Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

13 Ιουν 2012

Nέα Δημοκρατία: Πολιτική "εσωτερικής ασφάλειας"

Εντείνει την προεκλογική της ατζέντα σε θέματα ασφάλειας η Νέα Δημοκρατία. Σε ομιλία του στο κέντρο πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" το βράδυ της Τρίτης 12/6, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, παρέθεσε τα δώδεκα σημεία της πολιτικής που δεσμεύεται να εφαρμόσει την επόμενη των εκλογών, στα θέματα της ασφάλειας, του σωφρονισμού και της "λαθρομετανάστευσης".

Από τις δηλώσεις Σαμαρά ξεχωρίζει η αναφορά στο "δόγμα εσωτερικής ασφάλειας", με κύριο στόχο την "εσωτερική τρομοκρατία". Αν και οι δεσμεύσεις έγιναν σε αντιστοιχία με τα "ευρωπαϊκά δόγματα", η έκφραση "εσωτερική ασφάλεια" φέρει ξεχωριστό ιστορικό φορτίο για την Ελλάδα. Επιπλέον, τονίστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την μετανάστευση και την προώθηση των πολιτικών απελάσεων και επαναπατρισμού σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ προαναγγέλθηκε η ακύρωση του "νόμου Ραγκούση". Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, η ΝΔ φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει και εντείνει τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων τα κέντρα κράτησης, ο φράχτης και οι κάμερες στον Έβρο. Τέλος, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της ΝΔ αποκτούν η μικροεγκληματικότητα και το παραεμπόριο, αλλά και το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών.

Αναλυτικότερα, τα δώδεκα σημεία:

  1. Θα αλλάξει η νομοθεσία, η ποινική μεταχείριση, αλλά και το δικονομικό πλαίσιο για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού. Η φωτογράφηση κατά τη διάρκεια επεισοδίων, θα επιτρέπεται και για την προστασία, μεταξύ άλλων, του ο ίδιου του κατηγορούμενου από κρούσματα αστυνομικής βίας. 
  2.  Χρήση μεθόδων αστυνόμευσης που δεν θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για την αντιμετώπιση βίαιων ατόμων, όπως το λεγόμενο «μαύρο μπλόκ» των διαδηλώσεων.Ως παράδειγμα αναφέρεται το ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης νερού υπό πίεση (σημ. εδώ έκανε ειδική αναφορά ο κ. Βενιζέλος στην έλλειψη του συγκεκριμένου μηχανήματος στις διαδηλώσεις του Μαΐου του '10: «Αν υπήρχαν τέτοια υδροφόρα οχήματα επί τόπου, δεν θα θρηνούσαμε τα θύματα της Marfin»)
  3.  Επαναφορά του αστυνομικού στη γειτονιά, με πεζή περιπολία, περισσότερα από ένα άτομα και με οχήματα. Ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα υπάρξουν ελικόπτερα της αστυνομίας με δυνατότητες βιντεοσκόπισης περιστατικών.
  4.  Ενοποίηση και ενίσχυση των διευθύνσεων κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
  5.  Αλλαγή ολόκληρης της ποινικής αντιμετώπισης, με στόχο την παύση της «κακώς εννοούμενης "επιείκειας" που έχει οδηγήσει στην ατιμωρησία»
  6.  Αποσυμφόρηση των φυλακών, με μαζικές απελάσεις αλλοδαπών κρατούμενων και λειτουργία των ανενεργών σωφρονιστικών καταστημάτων.
  7.  Αντιμετώπιση της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας», που αποτελεί τον «προπομπό» της βαριάς. Ως παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν τα "στέκια χρηστών ναρκωτικών".
  8.  Δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, που θα αρχίζει από τις απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και την ιεράρχησή τους, μέχρι τους μηχανισμούς προληπτικής και κατασταλτικής αντιμετώπισής τους σε βάθος χρόνου.
  9. Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με καλύτερη φύλαξη των συνόρων, φυσικά εμπόδια, χρήση τεχνολογίας, ενίσχυση ευρωπαϊκής συνεργασίας και δικαιοδοσίας της FRONTEX. Ειδική αναφορά στην απαγόρευση του δικαιώματος των μεταναστών να φέρνουν τους συγγενείς τους στη χώρα. 
  10. Δημιουργία κέντρων φύλαξης παράνομων μεταναστών, με κοινοτικά κονδύλια έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων, όπου θα οδηγούνται και θα παραμένουν ως τον μαζικό επαναπατρισμό τους, για διάστημα όχι πάνω από τρείς μήνες. 
  11. Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από τις χώρες του νότου, για να υπάρξει ενιαία πολιτική ασύλου και ενιαία πολιτική μαζικού επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. 
  12. Χτύπημα στο παραεμπόριο, που είναι το κύριο μέσο με το οποίο προσπορίζονται τα προς το ζην, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών. Σε ό,τι αφορά το άσυλο, εφαρμογή κανόνων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αίτημα να γίνουν αυστηρότεροι και ενιαίοι για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς, με βάση την πάγια προεκλογική τακτική της ΝΔ, έκλεισε την ομιλία του εκτοξεύοντας κατηγορίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος «αντί να ενισχύσει την αστυνομία, υπόσχεται τον αφοπλισμό της αστυνομίας», «αντί να περιορίσει τους λαθρομετανάστες, υπόσχεται να τους βοηθήσει να φέρουν και τις οικογένειές τους», «αντί να τους στείλει πίσω στις πατρίδες τους, υπόσχεται να τους δώσει έγγραφα να συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη» και «όσους δεν φύγουν, υπόσχεται να τους δώσει άσυλο στην Ελλάδα» και «επιπλέον, θα τους προσφέρει επίδομα ανεργίας». Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο "χάιδεμα των κουκουλοφόρων" παραπέμποντας στις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα το Δεκέμβριο του 2008.

Όλη η ομιλία του κ. Σαμαρά, εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου