Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

17 Μαΐ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #17



1. Ολλανδία: πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό
 Στην Ολλανδία, τo συμβούλιο του κόμματος των Εργατικών PvdA (πε-φε-ντε-α) υποστήριξε τελικά την Κυριακή την απόφαση του αρχηγού του κόμματος Diederik Samsom, σχετικά με νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα να μην διαθέτει κάποιος μετανάστης νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή του στην χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το PvdA στο συνέδριό του καταψήφισε την προταση νόμου με συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, ο Samsom αγνόησε την αποφαση του συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νομου περιλαμβάνεται στη συμφωνία μεταξύ του κόμματος των Εργατικών και του δεξιού VVD που βρίσκονται στην κυβέρνηση. «Δεν είναι ηλίθιοι στο VVD” είπε ο Samsom. «Αν ξεκινήσουμε νέες συζητήσεις, το VVD μπορεί να θελήσει κάτι σε αντάλλαγμα..., το συνολικό πακέτο θα μπορούσε να είναι χειρότερο απ' αυτό που έχουμε τώρα. Δεν μπορείτε να έχετε ότι θέλετε σε μία κυβέρνηση συνασπισμού» συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ αποφυλακίστηκε ο μετανάστης απεργός πείνας Sayam Uddin Nessar, ο οποίος δεν διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα, μετά από δικαστική απόφαση που ορίζει οτι μπορεί να περιμένει εκτός φυλακής την εκδίκαση του αιτήματος του για άδεια παραμονής στη χώρα.


Ο Nessar, που κατάγεται από το Αφγανιστάν, ξεκίνησε απεργία πείνας την προπερασμένη Δευτέρα, ενώ μια μέρα μετά προχώρησε και σε απεργία δίψας. Την Κυριακή μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή του στο νοσοκομείο των φυλακών επειδή η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία. Και εκεί ωστόσο συνέχισε την απεργία πείνας. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες των μεταναστών που τελούν υπό κράτηση σε μικρά κελιά σαν να είναι σοβαροί εγκληματίες.
Στο κέντρο κράτησης του Ρότερνταμ, όπου ο Nessar είχε φυλακισθει, υπάρχουν κι άλλοι απεργοί πείνας. Ο ίδιος ζει εδώ και είκοσι χρόνια στην Ολλανδία μαζί με την οικογένεια του και ολοι τους έχουν άδεια παραμονής εκτος από τον Nessar ο όποίος δεν την ανανέωσε έγκαιρα με αποτέλεσμα να κηρυχθεί αυτόματα ως ανεπιθύμητος και να πρέπει, βάσει νόμου, να απελαθεί στο Αφγανιστάν.
[πηγή]

2. ΗΠΑ: πρόσβαση σε τηλεφωνικά αρχεία από το κράτος
Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέκτησε μυστικά τα τηλεφωνικά αρχεία δύο μηνών δημοσιογράφων του Associated Press, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του πρακτορείου ως "μαζική και άνευ προηγουμένου εισβολή στο πως ένας ειδησεογραφικός οργανισμός συγκεντρώνει τις ειδήσεις του". Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Associated Press, το αμερικάνικο υπουργείο δικαιοσύνης φέρεται να απέκτησε πρόσβαση στους καταλόγους εξερχομένων κλήσεων και τις προσωπικές επαφές μεμονωμένων δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Χάρτφορντ του Κονέκτικατ, καθώς και στο κεντρικο γραφείο τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν έγινε γνωστό ωστόσο αν στα αρχεία συμπεριλαμβάνονται οι εισερχόμενες κλήσεις και η διάρκεια τους.
Την Δευτέρα 13 Μάη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AP, Gary Pruitt, απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα, Eric Holder, επιστολή με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως "ζήτησε κι έλαβε πληροφορίες πέρα από κάθε τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από κάποια έρευνα. Δεν μπορεί να υπάρξει πειστική δικαιολογία γι' αυτή την πράξη", συνέχισε και απαίτησε την επιστροφή των αρχείων στο πρακτορείο και την καταστροφή κάθε αντιγράφου.
Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ως τώρα κάποια εξήγηση για το συμβάν, ωστόσο αξιωματούχοι είχαν, πριν καιρό, αποκαλύψει πως υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα για τις πιθανές πηγές του AP, που παρείχαν στο πρακτορείο πληροφορίες σχετικές με αποστολή της CIA στην Υεμένη η οποία απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ-Κάιντα σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ.
Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί συνηθίζεται να ειδοποιούνται προκαταβολικά για τέτοιου είδους αιτήματα για έρευνα στοιχείων από κρατικές υπηρεσίες και μάλιστα να διαπραγματεύονται τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση καθώς, όπως ελέχθη, "κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τα στοιχεία της έρευνας".

[πηγή]

3. Βρετανία: δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσίασε την Τρίτη προσχέδιο του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εφόσον οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις επόμενες εκλογές το 2015 και το ερώτημα που θα τεθεί πρόκειται να είναι: “Θεωρείς ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης?”. Ο κ. Κάμερον παρουσίασε το προσχέδιο μετά από πιέσεις αρκετών βουλευτών του σχετικά με το ζήτημα της Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώθηκαν έντονα μετά την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τους παρότρυνε να δώσουν χρόνο στον πρωθυπουργό τους να διαπραγματευτεί καλύτερες συνθήκες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν αποφασίσουν την παραμονή ή όχι της χώρας σε αυτήν. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Κάμερον, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θα προτιμούσε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά και ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον Βρετανικό λαό. Η παρέμβαση του κ. Ομπάμα έτυχε θερμής υποδοχής από τους συμβούλους του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς αρκετοί ευρωσκεπτικιστές του κόμματός των Συντηρητικών θεωρούν πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα ενδυναμώνονταν αν η Βρετανία έφευγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρείται οτι επέσπευσε την ανακοίνωση του προσχεδίου για το δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την άνοδο του υπερσυντηρητικού κόμματος, UKIP, το οποίο ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Το UKIP, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια έντονα αντι-ευρωπαϊκή και αντιμεταναστευτική ρητορική, θεωρείται η βασική αιτία της μεγάλης πτώσης που είχε το κόμμα των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές.

Όταν ο κ.Κάμερον ρωτήθηκε τι θα ψήφιζε αν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα, απάντησε πως “υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους δεν διεξάγεται το δημοψήφισμα τώρα.. και αυτό γιατί θα έδινε στον Βρετανικό λαό μια ψεύτικη επιλογή μεταξύ της παρούσας κατάστασης και της εξόδου”. Προηγούμενως ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε επιπλήξει τους υπουργούς Παιδείας και Άμυνας, Michael Grove και Philip Hammond, όταν αυτοί υπαινίχθηκαν πως θα υποστήριζαν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, απορρίπτοντας το ερώτημα ως “υποθετικό”.

[πηγή]

4. Γαλλία: παρέμβαση των FEMEN σε εκδήλωση της ακροδεξιάς
Παρέμβαση σε εκδήλωση της ακροδεξιάς πραγματοποίησαν οι FEMEN την Κυριακή 12 Μαϊου στο Παρίσι. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί προς τιμήν της Jeanne d'Arc. Tέσσερις ακτιβίστριες εμφανίστηκαν σε εξώστη πάνω από το μέρος όπου γινόταν η εκδήλωση και κρέμασαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε "Σεξόντωση στο ναζισμό" και "Ο νεοφεμινισμός σας παρακολουθεί".
Τα ίδια συνθήματα είχαν γράψει και στο σώμα τους με μαρκαδόρο. Η παρέμβαση των FEMEN προκάλεσε την οργή των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, ενώ η πυροσβεστική παρενέβη για να κατεβάσει τις ακτιβίστριες απο τον εξώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου