Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

25 Ιαν 2013

#rbnews: Διεθνείς Ειδήσεις #1 25/01/2013


1. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διεθνους οργανισμού εργασίας των ΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, ο αριθμος των ανέργων παγκοσμίως αυξήθηκε για το έτος 2012, ενώ η ίδια αυξητική τάση αναμένεται τόσο για το 2013, όσο και για το 2014. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στους νέους, με τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται να αγγίζουν το 35% στις αναπτυγμένες οικονομίες [RT, ILO]. Την ίδια στιγμή στην Γερμανία, η τράπεζα Κόμερτζμπανκ σχεδιάζει να περικοψει περίπου 6000 θέσεις εργασίας, ποσοστό 10-15% του εργατικού της δυναμικού [Frankfurter allgemeine], ενώ και η Air Berlin, η 2η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 10%, περίπου 900 άτομα, μέχρι το τέλος του 2014 [Bloomberg]. Επιπλέον συμφωνα με το περιοδικό focus η εταιρεία θέλει να επιβάλει μείωση 5% στους μισθούς του προσωπικού της και 10% στα διευθυντικά στελέχη [El correo Gallego].

Ομοίως στην γειτονική Γαλλία, η Renault ανακοίνωσε ότι θα μειώσει 7500 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της μέχρι το 2016. Συμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εθελουσίες εξόδους, μετακινήσεις εργατικού δυναμικού μέσα στον όμιλο, αλλά και με απολύσεις [Le monde]. Λίγο πιο βόρεια, στο Βέλγιο, η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία στην περιοχή των Βρυξελλών ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 20.4% (δλδ 110.000 άνεργοι), ενώ πρωτοφανή είναι τα επίπεδα μαύρης εργασίας στην περιοχή [La libre]. 

Στον αντίποδα, αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι τεσσάρων εργοστασίων που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία Ford στην πολη Χενκ, 100 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία από τις αρχές Ιανουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις άνισες αποζημιώσεις που θέλει να δώσει η εταιρία στους απολυμένους, συγκεκριμένα δίνοντας χαμηλότερες αποζημιώσεις στους εργάτες των υπεργολάβων από ό,τι σε εκείνους του μητρικού εργοαστασίου. Στις 21 Ιανουαρίου έγινε επέμβαση της αστυνομίας στην απεργία και κόπηκαν πρόστιμα στους απεργούς για παράνομη κατάληψη των εργοστασίων [My Grandma, Facebook, Avanti]. Τέλος, στις 23 Γενάρη τα ευρωπαϊκά συνδικάτα του κατασκευαστικού και ξυλουργικού τομέα όργάνωσαν πορεία στις Βρυξέλλες ενάντια στην οικονομική εκμετάλλευση και το κοινωνικό dumping, με στήριξη τοπικων συνδικάτων και συμμετοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 3500 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό στους τομείς της κατασκευής, των μεταφορών και των τροφίμων.


2. Στην Βρετανία, ο ηγέτης του Εργατικου Κόμματος, Εντ Μιλιμπαντ, δήλωσε οτι μια μελλοντικη κυβέρνηση των Εργατικών θα αναζητήσει την επιστροφή καποιων εξουσιών τις Ευρωπαϊκης Ενωσης, ωστε αυτή "να λειτουργεί καλύτερα για την χώρα". Οι δηλωσεις έγιναν εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού Ντεϊβιντ Κάμερον σχετικά με τα σχέδια του για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ [BBC]. Στην ομιλία του Ντεϊβιντ Κάμερον την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της χωρας ανακοίνωσε οτι εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2015, θα φέρει σε δημοψήφισμα το 2017 το θέμα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Στην ομιλία του, μίλησε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των σχεσων Βρετανίας-ΕΕ και αναφέρθηκε σε εξουσίες της ΕΕ που πρέπει να "επαναπατριστούν", χωρις όμως να γίνεται πιο συγκεκριμένος. Αν και απέρριψε την άποψη οτι η Βρετανία θα ηταν καλύτερα εκτός ΕΕ όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, απέφυγε να απαντήσει στο αν θα υποστήριζε το “οχι” στο δημοψήφισμα εφόσον οι διαπραγματευσεις με την ΕΕ δεν κατέληγαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. [Guardian]
                  
Στο μεταξύ, οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στο Αγγλικό σύστημα υγείας (το NHS) ζήτησαν φοροαπαλλαγές στα κέρδη τους, ώστε, όπως ισχυριστηκαν να είναι πιο “δικαιος” ο ανταγωνισμός με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες. Ο οργανισμός Monitor, ως ρυθμιστής των οικονομικών δεδομένων στον χώρο της υγείας είχε αρχικά συμφωνήσει με την λογική των ιδιωτικών εταιρειών και υποστήριζε αυτή τους την θέση, όμως μετά από έντονη κριτική που δέχτηκε ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηροποιούνται στον χώρο της υγείας [Guardian1, Guardian2].


3. Στην Ισπανία, η εκπρόσωπος της κεντρικής Κυβέρνησης στην περιφέρεια της Μαδρίτης Cristina Cifuentes δήλωσε σε συνέντευξη της πως υπάρχουν ομάδες ανστισυστημικών που θέλουν να ελληνοποιήσουν τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκρίμένα, δήλωσε οτι είναι πεπεισμένη πως σε μερικές από τις διαδηλώσεις υπήρξαν ριζοσπαστικά στοιχεία που λαβαναν μέρος σε αυτές, με σκοπό να προκαλέσουν συνειδητά επεισόδια και πως δεν το κατάφεραν κυρίως λόγω της επαγγελματικότητας των δυνάμεων ασφαλείας. Τόνισε δε, οτι μέσα στο 2012 πραγματοποιήθηκαν 3.419 διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στην Μαδρίτη, ενώ ανέφερε οτι είναι πιθανό το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια του Πολίτη που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών να περιλαμβάνει μέτρα που δεν θα αρέσουν σε ένα μέρος του πληθυσμού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο στο blog του radiobubblenews.


4. Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, μια ομάδα 100 περίπου στρατιωτών κατέλαβε το αρχηγείο του Υπουργείου Πληροφοριών της Ερυθραίας στην πόλη Φόρτο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Ασμάρα. Κατά την παραμονή τους στο Υπουργείο, οι στρατιώτες ανάγκασαν τον διευθυντή της Κρατικής τηλεόρασης να διαβάσει ανακοίνωση, βάσει της οποίας η κυβέρνηση της Ερυθραίας θα απελευθέρωνε το σύνολο των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η κρατική τηλεόραση έπαψε να εκπέμπει για αρκετές ώρες, ενώ σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ο διοικητής των καταληψιών παραδόθηκε αμέσως μετά, χωρίς να γίνουν γνωστές ωστόσο άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ, 5-10χιλ πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές της Ερυθραίας, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη χώρα για βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου