Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Ιουν 2013

Τα αιτήματα της #taksim και τα νεώτερα από την τουρκική εξέγερση

"Kαι θα πίνω και θα φιλάω" photo via 
από τα τουητς της @ile_mor

Μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Bülent Arınç, τα αιτήματα των Τούρκων διαδηλωτών (Αλληλεγγύη Taksim που συνενώνει επικεφαλής συνδικάτων και επαγγελματικών ενώσεων), διαμορφώνονται ως εξής:

1. Να παραμείνει πάρκο το Γκεζί, τα σχέδια για μετατροπή του οποίου σε εμπορικό κέντρο, πυροδότητσαν τις ταραχές 

2. Να σταματήσουν οι εργασίες μπροστά στο Πολιτιστικό κέντρο Atatürk Kültür Merkezi 

3. Να απαγορευτούν τα δακρυγόνα 

4. Να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες 

5. Να μην γίνουν οι προανακρίσεις 

6. Να παραίτηθούν οι υπεύθυνοι

7. Να αρθούν οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε συγκεκριμένους χώρους 

8. Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης.

Εν τω μεταξύ, απεργία οργανώνουν σήμερα τα τούρκικα συνδικάτα και πορεία σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις Τούρκικες αερογραμμές πραγματοποίησαν απεργία και μια πρωτότυπη διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της εταιρίας, ενώ και οι δικηγόροι προέβησαν σε διαμαρτυρία με συνθήματα μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. 

Από την άλλη πλευρά, υπό το φως της εξέγερσης που μαίνεται στη χώρα εδώ και περίπου μία εβδομάδα, αναβλήθηκε η συζήτηση νόμου που θα προέβλεπε την παραχώρηση δασών και εθνικών δρυμών για δόμηση και που επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή αυτές τις μέρες. 

Τέλος, μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η επίθεση της κυβέρνησης προς όσους δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πλέον ο αριθμός των προσαχθέντων στη Σμύρνη με την κατηγορία υποκίνησης εξέγερσης μέσω social media, αγγίζει τους 29. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου