Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Σεπ 2012

"Χωρίς επενδύσεις, η σιδηρουργία της Λιέγης είναι καταδικασμένη"


Τα συνδικάτα συμφωνούν ομόφωνα: χωρίς επενδύσεις, η σιδηρουργία της Λιέγης τελεί υπό απειλή. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την περιφέρεια της Βαλλονίας. 

Συνδικάτα και διεύθυνση δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν για τον τρόπο αποχώρησης των 795 εργατών, που καταδικάζονται στη ανεργία από το κλείσιμο του εργοστασίου στη Λιέγη. Η διεύθυνση της ArcelorMittal είχε προειδοποιήσει πως, αν δενυπάρξει συμφωνία, θα ακολουθούσαν κυρώσεις. Τώρα λοιπόν εφαρμόζει τις απειλές της, αναγγέλοντας την απόφασή της να αποσύρει το σχέδιο επένδυσης 138 εκατ. ευρώ στο στάδιο phase-out της βιομηχανίας. 

Βραχυπρόθεσμα, αυτό αποτελεί απειλή για περίπου 180 εργαζόμενους. Αλλά μακροπρόθεσμα, 2000 εργάτες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αν το στάδιο phase-out δεν ενισχυθεί με καμία επένδυση.

Το Χριστιανικό Συνδικάτο (CSC) προτείνει δύο λύσεις: ένα σχέδιο κλεισίματος και μια εναλλακτική που παρουσιάστηκε στη βαλλόνικη κυβέρνηση, για να διερευνηθεί αν η σιδηρουργία της Λιέγης είναι βιώσιμη.

Το σοσιαλιστικό συνδικάτο (FGTB) εκτιμά πως η Περιφέρεια της Βαλλονίας μπορεί να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην ArcelorMittal, ώστε να μην εγκαταληφθεί η βιομηχανία της Λιέγης.

Η επένδυση θεωρείται απαραίτητη για το στάδιο phase-out καθότι "υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστούμε στο τεχνολογικό επίπεδο, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, κι αν αυτό συμβεί θα επέλθει και οικονομικό κόστος.", σύμφωνα με τον καθηγητή στρατηγικής επενδύσεων Didier Van Caillie. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου