Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Μαΐ 2013

Ενημέρωση από την απεργία των εκπαιδευτικών και την επιστράτευση (14/5/13)

Σύνταξη @Irate Greek - Μετάφραση @SofoPaidi

Φωτογραφία @MakisSinodinos

Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες πορεία στην Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει 86.000 εκπαιδευτικούς ώστε να αποτρέψει πιθανή απεργία τους κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως είχε προτείνει η ΟΛΜΕ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε χθες την αίτηση της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της απόφασης επιστράτευσης, παρά την αμφισβητούμενη για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της απόφαση της κυβέρνησης, προτού ακόμα υπάρξει επίσημη απόφαση για απεργία από τα κατά τόπους ενώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί είναι η τρίτη ομάδα, μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό της Αθήνας και τους ναυτεργάτες, οι οποίοι επιστρατεύονται από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το μέτρο της επιστράτευσης είχε επίσης εφαρμοστεί κατά των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών το 2010 και των δημοτικών υπαλλήλων το 2011, ενώ συνολικά 11 φορές έχει εφαρμοστεί από το 1974 έως σήμερα, με τις 5 από αυτές κατά την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων.

Φωτογραφία @Polyfimos
Έντονες ήταν οι αναφορές στην δικτατορία κατά την χθεσινή κινητοποίηση, ώστε να αναδειχθεί η αυταρχικότητα των κυβερνητικών χειρισμών αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα. Εκπαιδευτικοί είχαν ντυθεί με στρατιωτικές στολές, ένα ομοίωμα τεθωρακισμένου εμφανίστηκε μπροστά στην Βουλή, καθώς επίσης και ένα πλακάτ με τον Φοίνικα, το σύμβολο του δικτατορικού καθεστώτος, που έγραφε “Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων”. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Τρίπολη, Λάρισα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Ξάνθη, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Κοζάνη, Μεσολόγγι, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Χανιά και Καλαμάτα. 

Την επιστράτευση καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εργατικά σωματεία, ενώσεις γονέων αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, καθώς και πολλές άλλες οργανώσεις με ψηφίσματα τους, όπως η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών Ο.Λ.Π. και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών Ο.Λ.Π., η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Φωτογραφία @Polyfimos
Στην χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα το ΠΑΜΕ, αν και οι εκπρόσωποι τους στην ΟΛΜΕ καταψήφισαν την πρόταση για απεργία εντός των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς και δημοτικοί υπάλληλοι με κονκάρδες που έγραφαν “Σήμερα εγώ... αύριο όλοι”. Η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία και πορεία για σήμερα 14 Μάη.

Παρά τις συνολικές δηλώσεις αλληλεγγύης, εντύπωση προκαλούν οι διαφωνίες ανάμεσα στα σωματεία για τον τρόπο υποστήριξης του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, καταδίκασε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να απεργήσει σήμερα Τρίτη αντί της Παρασκευής, όπως είχε ζητηθεί από την πλευρά των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως “φάρσα”. Οι εκπαιδευτικοί με την σειρά τους, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην σημερινή κινητοποίηση, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από το ΠΑΜΕ ως απεργοσπαστική.

Ενημέρωση 2:20μμ: Ο χρήστης @O_Kanalarhis αναφέρει πως η αστυνομία μοιράζει τα φύλλα επιστράτευσης ακόμα και σε σχολικές αίθουσες όπου οι καθηγητές πραγματοποιούν συνελεύσεις για να ψηφίσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία.

Φωτογραφία @Polyfimos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου