος να τερματίσει τη συνένοχη σιωπή του. 
* Δικηγόρος, μέλος του δ.σ. του ΔΣΑ και μέλος της Σ.Ε. της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου