Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

16 Μαΐ 2013

Ανατροπή αποφάσεων - Αναστολη της απεργίας της ΟΛΜΕ

Πανό φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο "Τιτάνια"
via @inflammatory_
Μετά από μία πολύωρη γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ με τους προέδρους των ΕΛΜΕ στο ξενοδοχείο Τιτάνια χθες το βράδυ, σημειώθηκε πλήρης ανατροπή στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης.

Παρά τη συντριπτικά πλειοψηφική απόφαση υπέρ των απεργιών στις τοπικές ΕΛΜΕ, το δευτεροβάθμιο όργανο αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης.

Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις ως σήμερα:

  • Την Παρασκευή 10 Μαΐου, η ΟΛΜΕ πρότεινε 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα ακολουθούνταν από πενθήμερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε προς ψήφιση στις τοπικές ΕΛΜΕ, με προθεσμία την περασμένη Τρίτη 14 Μαΐου, ώστε η απεργία να ανακοινωθεί και επίσημα. 
  • Η πρόταση της ΟΛΜΕ έχει την υποστήριξη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, εκτός ΠΑΜΕ, το οποίο κατεβάζει τη δική του διαφορετική πρόταση στις τοπικές ΕΛΜΕ. 
  • Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και σκληρή. Πριν καν γίνει το ψήφισμα στις ΕΛΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράφει εντολή -προληπτικής πρακτικά- επιστράτευσης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, επικαλούμενος την υγεία των μαθητών. Τα χαρτιά των κλήσεων, οι οποίες μάλιστα είχαν ανοικτή ημερομηνία τερματισμού της επιστράτευσης, άρχισαν να επιδίδονται από την αστυνομία τη Δευτέρα το πρωί κι ενώ συνεδρίαζαν οι ΕΛΜΕ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οργανώνεται συλλαλητήριο στη Βουλή, για την αυταρχική αυτή απόφαση της κυβέρνησης. 
  • Η προσέλευση των καθηγητών στα ψηφίσματα της Τρίτης 14 Μαΐου των τοπικών ΕΛΜΕ ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα. Οι καθηγητές ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (92%) υπέρ των κινητοποιήσεων και παρά την εντολή επιστράτευσής τους. Παρέμενε ωστόσο ασαφές αν το ψήφισμα ήταν συμβολικό, ή αν πράγματι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι της μέσης εκπαίδευσης θα προχωρούσαν σε απεργίες κατά τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων. 
  • Με την απόφαση για προληπτική επιστράτευση των καθηγητών να έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η ΟΛΜΕ ζητά τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ. Το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του Δημοσίου δεν στηρίζει έμπρακτα τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, αποφασίζοντας 24ωρη απεργία για την περασμένη Τρίτη 14 Μαϊου, παρά αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εξετάσεων. Για σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 3ωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίταξη των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Μόνο η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) εξήγγειλε 24ωρη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης, για αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου. 
  • Η χθεσινοβραδινή συνάντηση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ με την ΟΛΜΕ ανέτρεψε εντελώς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Τρίτης. Αν και ψηφίζεται επί της αρχής η κινητοποίηση, σε ένα δεύτερο ψήφισμα που έθετε το ερώτημα αν είναι εφική η απεργία υπό τις παρούσες συνθήκες, 18 ψήφισαν υπέρ, 9 κατά και υπήρξαν και 57 λευκές ψήφοι. Το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποφάσισε μετά από αυτό, ότι η απεργία της Παρασκευής δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό την ανέστειλε. Προηγουμένως, η ΟΛΜΕ είχε καταγγείλει την ΑΔΕΔΥ για έλλειψη αλληλεγγύης που «δίνει χέρι στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή». Η διαδικασία υπήρξε πολύωρη και με πολλές εντάσεις, με αποτέλεσμα η σχετική ανακοίνωση να γίνει από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Νίκο Παπαχρήστο -εν μέσω αποδοκιμασιών- μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Την απόφαση αυτή στήριξαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο η εξωκοινοβουλευτική αριστερά παρέμεινε υπέρ της κινητοποίησης της Παρασκευής.
Σε χθεσινοβραδινή τους δήλωση τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σημείωσαν «Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ οδήγησε έναν ολόκληρο κλάδο σε αδιέξοδο. Κάναμε καθαρό από την αρχή ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μόνο με ενωτικούς ταξικούς αγώνες μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να δώσει απάντηση μόνο με αγώνες που έχουν σχέδιο οργάνωσης, σύγκρουσης και προοπτικής. Τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε η ηγεσία της ΟΛΜΕ. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ ακύρωσε τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στον κλάδο οι οποίες εκφράστηκαν με τη συμμετοχή 20.000 συναδέλφων στις γενικές συνελεύσεις».

Επίσης, οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Β΄βάθμιας εκπαίδευσης κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) για τους χειρισμούς τους στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «πραξικόπημα». Στην ανακοίνωσή τους, επισήμαναν ότι «ενώ δεν είχαν κανένα δικαίωμα σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ να αναιρέσουν την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων, φρόντισαν να θάψουν την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Αναμένεται σήμερα εκ νέου συνεδρίαση της ΟΛΜΕ ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ενδεχομένως από τον Σεπτέμβριο, και να βγει η σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου