Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

12 Απρ 2012

Παιδικά καλλιστεία: η χαμένη αθωότητα στο βωμό του θεάματος


της inflammatory


Με αμέτρητα βραβεία στο ενεργητικό της απο καλλιστεία, 5 hit singles διαθέσιμα στο iTunes, λανσάρισμα ακόμα και παιδικών κρεβατιών , πασαρέλα στα πλαίσια προώθησης της προσωπικής σειράς ρούχων & υποδημάτων για τη μάρκα Cicciabella, συμμετοχή στο αμφιλεγόμενο reality show Toddlers and Tiaras όπου καταγράφεται η καθημερινότητα παιδιών - υποψηφίων σε διαγωνισμό ομορφιάς, η μόλις 7χρονη Eden Wood απο το Αρκάνσας, καθίσταται πλέον αναγνωρίσιμο brand name και ήδη σηκώνει στους παιδικούς της ώμους το βάρος του προσωπικού της show με την προοπτική μιας καριέρας στη βιομηχανία του θεάματος της Νέας Υόρκης. 



Μόλις $100.000 έχουν ξοδευτεί για τη συμμετοχή της μικρής σε παιδικούς διαγωνισμούς ομορφιάς, μια δημοφιλής και αναπτυσσόμενη βιομηχανία στις ΗΠΑ με τζίρο $5 δισ. Μακιγιάζ, επιτηδευμένα χτενίσματα, φανταχτερά ρούχα, ψεύτικα νύχια και βλεφαρίδες, επίπονη αφαίρεση φρυδιών με κερί, ακόμα και τεχνητό μαύρισμα με spray είναι στο πρόγραμμα των αισθητικών παρεμβάσεων στις οποίες υπόκεινται κοριτσάκια 2 έως και 10 ετών, που καλούνται να ποζάρουν σα ντίβες σε παιδικους διαγωνισμούς ομορφιάς. 

Ασφαλώς τη συμπλήρωση των αιτήσεων συμμετοχής, το κόστος και την προετοιμασία με δασκάλους χορού ή φωνής, την αναλαμβάνουν οι γονείς των παιδιών οι οποίοι σύμφωνα με ψυχολόγους προβάλουν πάνω τους προσωπικές ανεκπλήρωτες (ή μη) φιλοδοξίες. Σύμφωνα με έρευνα φοιτήτριας που χρηματοδοτήθηκε απο το παν/μιο του Harvard, οι περισσότεροι γονείς ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα και βάζουν τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία έκθεσης ώστε να αποκτήσουν απο νωρίς αυτοπεποίθηση μπροστά σε κόσμο. Οι πιο οικονομικά ευκατάστατοι φιλοδοξόντας για τα παιδιά τους μια πετυχημένη καριέρα, πιστεύουν οτι έτσι μαθαίνουν απο μικρά να ανταπεξέρχονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η ίδια έρευνα, κάνει λόγο για την περιβόητη δολοφονία της 6χρονης διαγωνιζόμενης JonBenét Ramsey απο το Colorado, ως τον κατεξοχήν παράγοντα αποθάρρυνσης συμμετοχής στα παιδικά καλλιστεία, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν το κόστος ή την ακαταλληλότητα για μικρές ηλικίες. 


Στο προαναφερόμενο reality show Toddlers and Tiaras που ξεκίνησε να προβάλεται στους αμερικανικούς τηλεοπτικούς δέκτες το 2009, έχουν κατα καιρούς προβληθεί παιδιά με αμφιλεγόμενη σκηνική παρουσία προκαλώντας αντιδράσεις, όπως αυτή της 3χρονης Paisley εμπνευσμένη απο το ρόλο της πόρνης που υποδύθηκε η Julia Roberts στην ταινία Pretty Woman και της 2χρονης Mia η οποία αποκάλυψε οτι κάτω απο την "αγγελική της ενδυμασία" φορούσε μια προβοκατόρικη με στήθος-κώνους, ίδια με αυτή της Madonna  που σχεδίασε ο Jean Paul Gautier για το Blond Ambition Tour το 1990. 


Το συγκεκριμένο reality κάνει το ντεμπούτο του απο τον επόμενο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία αλλά η συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τύπου κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και χαμηλής αυτοεκτίμησης απο την οικειοποίηση συμπεριφοράς και εμφάνισης με σεξουαλική χροιά σε μικρές ηλικίες μέσω τέτοιων διαδικασιών, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο μιας και έχουν ήδη προβληθεί στη χώρα παρόμοιοι διαγωνισμοί. Οι πιο σκληρές κριτικές μάλιστα κάνουν λόγο οτι αυτό το θέαμα είναι το αγαπημένο των παιδεραστών.

1 σχόλιο: