Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

15 Μαρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #8 - 15/03/2013


1. Γαλλία : Συγκρούσεις αστυνομικών με εργαζομένων της Goodyear
Eργαζόμενοι στο εργοστάσιο ελαστικών της Goodyear στην  βόρεια Γαλλία  οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω απο τα κεντρικά γραφεία της  εταιρείας κοντά στο Παρίσι την Πέμπτη 7 Μαρτίου, εξαιτίας του  επικείμενου κλείσιματος της μονάδας που δουλεύουν. Από νωρίς το πρωί ο  χώρος μπροστά από τα κεντρικά της εταιρείας είχε αποκλειστεί από  αστυνομικές δυνάμεις, κάτι που σύμφωνα με τους εργαζομένους θεωρήθηκε ως προκλητική στάση της εταιρείας απέναντί τους. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στους εργαζομένους της  Goodyear και στις αστυνομικές δυνάμεις. Ο τελικός απολογισμός των  συγκρούσεων  βρήκε 19 τραυματίες από την πλευρά των αστυνομικών, και 5 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών-εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από 6 χρόνια διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους για την εξεύρευση λύσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη  Γενάρη το κλείσιμο της μονάδας στην βόρεια Γαλλία (Amiens Nord). Το  κλεισιμο της μονάδας σημαίνει πρακτικά την απώλεια εργασίας για περίπου 1600 εργαζόμενους σύμφωνα με τα συνδικάτα (Didier  Raynaud - CFDT). Επιπλέον, το ένα συνδικάτο των εργαζομένων (CFDT),  μεταξύ άλλων, υπερασπίζεται τη λύση ενός πιθανού αγοραστή και το  προγράμμα εθελουσίας εξόδου για τους ηλικιωμένους που θα μπορούσε να  επηρεάσει περίπου 400 άτομα μέχρι ηλικίας 56 ετών. Το δεύτερο συνδικάτο των εργαζομένων (CGT) από την πλευρά του ανέδειξε μόνο ένα σχέδιο για ένα μοντέλο εταιρείας συνεργατικής και συμμετοχικής βάσης,για το οποίο  περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου. Τέλος, κατά  τη διάρκεια της συνάντησης των δύο συνδικάτων (CGT και CFDT) περάσαν  τέσσερα ψηφίσματα που θα επιτρέψουν την κεντρική επιτροπή της εταιρείας  να κινήσει νομικές διαδικασίες για να καταγγείλει «παρατυπίες» κατά τη  διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης της κεντρικής επιτροπής  και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Βίντεο από την lemondefr 
[Πηγή 1]
[Πηγή 2]


2. Βρετανία : Κάτω απο το όριο της φτώχειας η πλειοψήφια των παιδιων στην Βρετανία ως το 2015.
Στην  Βρετανία, μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως σύντομα, η πλειοψηφία των ανηλίκων θα μεγαλώνει σε οικογένειες οι οποίες θα βρίσκονται  κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πτώση αυτή στο επίπεδο διαβίωσης είναι το αποτέλεσμα των κυβερνητικών περικοπών σε κοινωνικές παροχές, το πάγωμα των μισθών και η αύξηση των φόρων. Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Trades Union Congress, μια ένωση 54 συνδικάτων, αναφέρει ότι σε δύο  χρόνια 7.1 εκατομμύρια παιδιά θα είναι σε σπίτια όπου το συνολικό  εισόδημα θα είναι κάτω από το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα  αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν μια μόλις εβδομάδα πριν την ανακοίνωση του προϋπολογισμού από τον υπουργό οικονομίας της Βρετανίας George Osborne. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2015 ενενήντα τα εκατό (90%) των οικογενειών θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ'ότι ήταν το 2010.
Ο  γενικός γραμματέας της ένωσης συνδικάτων, Frances O'Grady δήλωσε πως  “οι οικογένειες υπόκεινται στην πιο ασφυκτική πίεση του επιπέδου  διαβίωσης των τελευταίων εκατό χρόνων. Εκτός από το πάγωμα των μισθών,  οι κυβερνητικές πολιτικές δημιουργούν ακόμα πιο θλιβερές συνθήκες για  τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων μέσω της αύξησης των φόρων και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές. Έως το 2015 η πλειοψηφία των παιδιών  θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για οποιαδήποτε πολιτισμένη  κοινωνία, αυτό θα έπρεπε να είναι ντροπιαστικό”.
Το  Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων κατηγόρησε την ένωση συνδικάτων, πως επέλεξε αυθαίρετα μέτρα σύγκρισης για να υποστηρίξει την δική του οπτική. Εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την παιδική φτώχεια, αντιμετωπίζοντας  τις ρίζες του προβλήματος, όπως την ανεργία, την εκπαιδευτική αποτυχία  και την κατάρρευση της οικογένειας. Πάντως  τα αποτελέσματα της έρευνας, συμφωνούν με πρόσφατη έρευνα του  οργανισμού Resolution Foundation, στην οποία αποκαλύφτηκε πως επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν.


3. Βρετανία : Αποσύρθηκε η μήνυση ιδωτικής εταιρείας Ενέργειας εναντια σε 21 ακτιβιστές
Η  Βρετανική ιδιωτική εταιρεία ενέργειας, EDF, απέσυρε την μήνυση που είχε  καταθέσει ενάντια σε 21 ακτιβιστές από τους οποίους διεκδικούσε 5  εκατομμύρια λίρες. Οι 21 ακτιβιστές, είχαν κάνει κατάληψη σε έναν από  τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της εταιρείας, για μία εβδομάδα τον Οκτώβριο του 2012. Η εταιρεία είχε στο παρελθόν δηλώσει πως η μήνυση  ενάντια στους ακτιβιστές ήταν απαραίτητη για να αποθαρρύνει παρόμοιες  κινήσεις στο μέλλον και πως είχε υποστεί ζημιές άνω των 5εκ. λιρών κατά  τη διάρκεια της κατάληψης. Οι 21 ακτιβιστές προχώρησαν στην κατάληψη του  σταθμού ενέργειας ώστε να δημιουργήσουν προβληματισμό και συζήτηση γύρω  από το θέμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μετά την κατάθεση της  μήνυσης, η EDF δέχτηκε έντονη κριτική για την προσπάθεια υπονόμευσης μια ειρηνικής διαδήλωσης. Επίσης, οι γονείς των ακτιβιστών είχαν ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών  στο διαδίκτυο, μια κίνηση που είχε την υποστήριξη  64.000 υπογραφόντων ανάμεσα τους και ο Richard Dawkins, η Naomi Klein  και ο Noam Chomsky.
Η  απόσυρση της μήνυσης ήρθε μετά από συμβιβασμό της εταιρείας με τους  ακτιβιστές οι οποίοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους και δέχτηκαν την  επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους. Η  εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε πάντως με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές  των ακτιβιστών οι οποίοι δήλωσαν μεταξύ άλλων πως αυτή η “ντροπιαστική  υποχώρηση” θα ενεργοποιήσει εκ νέου το οικολογικό κίνημα στην  Βρετανία.  
4. Oλλανδια :Δημοψήφισμα για το μέλλον της Ολλανδιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το  Ολλανδικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει σύντομα σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το μέλλον της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία πολιτών BurgerforumEU έχει ήδη λάβει 40.000  μηνύματα υποστήριξης και αυτό είναι αρκετό για να αναγκαστεί η βουλή να  εξετάσει το θέμα.Η οργάνωση θέλει οι πολίτες να δώσουν την ετυμηγορία τους σε ένα  δημοψήφισμα για το αν ή όχι πρέπει να γίνει περαιτέρω μεταβίβαση εθνικών  εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους πρωτεργάτες του  BurgerforumEU είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής Γεωγραφίας Ewald  Engelen ο οποίος είναι εναντίον μιας περαιτέρω μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στην ΕΕ αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική που εφαρμόζεται  "εντός  της ευρωζώνης οδηγεί προς το παρόν τους πολίτες της προς τη φτώχια".Ο Engelen ελπίζει ότι πολλοί θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία, γιατί με 300.000 υπογραφές "η Ολλανδική νομοθεσία προβλέπει την προκύριξη συμβουλευτικού δημοψηφίσματος χωρίς τη διαμεσολάβηση του κοινοβουλίου». 


5. Τουρκία : Σύλληψη συνδικαλιστών
Στην  Τουρκία, η αστυνομία έβαλε στο στόχαστρο τα μέλη και τους ηγέτες του συνδικάτου του δημόσιου τομέα KESK. Το πρωί της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου η αστυνομία έκανε έφοδους σε 28 πόλεις σε όλη την χώρα, και προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 100 συνδικαλιστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του συνδικάτου καθηγητών Egitim Sen. Συνολικά είχαν εκδοθεί 167 εντάλματα σύλληψης για φερόμενες διασυνδέσεις των συνδικαλιστών με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελικά, 58 από τους συλληφθέντες συνδικαλιστές τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελευθέροι. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους για να καταστείλουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Στις 10 Απριλίου, στην Άγκυρα θα ξεκινήσει η δίκη άλλων 72  μελών του KESK οι οποίοι συνελήφθησαν στις 25 Ιουνίου του 2012.

1 σχόλιο: