Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

5 Ιουλ 2012

Σε κίνδυνο η υγεία & ζωή των φυλακισμένων οροθετικών γυναικών


Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών

Κλιμάκιο της Πρωτοβουλίας (3 άτομα) μαζί με την Φωτεινή Σιάνου από την γυναικεία οργάνωση ΚΕΔΕ επισκέφθηκε στις 26/6 τις οροθετικές κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναντήσεων των φυλακών και ήρθαν στην αρχή περίπου 12 κοπέλες, στο τέλος πάνω από 20, στην πλειοψηφία τους Ελληνίδες εκτός από 2 Ρουμάνες και μία Ρωσίδα.
Στις περισσότερες φαίνεται στη μορφή τους ότι κάνουν μακροχρόνια χρήση, με χαρακιές στα χέρια και στα πόδια, με λίγα δόντια, απεριποίητες και κάποιες
παραιτημένες (μια είχε το κεφάλι κάτω και ήταν σε λήθαργο από τα χάπια που
της δίνουν).
Τα απελπισμένα τους ερωτήματα: Γιατί είμαστε μέσα, τι κάναμε; Γιατί
έβγαλαν τις φωτογραφίες μας;


Μια την απέπεμψε γι' αυτό το λόγο η οικογένεια και δεν απαντά στα τηλέφωνα, άλλης απολύσανε δύο αδέλφια της από τις δουλειές τους, άλλη είχε το παιδί στο σχολείο και το απομόνωναν ώσπου του έκαναν τεστ για HIV να δουν ότι είναι «καθαρό» και παρ' όλα αυτά του άλλαξαν σχολείο, ενώ ο σύζυγός της πήρε την επιμέλεια δικαστικά), άλλης της έστειλαν τα φάρμακα ταχυδρομικώς αλλά η φυλακή τα γύρισε πίσω λόγω γραφειοκρατικής ασυνεννοησίας με αποτέλεσμα διακοπή της θεραπείας της, και λοιπά. Ζητούν να αποφυλακιστούν και θέλουν την ηθική τους δικαίωση.
Η Φωτεινή Σιάνου από το ΚΕΔΕ κατέθεσε 168 ευρώ για ταυτότητες (πολλές από τις Ελληνίδες δεν έχουν καν ταυτότητα) στο λογιστήριο της φυλακής, τα οποία
θα τα χρησιμοποιήσει η κοινωνική υπηρεσία. Η πρωτοβουλία μας παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια από την οργάνωση xeblogarisma, σε τσιγάρα και καφέ.
Από τα στοιχεία που μας έδωσαν και τις δικές μας γνώσεις, προκύπτουν τα εξής, που έχουν σχέση τόσο με τα προσωπικά τους δικαιώματα, όσο και με την HIV/λοίμωξη:
Τα τεστ για HIV που έγιναν στις κοπέλες που συνελήφθησαν σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη περί έλεγχου των λοιμωδών νοσημάτων Αριθ. Γ.Υ. 39α Αρ. Φύλλου 1002 /2-4-2012 αρχικά για την άσκηση παράνομης πορνείας, διεξήχθησαν στο 4ο Αστυνομικό τμήμα και στην Πέτρου Ράλλη με πρακτικά συνοπτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με την τηρούμενη και μέχρι πριν το συμβάν αυτό και στην Ελλάδα διεθνή πρακτική, τα γρήγορα τεστ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ με το κανονικό ELISA test και επί θετικοποίησης με Western Blot test πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα στον/στην άρρωστο/άρρωστη για να αποφευχθεί η πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος. Τα γρήγορα (rapid) τεστ δεν χρησιμοποιούνται έως και τώρα σε κανένα νοσοκομείο της χώρας για τον έλεγχο της HIV λοίμωξης.
Η σύλληψη των γυναικών έγινε με μόνο αποδεικτικό το γρήγορο τεστ χωρίς την επιβεβαίωση του νοσήματος.
Επιπλέον σύμφωνα ακόμη και  με την παράγραφο 11 της προαναφερθείσας υγειονομικής διάταξης , «οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού-καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής που μετά από γνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ κρίνεται επιβεβλημένη σε περίπτωση διάγνωσης νοσήματος υψηλής μολυσματικότητας λόγω κινδύνου της δημόσιας υγείας». Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν κλήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η αστυνομία, μάλλον το αντίθετο συνέβηκε..
Οι διεθνείς οδηγίες για την διενέργεια συμβουλευτικής  πριν και μετά το τεστ, δεν τηρήθηκαν.
Οι εξετασθείσες -κατά δήλωσή τους- πρακτικά δεν ενημερώθηκαν για το τεστ που τους έγινε. Ανάμεσά τους υπήρχαν δύο κοπέλες που έπαιρναν ήδη αγωγή και δεν θα είχε κανένα νόημα ο έλεγχος για να τον αποδεχθούν. Η μία από αυτές, από την Κρήτη όπου και παρακολουθείται, στην ουσία ήταν μία μέρα μόνο, και ήρθε να δεί την αδελφή της..
Η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν ότι πρόκειται για κάποια εξακρίβωση..
Οι οροθετικές χρήστριες, μεταφέρθηκαν στον Κορυδαλλό όπου και κρατούνται, αν και σύμφωνα πάλι με τη διάταξη θά έπρεπε να βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους και η ανάγκη λήψης θεραπευτικής αγωγής.
Είναι εντυπωσιακή η διάκριση που υφίστανται οι γυναίκες ακόμη και ως οροθετικές κρατούμενες. Οι άνδρες οροθετικοί κρατούμενοι σε όποια φυλακή και αν βρίσκονται στην Ελλάδα, μεταφέρονται στο Νοσοκομείο «Α. Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού. Οι γυναίκες, αντίθετα, παραμένουν στις φυλακές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρατούνται:
·        σε συνθήκες κατά δήλωσή τους εξαιρετικά ανθυγιεινές (πλημμυρισμένες τουαλέτες, ποντίκια και γάτες στο χώρο, ανύπαρκτες συνθήκες καθαριότητας)
·        χωρίς να έχουν πλήρως ελεγχθεί (εκκρεμούν έλεγχοι σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης για δέκα ακόμη από αυτές αφού είναι γνωστές οι δυσκολίες των νοσοκομείων για τον πλήρη έλεγχο σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης). Άγνωστη παραμένει η πιθανή λοίμωξη από ηπατίτιδα C (HCV) και η σταδιοποίησή της.
·        με «παρακολούθηση» από τον ιατρό του Ν. Α.Παύλος και όχι από τους ιατρούς των γυναικείων φυλακών.
·        χωρίς να έχουν πλήρως ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ή του ΟΚΑΝΑ κάτι από το οποίο εξαρτάται και η νομική τους κάλυψη.
·        με αδυναμία επικοινωνίας με τις οικογένειές τους και παραλαβής χρημάτων των γυναικών από τη Ρουμανία ή τη Ρωσία.
·        Χωρίς ταυτότητα οκτώ (8) από αυτές. Είναι εντυπωσιακό ότι αν και οι φωτογραφίες τους που τραβήχτηκαν από την αστυνομία, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δεν είναι διαθέσιμες φωτογραφίες τους για τις ταυτότητες..

Έντονα φορτισμένο είναι και το αίτημά τους για ηθική αποκατάσταση αφού πραγματικά δεν γίνεται αντιληπτό πώς μπορεί να έχουν αυτές την ευθύνη των «Ελλήνων οικογενειαρχών» που πληρώνουν επιπλέον χρήματα  για απροφύλακτες επαφές. Είναι επίσης αδύνατον να γίνει κατανοητό πώς μια ολόκληρη κοινωνία μπορεί να απαιτεί από μια χρήστρια που εκδίδεται για τη δόση της, να προασπίσει τους Έλληνες και μή οικογενειάρχες... Επιπλέον, κάποιες δηλώνουν ότι τις έπιασαν στο δρόμο, στις «πιάτσες», και η αστυνομία δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι εκδίδονται. Δηλαδή ότι το μόνο τους έγκλημα, ότι είναι ναρκομανείς και οροθετικές.

Αρκετές από τις κρατούμενες είχαν αποφασίσει να κάνουν απεργία πείνας από 26-6, εμείς ρωτήσαμε ποια είναι τα αιτήματά τους, και μας είπαν, πρώτον αποφυλάκιση, δεύτερον ηθική δικαίωση για τις φωτογραφίες τους που τις διαπόμπευσαν, τρίτον συνθήκες υγιεινής στις φυλακές και τέταρτον φαγητό.
Τους απαντήσαμε σε τι μπορούμε να συμβάλουμε, δηλαδή στην ανθρωπιστική
βοήθεια για όσο είναι στις φυλακές και στην αίτηση αποφυλάκισής τους καθώς
και σε παρακολούθηση και βοήθεια μετά. Επίσης ότι θα τις συνδράμουμε να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, για την ηθική τους δικαίωση (η βλάβη διαπόμπευσης είναι βέβαια ανεπανόρθωτη) και την οικονομική τους αποζημίωση, καθώς και την τιμωρία των υπεύθυνων ατόμων ή φορέων, εφόσον αυτές το θελήσουν, και με έξοδα του κινήματος.
Εννοείται ότι δεν τις αποτρέψαμε ούτε τις ενθαρρύναμε για την απεργία πείνας τους.
Μετά την αναχώρησή μας, δήλωσαν στην κοινωνική λειτουργό ότι αναστέλλουν για λίγες μέρες την απεργία πείνας, προσμένοντας θετικές εξελίξεις από την δική μας παρέμβαση.
Μετά την αναχώρησή μας από τις φυλακές ζητήσαμε ακρόαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα.
Αφού του εκθέσαμε τα προβλήματα, του ζητήσαμε να επισκεφθεί ο ίδιος τις φυλακισμένες για να διαπιστώσει την κατάσταση, του υποβάλαμε όλα τα αιτήματα των κρατουμένων γυναικών και τον προειδοποιήσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, λόγω των συνθηκών υγιεινής, κίνδυνος ζωής για τις ίδιες λόγω της βίας που ασκούν κάποιες στο ίδιο τους το σώμα αλλά και λόγω σκέψεων αυτοκτονίας τις οποίες κάποιες εξέφρασαν. Ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή του για να κατεβούν από τον ιστότοπο της αστυνομίας οι φωτογραφίες των γυναικών που βρίσκονται ακόμα αναρτημένες μετά από σχεδόν δύο μήνες, και να απαγορευθεί η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών σε οποιονδήποτε ιστότοπο.
Ο υπουργός δήλωσε το ενδιαφέρον του για την υπόθεση, και αναμένουμε τις κινήσεις του.
Κατόπιν όλων αυτών είναι φανερό ότι σε κάθε περίπτωση βαριάς λοίμωξης που τυχόν υποστούν οι φυλακισμένες, βαριάς σωματικής βλάβης ή αυτοκτονίας, υπεύθυνοι είναι τόσο οι φυλακές που δέχθηκαν την κράτηση στις ακατάλληλες συνθήκες που περιγράψαμε, όσο και οι φορείς, θεσμοί και πρόσωπα που διέταξαν την φυλάκισή τους.

Αθήνα, 29-6-2012
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Την ανακοίνωση συνυπογράφει
το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση: Εθνική Τράπεζα / λογ. Ταμιευτηρίου /
040/723528-36 / IBAN GR7901100400000004072352836/
ETHNGRAA
Για τη μαζικότερη προώθηση του αιτήματος της άμεσης αποφυλάκισης ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των οροθετικών γυναικών, δημιουργήθηκε τόπος ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (petition online)

Επικοινωνία: againstviolencewomen@gmail.com 
http://feministikiprotovoulia.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου