Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

6 Μαΐ 2013

Ιστορική δίκη στη Γερμανία - στο εδώλιο η νεοναζιστική NSU

πηγή


Αναβολή για τις 14 Μαΐου πήρε η δίκη των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU. Η υπεράσπιση ζήτησε την απομάκρυνση ενός εκ των δικαστών. Συγκεκριμένα, οι τρεις συνήγοροι της Beate Zschäpe, της βασικής κατηγορουμένης στη δίκη κατηγορούν κυρίως τον πρόεδρο του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ για μεροληψία.

Πρόκειται για την πρώτη ακροαματική διαδικασία κατά νεοναζιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης. Το Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα φέρεται να είναι υπεύθυνο για τις δολοφονίες 10 ανθρώπων εκ των οποίων 8 είναι Τούρκοι, ο ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης (διαβάστε εδώ) και μια Γερμανίδα αστυνομικός. 

Η δίκη στο Μόναχο θα επικεντρωθεί γύρω από την Beate Zschäpe η οποία κατηγορείται για τις παραπάνω δολοφονίες όπως επίσης και για δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που ζούσαν μετανάστες στην Κολωνία καθώς και για 15 ληστείες τραπεζών. Στη δικογραφία, όπως έγραφε τον Φεβρουάριο η Εφημερίδα των Συντακτών, περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με επαφές ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής με Γερμανούς νεοναζί. 

«Η δίκη της NSU, με τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της είναι μία από τις πιο σημαντικές στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του πρώτου θύματος, του ανθοπώλη Enver Simsek. Οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι η συμμορία επέλεγε μετανάστες που είχαν μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά, καθώς αποτελούσαν εύκολους στόχους. Επιπλέον, πριν διασαφηνιστεί το ακροδεξιό υπόβαθρο των επιθέσεων, οι αρχές θεωρούσαν υπόπτους αρκετούς συγγενείς των θυμάτων. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της χήρας του Βουλγαρίδη, Αγκέλικας Λεξ, «οι συγγενείς είχαν τεράστιο πρόβλημα διότι δεν τους συμπεριφέρθηκαν ως θύματα» αλλά ως εγκληματίες, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Τον Νοέμβριο του 2011 οι γερμανικές αρχές ανακάλυψαν ότι οι Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt, οι δύο άνθρωποι που πιστεύεται ότι ίδρυσαν την NSU μαζί με την Zschäpe, αυτοκτόνησαν έπειτα από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας, στην πόλη Eisenach. Στο αμάξι όπου αυτοπυρπολήθηκαν, η αστυνομία βρήκε το όπλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες των 10 όπως επίσης και ένα DVD στο οποίο αναλάμβαναν την ευθύνη για τις δολοφονίες.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ήξερε για τη δράση της νεοναζιστικής αυτής οργάνωσης ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ωστόσο αποτύγχανε να συλλάβει τους υπεύθυνους. Οι πτυχές αυτής της ιστορίας αγγίζουν και τις παρυφές του ακροδεξιού κόμματος NPD.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου