Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

20 Ιουν 2012

“Κόπηκε” στον αέρα ο Βαρουφάκης



Ανήμερα των εκλογών της περασμένης Κυριακής ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε ζωντανά στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Ωστόσο η σύνδεση κόπηκε όταν ο κ. Βαρουφάκης εξηγούσε γιατί η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και ενώ ετοιμαζόταν να καταγγείλλει ως σκανδαλώδες το δίλημμα των εκλογών προς τους έλληνες ψηφοφόρους.Σήμερα το απόγευμα, ο δημοφιλής οικονομολόγος επανήλθε στο θέμα με άρθρο – καταγγελία μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του αλλά και με σχόλιο επ’αυτού μέσα από το twitter.


Στη συνέντευξη του ο Γιάννης Βαρουφάκης περιέγραψε το δίλημμα που ετέθη στους Έλληνες. Αναφέρει δε ότι προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής, προκειμένου να ψηφίσουν δύο διαφορετικά πρόγραμματα, τα οποία εκπροσωπούνται από τα δύο μεγάλα κόμματα αυτή την εποχή στη χώρα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι ο κοινός άξονας των δύο αυτών προγραμμάτων είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Από τη μία η ΝΔ να διατυπώνει ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας αλλά να προκρίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Γερμανία με αποτελέσμα, δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, το μόνο που η Νέα Δημοκρατία να πιστεύει ότι της απομένει να κάνει – και πρόκειται να το κάνει – είναι να συνεχίσει την έως σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική με την ελπίδα να αλλάξει στάση κάποια στιγμή η Γερμανία και συνολικά προσανατολισμό η Ευρώπη.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που λέει είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν πάει άλλο. Οι όροι του Μνημονίου είναι αδύνατον να εφαρμοστούν ενώ τα μέτρα έχουν ήδη αποτύχει με αποτέλεσμα εάν επιλέξουμε να συνεχίσουμε έτσι η Ελλάδα να βυθιστεί και αυτομάτως η χώρα θα τεθεί εκτός ευρώ.
Ο δημοσιογράφος του BBC ωστόσο σημειώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι πρέπει να αποπληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Τότε ο κ. Βαρουφάκης απαντά «Ας μου επιτρέψετε να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί το χρέος. Όπως και το τεράστιο μεγεθος του χρέους των ισπανικών, των ιταλικών καθώς και άλλων τραπεζών των κρατών- μελών της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια της απάντησης του ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι έπειτα από την κρίση το 2008 το συνολικό χρέος που πνίγει την Ευρώπη είναι τόσο υψηλό που θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή του συνολικά και υπενθυμίζει το εξώφυλλο του Economist την περασμένη εβδομάδα στο οποίο απεικονίζεται από τη μία πλευρά η παγκόσμια οικονομία να βυθίζεται και από την άλλη ο καπετάνιος της να ρωτάει την Άνγκελα Μέρκελ εάν ήρθε η στιγμή να ανάψουμε τις μηχανές… Από τη μία πλευρά το BBC, το CNN και οι άλλοι οι παγκόσμιοι διαμορφωτές της κοινής γνωμής, έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική της ευρωζώνης για την κρίση έχει αποτύχει και από την άλλη πλευρά οι έλληνες ψηφοφοροι να ακούνε ότι ”ναι, αυτό το σχέδιο είναι καταδικασμένο για αποτυχία αλλά πρέπει να το επιλέξετε και εάν δεν το κάνετε τίθεστε αυτομάτως εκτός ευρωζώνης”. Μπορείτε να παρατηρήσετε λοιπόν μία σκανδαλώδη…».
Σε αυτό το σημείο κόβεται η σύνδεση όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του δικτύου και ζητά συγνώμη. Αρκεί να σημειώσουμε ότι αυτό είναι κομματάκι δύσκολο αφού το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο λαμβάνει την εικόνα κάθε συνδεσής του από δορυφόρο…
Η απάντηση του Βαρουφάκη
«Οι ελληνικές εκλογές δεν ήταν η καλύτερη στιγμή σας…»
Με τίτλο «Μία προλεχθείσα τεχνική αστοχία; Η διακοπείσα συνέντευξή μου στην τηλεόραση του BBC ως προς …την προκατάληψη του BBC (A technical failure foretold? My interrupted BBC TV interview on the …ΒΒC’s bias)» ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει το γεγονός. Ούτως ή άλλως ο ίδιος πρώτος ήδη από την ημέρα των εκλογών είχε δημοσιεύσει κείμενο – «σύσταση» προς το ΒΒC μέσα από το οποίο καλούσε το βρετανικό δίκτυο ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν από αυτό σε ό,τι αφορούσε στην κάλυψη των ελληνικών εκλογών, καθώς έκρινε ότι η παρουσίαση του θέματος δεν ήταν ισορροπημένη.
Σήμερα λοιπόν αν και δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό του προς το BBC και αναγνωρίζει ως καθαρά τεχνικό πρόβλημα τη διακοπή της συνέντευξής του, δεν παραλείπει να τονίσει πως δημιουργούνταιαπορίες για το λόγο που δεν του δόθηκε στη συνέχεια η δυνατότητα να συμπληρώσει όσα δεν πρόλαβε εξαιτίας του τεχνικού εμποδίου.
Κάνοντας αναφορά στα ειρωνικά – επικριτικά σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αφήνουν υπόνοιες για τις αιτίες της …διακοπής, καταλήγει, απευθυνόμενος στο BBC: οι ελληνικές εκλογές δεν ήταν η καλύτερη στιγμή σας.
Πηγή: orgilos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου