Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

27 Νοε 2012

Αυστριακός πρώην Ευρωβουλευτής δικάζεται για χρηματισμό

O Αυστριακός τέως Ευρωβουλευτής, Ernst Strasser, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα (26 Νοεμβρίου) στη Βιέννη, κατηγορούμενος ότι δέχτηκε δωροδοκία από Βρετανούς δημοσιογράφους, που υποδύθηκαν τους λομπίστες.

Σε δημοσίευμά τους πέρισυ, οι Sunday Times, εξέθεσαν τον Strasser και άλλους τρεις ευρωβουλευτές, κατηγορώντας τους ότι ήταν διατεθημένοι να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία προς το συμφέρον των πελατών ψευδο-λομπιστών. Ο Strasser φέρεται να ζήτησε €100,000 το χρόνο για να παράσχει τέτοιες υπηρεσίες, αναφέρει η αυστριακή εισαγγελέας Alexandra Maruna.


Μολονότι ο Strasser εν τέλει δεν έλαβε ποτέ αυτά τα χρήματα, η ουσία ήταν πως προφερε την ψήφο του με αντάλλαγμα αυτά τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα.

"Προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ευρωπαϊκή πολιτική", ανέφερε στο δικαστήριο η Maruna.








O Strasser, που έχει υπάρξει και Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας μεταξύ 2000 και 2004, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και είπε πως γνώριζε ότι οι δημοσιογράφοι δεν ήταν αληθινοί λομπίστες.

Πήγε όντως σε ακριβά δείπνα και "έπαιξε το παιχνίδι", με στόχο να τους εκθέσει ως κατασκόπους κάποιας ξένης χώρας, μάλλον των ΗΠΑ, ανέφερε ο ίδιος.

Όταν ο δικαστής τον ρώτησε γιατί δεν απευθύνθηκε στην αστυνομία σχετικά με τις υποψίες του, απάντησε πως η εμπειρί του ως Υπουργού Εσωτερικών τον δίδαξε να μην την εμπιστεύεται.

Ο δικηγόρος του Thomas Karlik δεν αμφισβήτησε πως ο Strasser ζήτησε από τους δημοσιογράφους να τον πληρώσουν €100,000, αλλά ισχυρίστηκε πως "χιλιάδες άνθρωποι κάνουν το ίδιο καθημερινά στην Αυστρία, τις Βρυξέλλες και αλλού στον κόσμο: κάνουν επαφές και προσφέρονται να τις χρησιμοποιήσουν"

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του Strasser με τους δημοσιογράφους των Sunday Τimes, που δημοσιεύθηκαν στην Der Standard, ο αυστριακός φέρεται να έχει πει ότι "οι περισσότεροι ευρωβουλευτές είναι όσο τεμπέλης είμαι κι εγώ" και ισχυρίστηκε πως είχε άλλους πέντε παρόμοιους πελάτες που τον πλήρωναν για να επηρρεάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία προς όφελός τους.

Ο Strasser αντιμετωπίζει πιθανότητα μέχρι και δέκα ετών φυλάκισης, αν εκδικαστεί και αποδειχθεί ένοχος. Το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.


[πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου