Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

7 Ιουλ 2012

Προγραμματικές δηλώσεις: Φουλ των ιδιωτικοποιήσεων

Οι προγραμματικές δηλώσεις, που αναμένονταν την Πέμπτη, καθυστέρησαν περαιτέρω και έγιναν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, λόγω ενστάσεων που είχαν -όπως μετέδιδαν τα ΜΜΕ- το ΠΑΣΟΚ και η ΔημΑρ στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά της ΔΕΗ και του ΟΣΕ. Τελικά, φαίνεται ότι πέρασε η σκληρή γραμμή της άμεσης και μαζικής ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης, ΔΕΚΟ και υποδομών, με τον πρωθυπουργό να κλείνει το μάτι με νόημα σε εκείνους που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αποφασιστικότητα στους τομείς της ενέργειας και των σιδηροδρόμων.

Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερα στα εννιά βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων, αφορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παραχωρήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ, κάθε αναφορά στη μείωση των εισοδημάτων, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις, έγινε σε συνδυασμό με δηλώσεις για την προώθηση των πολιτικών αυτών, εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.

Τα εννιά κεντρικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων -σε συντομία- είναι:
  1. Άμεση προτεραιότητα ιδιωτικοποιήσεων
  2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις, όπως ο σιδηρόδρομος και ο τομέας της ενέργειας. 
  3. Προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
  4. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. 
  5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ (12,5 δισ.) με άμεση προτεραιότητά την παράκαμψη της γραφειοκρατίας 
  6. Κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου, με επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης. 
  7. Μέτρα τη στήριξη της ρευστότητας με αποφάσεις που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μέσα στο 2013.
  8. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονική διακυβέρνηση).
  9. Επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013. 
Ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιήσεις, παραχωρήσεις

Εξαιρώντας τα δίκτυα, τα ορυχεία και το νερό, που μπορούν μεν να παραχωρηθούν, αλλά όχι να πωληθούν, η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και των παραχωρήσεων περιλαμβάνει πρακτικά τα πάντα. Υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι κ.λπ. βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα. 

Προκαλεί εντύπωση η αναφορά του πρωθυπουργού ιδιαίτερα στην Αττική, με αφετηρία την εκμετάλλευση του Ελληνικού, η οποία «θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε όλη την επικράτεια». Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφάσισαν τη «δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού για την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επαναδιαπραγμάτευση της... ύφεσης

Ο κ. Σαμαράς δεν ανέφερε τίποτε συγκεκριμένο σχετικά με τις διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί προεκλογικά και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, τοποθέτησε τους όρους της σε ένα αφηρημένο σχήμα αναστροφής της ύφεσης και των όρων που τη δημιουργούν, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους (σ.σ. του Μνημονίου), αλλά όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας: την καταπολέμηση της ύφεσης».

Ενώ επανέφερε στις προγραμματικές δεσμεύεις της κυβέρνησης τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας (και για αυτοαπασχολούμενους), με κοινοτικά κονδύλια, αλλά και την -ασαφή- επαναφορά των χαμένων εισοδημάτων των μικροσυνταξιούχων, κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά, παραπέμπεται στο μέλλον, μετά την ανάκαμψη της ύφεσης και μόνο ως αποτέλεσμα της αναστροφής αυτής.

Για την επίλυση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός μίλησε για έμπρακτη στροφή της χώρας προς τον εξαγωγικό τομέα και βέβαια την πάταξη της γραφειοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «νούμερο ένα εχθρό του τόπου» και υποσχέθηκε την δημιουργία «ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο, με απόλυτη διαφάνεια». Μία επιλογή που θα «εξοικονομήσει μέχρι 2 δισ. τα πρώτα χρόνια και περίπου τα διπλάσια αργότερα».

Αλλαγές πέραν του Μνημονίου

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων που δεν αφορούν τη στενή υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά την άμεση αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης:
  1. Άμεση πρωτοβουλία για την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  2. Τροποποίηση όσων ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας.
  3. Περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων.
  4. Περιορισμός συμβούλων, ιδιαίτερα των υπουργών.
  5. Συγκρότηση ειδικού σώματος εξέτασης του «πόθεν έσχες» από το 1974, με πρόβλεψη για δημεύσεις.
  6. Οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο.
  7. Άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
  8. Καταπολέμηση της ακρίβειας: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά κλπ.
  9. Άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού, με τις προγραμματικές δηλώσεις, εδώ

@Galaxyarchis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου