Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Μαΐ 2012

Επαναφορά της μετενέργειας και μειώσεις στις "ευγενείς" συμβάσεις ζητάει ο ΣΕΒ

πηγές: Alterthess, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη,  έστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Μέσω αυτής ζητά την κατάργηση της πρόσφατης νοµοθετικής διάταξης που προβλέπει τη µείωση του κατώτατου µισθού κατά 22% για τους µόνιµα απασχολούµενους και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέµα «µετενέργειας») από τους 3 στους 6 µήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουµένως.

Ο ΣΕΒ εκτιµά ότι "υπάρχουν σήµερα οι αντικειµενικές προϋποθέσεις για ν’ αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάµεις της εργασίας την πρωτοβουλία –να συζητήσουν χωρίς προκαταλήψεις, να παραµερίσουν παρωχηµένα στερεότυπα, να αναζητήσουν –χωρίς αλλότριες παρεµβάσεις ή σκοπιµότητες– κοινές θέσεις, σε όφελος των εργαζοµένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουµε τον χρόνο µέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούµε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναµα."

Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων τις "προτάσεις για την άρση των εµποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρµετρα επιβαρύνουν το µη µισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηµατικότητας και αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαµε συµφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσµατικότερος τρόπος για να αποφύγουµε τις πιέσεις στα µισθολογικά."

Ακόμη το "ζήτηµα της προσαρµογής του µέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήµερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόµενη κρίση, µε έµφαση στις «ευγενείς» συµβάσεις που προβλέπουν αµοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαµβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόµατα και παροχές."

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ, όπως διευκρινίζει, θα ήταν έτοιµος να "προωθήσει μαζί σας µέτρα που είναι συµβατά µε τις θέσεις που έχουµε επανειληµµένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως µέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράµµατος, όπως:
• Την κατάργηση της πρόσφατης νοµοθετικής διάταξης που προβλέπει τη µείωση του κατώτατου µισθού κατά 22% για τους µόνιµα απασχολούµενους.
• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέµα «µετενέργειας») από τους 3 στους 6 µήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουµένως. Επιχειρήσεις και εργαζόµενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιµασία της κρίσης. Λουκέτα και απολύσεις πάνε µαζί. Σας καλούµε, λοιπόν, να σχεδιάσουµε, από κοινού και έγκαιρα, την επόµενη µέρα των εργασιακών σχέσεων –µακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κοµµατικές ρητορικές, στη βάση των πραγµατικών συµφερόντων των εργαζοµένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου