Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Ιαν 2013

Μαδρίτη - Αθήνα, μερικές δηλώσεις δρόμος

H εκπρόσωπος της κεντρικής Κυβέρνησης στη Μαδρίτη Cristina Cifuentes σε συνέντευξη της στο Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE για την συμπλήρωση 1 χρόνου στη θέση αυτή δήλωσε οτι υπάρχουν ομάδες ανστισυστημικών που θέλουν να ελληνοποιήσουν τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε οτι είναι πεπεισμένη οτι σε μερικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υπήρξαν στοιχεία πολύ ριζοσπαστικά που πηγαίνανε στις διαδηλώσεις για προκαλέσουν συνειδητά επεισόδια. Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της τόνισε οτι έχουν υπάρξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες αντισυστημικών στην Ισπανία και στη Μαδρίτη που έχουν προσπαθήσει να ελληνοποιήσουν τις διαμαρτυρίες, παρόλο που δεν το έχουν καταφέρει, ευτυχώς, πάνω από όλα χάρις την επαγγελματικότητα και την καλή θέληση των δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας. Κατα τη γνώμη της η Εθνική Αστυνομία έχει καταφέρει με την ελάχιστη και ενδεδειγμένη παρέμβαση να απομονώσουν αυτού του τύπου τα φαινόμενα. 

Μέσα στο 2012 υπήρξε ένα επίπεδο κινητοποιήσεων πολύ υψηλό με 3.419 διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στη Μαδρίτη, που κατέληξαν χωρις μεγάλα επεισόδια και με την παρέμβαση της αστυνομίας σε σχεδόν ελάχιστες περιπτώσεις, βεβαίωσε η Cifuentes. Για αυτό, συνεχίζει, όταν μας κατηγορούν ότι θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τις διαδηλώσεις, τα νούμερα δε το επιβεβαίωνουν. Υποστηρίζει οτι ένας αριθμός διαδηλώσεων τόσο υψηλό σημαίνει οτι δεν έχει ποινικοποιηθεί τίποτα και οτι επιτράπηκε στον οποιονδήποτε το ήθελε να το κάνει.

Η εκπρόσωπος επεσήμανε οτι δεν υπερασπίζεται την άποψη της κατάργησης ή της μείωσης του δικαιώματος στη διαμαρτυρία αλλά είναι υπέρ του εξορθολογισμού του δημοσίου χώρου, για να μη συμπίπτουν διάφορες κινητοποιήσεις στο ίδιο μέρος ή την ίδια ώρα. Παρουσιάζει ως παράδειγμα τους εμπόρους του κέντρου της Ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πραγματοποιούνται το 80% των κινητοποιήσεων, που επηρεάζονται επειδή πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα τους κάθε φορά που υπάρχει μια διαδήλωση στο κέντρο. 

Όσον αφορά το κίνημα 15Μ (ιντιγνάδος), απο το οποίο έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες διαμαρτυρίες, θεωρεί οτι έχει εξελιχθεί και οτι αυτή τη στιγμή έχει διαχυθεί μέσα σε άλλα κινήματα που έχουν προκύψει. Προσθέτει οτι δεν θέλει να του αφαίρεσει αξία γιατί αξίζει όλο το σεβασμό του κόσμο, αλλά πιστεύει οτι αυτό που οριζόταν ως 15Μ στην αρχή τώρα σημαίνει άλλο πράγμα και έχει αποδυναμωθεί.

Η Cifuentes έχει συνείδηση οτι η Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης είναι μια θέση περίπλοκη γιατί βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αλλά και για την κατάσταση που κληρονόμησε. Τον τελευταίο καιρό στην Αντιπροσωπεία, εξηγεί, ίσως υπήρξαν ανεπάρκειες, και μια απο αυτές ήταν η μη υποστήριξη της Εθνικής Αστυνομίας με τον κατάλληλο τρόπο, σύμφωνα με την δική της οπτική γωνία, πράγμα που έχει αλλάξει. 

Σχετικά με την ένταση που έχει προκληθεί απο το γεγονός οτι μερικοί αστυνομικοί δεν φέρουν το αναγνωριστικό νούμερο τους με ένα τρόπο ορατό, η εκπρόσωπος εξηγεί οτι τα γιλέκα προστάσιας τους δεν το φέρουν γιατί δεν είναι προσωπικά, αλλά ομαδικά. Συνεχίζει αναφέροντας οτι έχει ξεκινήσει έναν διαγωνισμό για να μπορέσει να αναθέσει σε κάθε αστυνομικό το δικό του προσωπικό γιλέκο, με τον αναγνωριστικό του νούμερο. Προσθέτει οτι όλοι οι αστυνομικοί έχουν την υποχρέωση να αναγνωρίζονται όταν τους το ζητά οποιοσδήποτε πολίτης, όπως και κάνουν. 

Τέλος ανέφερε οτι είναι πιθανό το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια του Πολίτη που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών να περιλαμβάνει μέτρα που δεν θα αρέσουν σε ένα μέρος του πληθυσμού. Σημείωσε οτι ο νόμός θα είναι μια σημαντική πρόοδος που θα δώσει στο Εθνικό Σώμα της Αστυνομίας και την Πολιτοφυλακή τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: Público

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου