Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Ιουλ 2013

32 μέρες απεργίας πείνας και δεύτερη απορριπτική εισήγηση αποφυλάκισης για τον Κ. Σακκά

32 ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο Κώστας Σακκάς, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ξεκίνησε απεργία πείνας. Αιτία, η επέκταση της προφυλάκισής του πέρα από τα συνταγματικά όρια της προσωρινής κράτησης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης.

Για την ακρίβεια, ο Κώστας Σακκάς "κρατείται προσωρινώς" από τις 5 Δεκεμβρίου του 2010, ξεπερνώντας πλέον τους 30 μήνες προφυλακισμένος χωρίς δίκη. Ο Σακκάς πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου, καθώς εκείνη την ημέρα έληγε η περίοδος προφυλάκισης του, η οποία παρατάθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.


Σήμερα, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης του απεργού πείνας για λόγους υγείας. Ο κ. Μωραϊτάκης είχε προηγουμένως εισηγηθεί απορριπτικά και για τις αντιρρήσεις της πλευράς Σακκά σχετικά με την 6μηνη παράταση της προσωρινής του κράτησης. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για την απόφαση στις επόμενες πέντε ημέρες. Ωστόσο, ήδη η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό οδηγεί ταχύτατα στο ενδεχόμενο μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του κρατούμενου. Όπως συμπεραίνει η παθολόγος (Επιμελήτρια Α) Όλγα Κοσμοπούλου που τον εξέτασε, «Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα τον οδηγήσει στο θάνατο».



Αντιδράσεις από την κοινωνία

Τις έντονες αντιδράσεις τους έχουν εκφράσει ενώσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και μέρος του νομικού κόσμου. Στις 28 Ιουνίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο «καλεί την αρμόδια Εισαγγελική και Δικαστική Αρχή να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας τέρμα στην αντίθετη με τις παραπάνω διατάξεις προσωρινή κράτηση του ανωτέρω και να αποφύγουν την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

Παράλληλα, οι συνήγοροι του Κώστα Σακκά προαναγγέλλουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά τη δικαστική απόφαση για παράταση της προφυλάκισής του, η οποία θα φθάσει μετά και την παρέλευση του επιπλέον εξαμήνου, στα τρία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει δίκη.

Χθες, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Αφού ο υπουργός ενημερώθηκε από τους βουλευτές Τ. Κουράκη και Β. Κατριβάνου, ότι ο Σακκάς διανύει την τριακοστή ημέρα απεργίας πείνας και πλέον κινδυνεύει να υποστεί ανακοπή καρδιάς και ανεπανόρθωτη βλάβη, απάντησε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή όπως πράττει σε παρόμοιες υποθέσεις.

Τέλος, η πρωτοβουλία της ΚΕΔΔΕ υπέρ της αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές σε λιγότερο από μία ημέρα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μοτοπορεία στο Γενικό Κρατικό Νικαίας όπου νοσηλεύεται ο Κ. Σακκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου