Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #13


1. Ιρλανδία

α. Καταψήφιση των μέτρων λιτότητας από τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα
Ο επικήδειος του κοινωνικού συμβολαίου (civil partnership) γράφτηκε χτες μετά την κατάρρευση του Croke Park 2* που ήθελε τους δημόσιους υπαλλήλους να υφίστανται επιπρόσθετες περικοπές σε μισθούς, επιβολή άμισθων υπερωριών και μείωση του ωρομίσθιου των υπερωριών. Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της συμφωνίας αψηφώντας για πρώτη φορά τις επιθυμίες της ιεραρχίας των συνδικάτων που είχαν δώσει γραμμη για σύμπλευση με το croke park 2. Η επόμενη μέρα φαίνεται πολύ δύσκολη καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού πιέζει τον λαό για την εξεύρεση 300€ εκατ. και όπως οι υπουργοί και βουλευτές ισχυρίζονται αυτό γίνεται διότι πιέζονται από την τρόικα. Από την άλλη το συνδικάτο Impact υπερψήφισε την πρόταση με 56%. H καταψήφιση από το συνδικάτο Siptu έγινε παρά την αντίθετη πρόταση από πλευράς ηγεσίας. Η εξέλιξη αυτή προοικονομεί πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τα μέτρα, καθώς αυτά έχουν ήδη καταψηφιστεί και από άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δήλωσαν πως η καταψήφιση δείχνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των εργαζομένων από την πολιτική λιτότητας που ασκεί η σοσιαλιστική ιρλανδική κυβέρνηση και την κάλεσαν να μην επιμείνει στα μέτρα, γιατί αυτό θα προκαλέσει ευθεία αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Ιρλανδοί οικονομολόγοι διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη αυτή, πιθανολογώντας πως θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, καθώς είναι η πρώτη φορά που η πολιτική της λιτότητας τίθεται εν αμφιβόλω.

[πηγή]
[πηγή]

β. Κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια
Κινητοποίηση ενάντια στα ιρλανδικά χαράτσια οργανώθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου στο Δουβλίνο από την “Κίνηση ενάντια στους φόρους ιδιοκατοίκησης και ύδρευσης”. Πάνω από 5000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις για τη διαμαρτυρία. Η κινητοποίηση έγινε με την αφορμή της αναγγελίας ενός νέου φόρου κατοικίας.
Τα συνθήματα που ακούγονταν στρέφονταν κυρίως εναντίον πολιτικών προσώπων του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο είναι στην κυβέρνηση, ή καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει τα χαράτσια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι των συνδικάτων. Εκπρόσωπος της καμπάνιας ενάντια στα χαράτσια, από την περιοχή του Cork δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν “ζητιανοποιηθεί”, πολλοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και νερό και τώρα καλούνται να πληρώσουν έναν ακόμα φόρο “για το κεραμίδι που έχουν πάνω από το κεφάλι τους”. Ένας από τους ομιλητές τόνισε πως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ολοένα περισσότερους φόρους, όχι για ανάπτυξη,αλλά για τις τράπεζες, και κάλεσε τον κόσμο να οργανώσει και άλλες κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά, καθιστώντας την “μέρα εθνικής ανυπακοής”.

[πηγή]


2. Γαλλία

α. Απαγόρευση παρουσίας μουσουλμάνων εργαζόμενων σε σιδ/κο σταθμό κατά την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού
Σύμφωνα με καταγγελία της γαλλικής ένωσης συγκοινωνιών Sud-Rail απαγορεύτηκε σε άραβες και μαύρους εργαζόμενους να παραβρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare-du-Nord κατά την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες στο Παρίσι, στις 8 Μαρτίου. Το γεγονός αποκαλύφθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, ενα μήνα μετά την επίσκεψη. "Όλα έγιναν με σκοπό να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπήρχαν μουσουλμάνοι εργαζόμενοι κατά την υποδοχή του ισραηλινού πρωθυπουργού" αναφέρει η καταγγελία. Ο Πέρες έφτασε το πρωί της 8ης Μαρτίου σιδηροδρομικώς στην Γαλλία απο το Βέλγιο για 4ήμερη επίσημη επίσκεψη και στον σταθμό τον υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην SNCF (εθνικοί σιδηρόδρομοι της Γαλλίας), καθώς και της θυγατρικής της ITIREMIA που παρέχει υπηρεσίες αχθοφόρων. Η τελευταία φέρεται να αναδιοργάνωσε το εργασιακό πρόγραμμα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πέρες, ώστε να αποκλειστεί η πιθανή παρουσία Μουσουλμάνων εργαζόμενων στον σταθμό στις 8 Μαρτίου. Η ένωση συγκοινωνιών Sud-Rail που προέβη στην συγκεκριμένη καταγγελία, κάλεσε την εταιρεία σιδηροδρόμων να καταδικάσει δημοσίως το περιστατικό, με την δεύτερη να ανακοινώνει σχετική έρευνα.
[πηγή]
[πηγή]


β. Διαμαρτυρίες ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στην Notre-dame-des-Landes
Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στην περιοχή Notre-dame-des-Landes της Γαλλίας ενάντια στην κατασκευή του αεροδρομίου, του οποίου η κατασκευή δρομολογείται εκεί. Πάνω από 1000 ανθρώποι, αντικαπιταλιστές αγρότες αλλά και κάτοικοι των γύρω πόλεων, μαζί με τις οικογένειές τους, συμμετείχαν στην διαμαρτυρία με κύριο σύνθημα "Καλλιεργείστε το ZAD ("zone d'aménagement différé") ζώνες εναλλακτικής ανάπτυξης. Στην περιοχή οι διαμαρτυρόμενοι φύτεψαν διάφορα λαχανικά, ελπίζοντας πλέον στην αναπτέρωση των κινητοποιήσεων ύστερα από την σχετική αδράνεια που επήλθε εξαιτίας του χειμώνα. Τη Δευτέρα το πρωί η αστυνομία, θέλοντας να επανακαταλάβει ένα σταυροδρόμι που κατείχε καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, αλλά παραχώρησε εξαιτίας της διαμαρτυρίας του Σαββάτου, έκανε χρήση δακρυγόνων. Μετά από αρκετές ώρες συμπλοκών με την παρουσία ίσχυρών αστυνομικών δυνάμεων που εν τω μεταξύ κατέφθασαν κατάφερε να "επανακαταλάβει" το σταυροδρόμι και να το δώσει στην κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η σύλληψη 2 διαμαρτυρόμενων, αλλά και ο τραυματισμός 3 αστυνομικών. Ο Δήμαρχος της περιοχής, επέμεινε στην στήριξη της δημιουργίας του αεροδρομίου τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν τους οι κριτικές σχετικά με τις περιβαντολογικές επιπτώσεις
[πηγή]
[πηγή]


3. ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δυο πτήσεις στο Αεροδρόμιο Λόγκαν της Ανατολικής Βοστόνης διαταράχθηκαν μετά από ανησυχίες επιβατών. Συγκεκριμένα, η πτήση της United Airlines προς Σικάγο επέστρεψε στην πύλη του αεροδρομίου πριν την απογείωση, καθώς επιβάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για δύο επιβαίνοντες που μιλούσαν σε ξένη γλώσσα. Ολοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο και ξανά-υποβλήθηκαν σε ελέγχους ενώ οι δύο ξενόγλωσσοι επιβάτες τοποθετήθηκαν σε διαφορετική πτήση.
Περίπου μια ώρα αργότερα, η πτήση της US Airways που μόλις είχε προσγειωθεί από Φιλαδέλφεια καθυστέρησε να φτάσει στις πύλες εξόδου λόγω υποψιών για μία από τις αποσκευές που είχαν φορτωθεί κατά την απογείωση. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους οδήγησε στην πύλη τους ενώ η αποσκευή πέρασε ξανά από ελέγχους πριν αποδειχθεί ασφαλής.
[πηγή]


4. Αγγλία
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Σάσσεξ αψήφισαν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους και προχώρησαν σε κατάληψη καφετέριας στην πανεπιστημιούπολη. Τουλάχιστον εκατό διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 1μμ στο Arts Piazza Cafe προς ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του πανεπιστήμιου. O Michael Segalov, εκπρόσωπος τύπου των διαδηλωτών δήλωσε “Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την συνέχιση και γιγάντωση της εκστρατείας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στο Σάσσεξ”. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στους φοιτητές, οι οποίοι στην συνέχεια εκδιώχθηκαν βίαια από την κατάληψη με τη συμβολή της αστυνομίας.
[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου