Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

8 Μαρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #7 - 08/03/2013


1. Ελβετία - Διαδήλωση υπέρ της κατάληψης Binz στην Ζυρίχη

Το περασμένο Σάββατο έλαβε χώρα στους δρόμους της Ζυρίχης, στην Ελβετία, πορεία με κεντρικό σύνθημα "Επανακτήστε τους δρόμους". Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κατάληψη "Binz", ένα παλιό μεγάλο εργοστάσιο, το οποίο χρησιμοποιείται για διαμονή, εργασία και πολιτιστικές δραστηριότητες από το 2006 και η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη κατάληψη στην Ζυρίχη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει απειληθεί με έξωση αρκετές φορές, ενώ βάσει μιας πρόσφατης απόφασης όλοι οι διαμένοντες εκεί θα πρέπει να αποχωρήσουν ως τον Μάιο, καθώς το ομοσπονδιακό κράτος της Ζυρίχης, στο οποιο ανήκει η περιοχή, έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ένα νέο έργο στο σημείο. Με αφορμή αυτό, γύρω στις 11 το βράδυ, οι διαδηλωτές, υπο τους ήχους δυνατής μουσικής από ηχοσυστήματα και συνοδευόμενοι από ένα αυτοκίνητο πάνω στο οποίο πραγματοποιούταν ζωντανή συναυλία punk, κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, ωστόσο η αστυνομία θέλησε να τους σταματήσει νωρίτερα, στον σιδηροδρομικό σταθμό Wiedikon. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση εκατοντάδων σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και αντλιών νερού και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες, μπουκάλια και οδοφράγματα. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες και κατά την διάρκεια τους αρκετά εμπορικά καταστήματα υπέστησαν ζημιές, καθώς και υποκαταστήματα τραπεζών. Τελικα, οι διαδηλωτές, επέστρεψαν στην κατάληψη Binz όπου και πραγματοποίησαν πάρτυ μέχρι το πρωί.

Δείτε επίσης στους παρακάτω συνδέσμους βίντεο από την διαμαρτυρία



2. Βρετανία - Φασιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις

Περίπου 750 αντιφασίστες μπλόκαραν το Σαββατο στο Μαντσεστερ, διαδήλωση ακροδεξιών αντιισλαμιστών του English Defense League, γνωστού και ως EDL. Ο Daniel Gillard, δημοτικός σύμβουλος απο το Εργατικό Κόμμα, δήλωσε πως “αν στοχοποιούνται οι Μουσουλμάνοι από το EDL, στοχοποιούμαστε όλοι”. Μεταξύ των αντιφασιστών ήταν η ομάδα γυναικών του συνδικάτου Unison, το συνδικάτο εκπαιδευτικών και το συνδικάτο των δημόσιων υπηρεσιών. Οι 300 φασίστες μέλη του EDL, ήταν οχυρωμένοι πίσω από αστυνομικά μπλόκα έξω από το δημαρχείο του Μάντσεστερ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαπληκτίστηκαν μεταξύ του.


Στην Ουαλία την ίδια μέρα, 60 μέλη του Welsh Defence League (WDL) επίσης οργάνωσαν διαδήλωση ενάντια στους μουσουλμάνους. Ως απάντηση, 200 περίπου αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν σε μια συμβολική αντιδιαδήλωση στο κέντρο του Σουονσι (Swansea). Αν και τα μέλη του WDL έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες περί φασιστικών αντιλήψεων, στην διαδήλωση του Σαββάτου υπήρχαν μέλη τους που χαιρετούσαν ναζιστικά. Μια διαδηλώτρια από την πλευρά των αντιφασιστών δήλωσε πως “είμαστε χαρούμενοι που ζούμε μαζί με την Μουσουλμανική κοινότητα και δεν θα δεχτούμε διχαστικές πολιτικές που προωθούν το μίσος στις γειτονιές μας”. Επίσης ο Dr Mohammend Rahman, μέλος της Μουσουλμανικής κοινότητας δήλωσε πως “σε κάθε κοινωνία θα υπάρχουν στοιχεία που θα εναντιώνονται στον Μουσουλμανισμό ή τον Χριστιανισμό. Αλλά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του κόσμου. Νιώθω πολύ ασφαλής στην κοινότητα εδώ γιατί οι περισσότεροι μας υποστηρίζουν”.
3. Γαλλία - Νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την Γαλλία ενάντια στο προτεινόμενο εργασιακό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 5 Μαρτίου, μια μέρα πριν την παρουσίαση του στο υπουργικό συμβούλιο. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από τέσσερα εργατικά συνδικάτα (CGT, FO, FSU και Solidaires) και η συμμετοχή μονάχα στην περιοχή του Παρισιού υπολογίστηκε στις 200.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλάζει εντελώς τις εργασιακές σχέσεις επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προτείνουν στους εργαζομένους τους μείωση μισθού ή ευέλικτο ωράριο μέχρι και για διάστημα δύο ετών στην περίπτωση "σοβαρών οικονομικών δυσκολιών" με απλή πλειοψηφική συμφωνία των εργαζομένων. Επίσης διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μετακινούν υποχρεωτικά τους υπαλλήλους τους, τόσο γεωγραφικά, όσο και επαγγελματικά (μεταξύ διαφορετικών πόστων). Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, έχει συζητηθεί και υπογραφεί ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ως εθνικό συμφωνο μεταξύ 3 εκ των 5 μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της Γαλλίας (CFDT, CFTC και CGC) και της πλευράς των εργοδοτών, ενώ αναμένεται να περάσει υπό την διαδικασία του κατεπείγοντος τόσο από την Γαλλική εθνοσυνέλευση στις αρχές Απρίλιου, όσο και από την Γερουσία προς τέλος Απριλίου με άμεση εφαρμογη από τον Μάιο.

4. Ισπανία - Εκκένωση κατάληψη στέγης στην Σεβίλλη

Το πρωί της Τριτης περίπου στις 5 πμ, στη Σεβίλλη, αστυνομικοί του σώματος της Εθνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν επέμβαση σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο οποίο είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη 5 άστεγες οικογένειες απο το 2012, με σκοπό να το εκκενωσουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν δρόμους γύρω απο την κατάληψη εμποδίζοντας τη πρόσβαση προς το κτίριο, ενώ οι οικογένειες υπο συνεχή βροχή προσπαθούσαν βιαστικά να μαζεψουν διάφορα αντικείμενα τους. Τους είχε δωθεί από την αστυνομία, μια ώρα περιθώριο να εκκενώσουν το κτίριο με αποτέλεσμα πολλά από τα αντικείμενα τους να παραμείνουν στο κτίριο. Σύμφωνα με δηλώσεις των 5 οικογενειών, αυτές ζητήσαν να δούν την εντολή της εκκενώσης, και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις τους δηλώσαν οτι θα τους τη δείξουν μόλις αυτή ολοκληρωθεί, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επιπλέον, οι οικογένειες προσπάθησαν να έρθουν σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, Μαρκήσιο Motilla, ώστε να παραμείνουν σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν. Η επιχείρηση της εκκένωσης ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα, με τις οικογένειες να απομακρύνονται τελικά από το κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης η Μαρία Χοσέ, κάτοικος του κτιρίου, παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση κλαίγοντας ενώ δήλωσε πως άκουσε τον αρχηγό της επιχείρησης να δίνει εντολή “καταστρέψτε τα όλα”. Η ίδια δήλωσε σε όσους είχαν συγκεντρωθεί εκεί οτι οι 5 οικογένειες που διέμεναν στο κτήριο το ειχαν αποκαταστήσει με πολύ προσπάθεια καθώς πριν την κατάληψη αυτό ηταν εντελώς εγκαταλειλειμμένο. Στο κτίριο ζούσαν συνολικά 10 ενήλικες και 5 παιδιά, οι οποίοι μετακινήθηκαν προσωρινά σε άλλη κατάληψη.

Να σημειωθεί πως το κτίριο ανήκει στον Μαρκήσιο Motilla, o oποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της συνέλευσης 15Μ την ίδια στιγμή κατοικεί σε πολυτελές παλάτι μεσαιωνικού ρυθμού λίγους δρόμους μακρυά απο το εκκενωμένο κτίριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου