Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Δεκ 2012

Το #rbnews μιλαει Ισπανικά και Γαλλικά

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια το radiobubble έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με εκείνες τις ειδήσεις που δεν βρίσκουν το δρόμο τους στις σελίδες και τις συχνότητες των παραδοσιακών media. Με το #rbnews και το blog http://news.radiobubble.gr/, η προσπάθεια αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από την ευρύτερη κοινότητα του twitter. Το ζήτημα των ειδήσεων που αποσιωπώνται ή παρουσιάζοναι αλλοιωμένες όμως, δεν αφορά μονάχα το ελληνόφωνο κοινό, τόσο γιατί αυτές οι χαμένες ειδήσεις ενδιαφέρουν και ανθρώπους εκτός των τειχών, όσο και γιατί το φαινόμενο της επιλεκτικής ενημέρωσης από τα επίσημα media δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό.

Η κοινότητα του rbnews (η διακύρηξη αρχών εδώ) προσπαθεί λοιπόν να μεταφέρει τα “κρυμμένα” του ελληνικού δελτίου στο εξωτερικό, αλλά και τα “κρυμμένα” των εξωτερικών δελτίων στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το πρώτο βήμα έγινε με την αγγλόφωνη ροή ειδήσεων και, κατόπιν, με την αγγλόφωνη εκπομπή του rbnews international. Την εκπομπή αυτή μπορείτε να ακούτε κάθε Σάββατο στη 1:00 (CET), ή σε μορφή podcast εδώ. Καθώς όμως η κρίση επιτείνεται και βαθαίνει, αλλά και φαινόμενα απονέκρωσης των δημοκρατικών θεσμών παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες, και καθώς η λιτότητα αποκτά πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, θεωρήσαμε σημαντικό να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης αυτού του τύπου και σε άλλες γλώσσες εκτός των αγγλικών.

Η Ισπανία και ο ισπανόφωνος κόσμος ήταν φυσικό να κινήσουν πρώτοι το ενδιαφέρον μας, τόσο επειδή στην Ισπανία συμβαίνουν με μικρή καθυστέρηση, εκείνα που συμβαίνουν και στην Ελλάδα, όσο και επειδή διακρίναμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα σπό την πλευρά της Ιβηρικής.
Έτσι κάπως ξεκίνησε το πείραμα του ισπανόφωνου δελτίου και πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πως το πείραμα έγινε δεκτό με πολύ θετικό τρόπο.
Φυσικό επακόλουθο ήταν η επόμενη αποπειρά μας να “μιλήσει γαλλικά”, καθώς το γαλλόφωνο κοινό είναι ευρύ και έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά δεν παρουσιάζονται από τον γαλλόφωνο τύπο.

Σε αυτό το πλαίσιο και λίγο αυτοσχεδιάζοντας (όπως πάντα στο radiobubble), ξεκινήσαμε τα δυο ξενόγλωσσα δελτία, που έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς την αγγλόφωνη εκπομπή του rbnews international. Επιδίωξή μας είναι τα δελτία να γίνουν όσο πλήρη είναι δυνατόν, αλλά και να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την διακίνηση της πληροφορίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο ακροατήριο.

Τα ξενόγλωσσα δελτία εκπέμπουν κάθε Σάββατο, αμέσως μετά την εκπομπή του rbnews international, στα γαλλικά στις 14.30 και στα ισπανικά στις 14.45, ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET). Ενώ τα podacst τους καθώς και τα κείμενο τους μπορείτε να τα βρίσκετε εδώ για το Ισπανικό και εδώ για το Γαλλικό.

Μείνετε συντονισμένοι, έπεται και συνέχεια! Διαδώστε το και βοηθήστε μας να μεγαλώσει η παρέα μας :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου