Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Μαρ 2013

For a European Spring: κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στις 14 και 15 Μαρτίου εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον απόηχο του Alter Summit που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Φλωρεντία, εκατοντάδες ακτιβιστές, συνδικαλιστές και πολίτες που αντιτίθεται στις πολιτικές της λιτότητας οργάνωσαν δράσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήσαν Austerity Tour, δηλαδή πορεία που μετέβη στην Ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, το λόμπυ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, την Total και τη Dexia αφενός, και αφετέρου το Ευρωκοινοβούλιο, το λόμπυ των παραγώγων και την Business Europe (λόμπυ των ευρωπαίων βιομηχάνων.
Το βράδυ της Τετάρτης οργανώθηκε μεγάλη συνέλευση, δίπλα στο Ευρωκοινοβούλιο.




Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, καλέστηκε από τα βέλγικα συνδικάτα και πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία, με συμμετοχή περίπου 10 χιλιάδων ανθρώπων. Στην πορεία συμμετείχαν, εργαζόμενοι από το Βέλγιο και άλλες χώρες, οι Αγανακτισμένοι, δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην περιοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κατόπιν της οποίας περίπου 150 διαδηλωτές αποπειράθηκαν να καταλάβουν την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,πράγμα που κατάφεραν για περίπου μία ωρα. Η αστυνομία επενέβη και προέβη σε "διοικητικές προσαγωγές", μολονότι κάποια στιγμή διαφάνηκε πως οι προσαχθέντες θα αφήνονταν ελεύθεροι. Οι "διοικητικές προσαγωγές" είναι ένα μέτρο, σύμφωνα με το οποίο οι προσαγωγές εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του Δήμου και οι προσαχθέντες επιβαρύνονται με πρόστιμο 250 ευρώ. Σε προηγούμενη περίπτωση τέτοιων μαζικών διοικητικων προσαγωγών, οι προσαχθέντες αρνήθηκαν να πληρώσουν, θεωρώντας τις προσαγωγές "πολιτικής φύσεως" και "καταστολή δημοκρατικών ελευθεριών".

Βίντεο από την κατάληψη:

Πηγές: tweets και το streaming

1 σχόλιο:

  1. είμασταν πάνω από 150 και το κτίριο το καταλάβαμε για καμιά ώρα http://bambuser.com/v/3440171

    ΑπάντησηΔιαγραφή