Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

18 Ιουν 2012

Οι ελληνικές εκλογές από Ισπανική σκοπιά

από τον @mpatman

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, μια ημέρα μετά την ανάδειξη της ΝΔ ως νικήτριας των Ελληνικών εκλογών. Ένα αποτέλεσμα που εκτός απο τους Έλληνες, το περίμενε όλη η Ευρώπη και ειδικά η Ισπανία που πλέον βρίσκεται για τα καλά στο κέντρο του κυκλώνα της κρίσης. 


Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της διάσωσης των Ισπανικών Τραπέζων απο την Ευρώπη (χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες), ολόκληρος ο Ισπανικός τύπος πανηγύριζε για την διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Οι "αγορές" τους επανέφεραν αμέσως στην πραγματικότητα, με την άνοδο των επιτοκίων των 10ετών Ισπανικών ομολόγων σε ιστορικά ύψη. Τότε ξεκίνησε η αιτιολογία και απο την Ισπανική Κυβέρνηση αλλά και απο το σύνολο του Ισπανικού τύπου, οτι το πρόβλημα ήταν η ανασφάλεια που προκαλούσε το αποτέλεσμα των Ελληνικών Εκλογών και η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη που θα προκαλούσε σύμφωνα με αυτούς την έξοδο της Ελλάδος απο την ευρωζώνη. 


Σήμερα, μια μέρα μετά την διεξαγωγή των Ελληνικών εκλογών όλος ο Ισπανικός τύπος χρησιμοποίησε την λέξη "ανάσα" στα πρωτοσέλιδα του. Όλα τα πρωτοσέλιδα των Ισπανικών εφημερίδων είχαν εκτενή αναφορά στις Ελληνικές εκλογές συνοδεύομενες απο φωτογραφίες του νικητή των εκλογών Αντώνη Σαμαρά. Αλλά αυτό που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι οτι 4 απο τις εφημερίδες με εθνική κυκλοφορία (El País, El Correo, La Gaceta, ABC) κυκλοφόρησαν με τον ίδιο ακριβώς τίτλο "Η Ελλάδα δίνει ανάσα στην Ευρώπη". Απο εφημερίδες που "ανήκουν" στο χώρο της κεντροαριστεράς, μέχρι εφημερίδες της πατριωτικής δεξιάς. Για ακόμα μια φορά αυτή η αναμενόμενη ανάσα απο το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών αποδείχτηκε μέσα σε λίγες ώρες φρούδη ελπίδα, αφού οι "αγορές" δεν ηρέμησαν καθόλου, και τα Ισπανικά 10ετή ομόλογα εκτινάχτηκαν στο 7,21%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκορ. 


Τέλος, η ανάλυση του Ισπανικού τύπου για τις Ελληνικές εκλογές θα συνοψιζόταν στην εξής φράση "Η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν κλέφτη και έναν τρελό". Η Ελλάδα τελικά επέλεξε τον "κλέφτη", και οι αγορές συνεχίζουν να τιμωρούν την Ισπανική Κυβέρνηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου