Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

14 Ιουν 2012

Εγκαίνια, σήμερα, της έκθεσης φωτογραφίας και του διαδικτυακού project "Urban Survivors" των Γιατρών Χωρίς Σύνορα



Από την Ασπασία Κάκαρη, υπεύθυνη εκστρατειών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 


Ναϊρόμπι, Κένυα © FRANSECO ZIZOLA/ NOOR/APEIRON
Φτάνουν στις μεγάλες πόλεις για να γλιτώσουν από τη βία, το διωγμό, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ψάχνουν νέες ευκαιρίες και βρίσκονται αντιμέτωποι με το έγκλημα, την εκμετάλλευση, την περιθωριοποίηση, την ξενοφοβία. Σήμερα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι –πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη- ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, σε ακραίες και επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, επιβιώνοντας σε αυτοσχέδια καταλύματα δίνοντας καθημερινά μάχη με την φτώχεια, τις μεταδοτικές ασθένειες, τις διακρίσεις, την εξαθλίωση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παραγκούπολη είναι η υποβαθμισμένη περιοχή μιας πόλης που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα 5 βασικά αγαθά: ασφαλής κατοικία, επαρκής ζωτικός χώρος, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, συνθήκες υγιεινής και ασφαλής διαβίωση.



Στην παραγκούπολη Καμραντζινχάρ της Ντάκα που συγκεντρώνει 400.000 ανθρώπους σε 3 μόλις τ.χλμ., όλοι αγωνίζονται για τα στοιχειώδη, για να καταφέρουν να βρουν φάρμακα, τρόφιμα, περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Κερδίζουν τόσο λίγα που «ακόμη και μια αλλαξιά ρούχα είναι μεγάλος αγώνας», (Κουρσέντ, 38 ετών).
Στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), το Πορτ ο Πρενς (Αϊτή), ο συνωστισμός, η έλλειψη συνθηκών υγιεινής,  η ανεπάρκεια δομών υγείας και οι μεταδοτικές ασθένειες όπως η χολέρα έχουν καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους πληθυσμούς, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Ντάκα, Μπαγκλαντές© STANLEY GREENE NOOR/APEIRON

«Μαζεύω τα ανακυκλώσιμα που πετάνε οι άνθρωποι. Στο τέλος της μέρας τα πουλάω και βγάζω λεφτά για να φάω. Στην πατρίδα μου τη Ζιμπάμπουε ήμουν πτυχιούχος δικηγόρος. Τώρα όμως πρέπει να επιβιώσω, πράγμα που δεν είναι εύκολο αφού το πτυχίο μου είναι ξένο και έχω υποβάλει αίτηση ασύλου» (Βούζι, 41 ετών, Γιοχάνεσμπουργκ).
Στην Ελλάδα, που σαφώς δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης, μπορεί οι εικόνες εξαθλίωσης από τις παραγκουπόλεις του Γιοχάνεσμπουργκ να φαντάζουν μακρινές.  Όμως η εικόνα του μετανάστη που σέρνει την επιβίωσή του στο καροτσάκι του supermarket και αυτές συμπολιτών μας (ελλήνων και ξένων) που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ζουν στα όρια της φτώχειας χωρίς πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης μάς έχουν γίνει πλέον πολύ οικείες.  
Μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε την επείγουσα αυτή ανθρωπιστική κρίση που αφορά 1 στους 10 κατοίκους του πλανήτη; Ήδη από το 2009 ο πληθυσμός της γης που ζει σε πόλεις έχει ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζει σε αγροτικές περιοχές. Και ο αστικός πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, συχνά χωρίς κανέναν σχεδιασμό, έτσι ώστε καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη κατανόησης και φυσικά αντιμετώπισης του φαινομένου. Κι όσο αναπτύσσονται οι πόλεις, τόσο θα αναπτύσσονται και οι φτωχογειτονιές και οι παραγκουπόλεις. Κι όσο αδιαφορούμε, τόσο το πρόβλημα θα πλησιάζει και στη δική μας γειτονιά.


Μια διεθνής φωτογραφική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο του Athens Fringe Live,  μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στις αθέατες παραγκουπόλεις του κόσμου 

Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση “Urban Survivors – Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων”, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας προσκαλούν να συλλογιστούμε πως οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για επιβίωση και καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.
Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη ζωή σε 5 παραγκουπόλεις του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, της Κένυας, της Νοτίου Αφρικής και της Αϊτής, παρουσιάζονται μέσα από το φακό διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron σ’ ένα multimedia project που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Athens Fringe Live 2012 με την ευγενική χορηγία του φωτογραφικού υλικού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Τα ενσταντανέ της Alixandra Fazzina, του Stanley Greene, του Francesco Zizola, του Pep Bonet και του Jon Lowenstein που φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων των 5 αυτών παραγκουπόλεων όπου δραστηριοποιούνται οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα φιλοξενηθούν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) από τις 14 έως τις 30 Ιουνίου 2012.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 20:30.

Παράλληλο διαδικτυακό φωτογραφικό project
Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας προσκαλούν να φέρουμε στο φως σκηνές επιβίωσης στο περιθώριο και των ελληνικών πόλεων μέσα από το παράλληλο, ψηφιακό πρότζεκτ #UrbanSurvivors. Ξεκινώντας στις 14/6 (εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης) και μέχρι τις 24/6, καλούν το κοινό να πάρει μέρος στο πρότζεκτ ανεβάζοντας τη δική του φωτογραφία στην ειδική σελίδα στο Facebook www.facebook.com/msf.greece). Η φωτογραφία αυτή θα πρέπει να εστιάζει στη σχέση ανθρώπου- πόλης και να δείχνει τη δυσκολία και τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν έλληνες και ξένοι στη χώρα μας.  Όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη συμμετοχή βρίσκονται στο www.msf.gr/urbansurvivors/project Το κοινό θα ψηφίσει τις 10 καλύτερες φωτογραφίες μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου και οι δημιουργοί τους θα κερδίσουν ένα T-shirt “Urban Survivors” και έναν κατάλογο της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου