Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

10 Απρ 2012

Επιδρομή της ε/κ Αστυνομίας στην Κατάληψη της Νεκρής Ζώνης στη Λευκωσία
Το βράδυ της Παρασκευής (6/4/12) σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση της ε/κυπριακής αστυνομίας πολυάριθμη δύναμη με άντρες από διάφορες υπηρεσίες (αντι-τρομοκρατική, δίωξη ναρκωτικών, ασφάλεια, Μ.Α.Α.Δ) εισέβαλλαν στην «Κατάληψη της νεκρής ζώνης» μέσα στην πράσινη-διαχωριστική ζώνη της Λευκωσίας. Η αστυνομία κάνοντας επίδειξη δύναμης και χρησιμοποιώντας βια επιτέθηκε σε όσους βρήκε μέσα και στη συνέχεια εκκένωσε το κτίριο της κατάληψης. Στην αστυνομική επιχείρηση τραυματίστηκαν περίπου 7 και συνελήφθησαν 29 άτομα ε/κύπριοι και τ/κύπριοι που βρίσκονταν στο κτίριο, ανάμεσά τους και 11 ανήλικοι που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν μαθητική συνέλευση στο χώρο.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του «Occupy Buffer Zone» όπως αναρτήθηκε στη σελίδα: https://www.facebook.com/OccupyBufferZone/posts/240529586046142

Δελτίο τύπου Occupy Buffer Zone (OBZ)

Το βράδυ της Παρασκευής 6/4/2012 όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο που τελούσε υπό κατάληψη από το κίνημα Occupy Buffer Zone στην Νεκρά Ζώνη. Το κίνημα είναι κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος καταλήψεων δημόσιων χώρων που ξεκίνησε πέρσι από την Νέα Υόρκη και που διαμαρτύρεται για τη φτώχεια και τις κοινωνικές αδικίες που δημιουργεί σε κάθε γωνιά της γης το καπιταλιστικό νεοφιλελέυθερο μοντέλο. Στην Κύπρο το κίνημα πήρε ένα δικοινοτικό χαρακτήρα και θεώρησε από την αρχή ότι το λεγόμενο «Κυπριακό πρόβλημα» είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών που δημιουργούνται στον καπιταλισμό και εκφράζει τα συμφέροντα των τοπικών και διεθνών δυνάμεων στην περιοχή. Έτσι θεωρήσαμε σημαντικό, από κοινού Τ/Κ και Ε/Κ, η διαμαρτυρία να μεταφερθεί στο χώρο της νεκρής ζώνης, ένα σημείο του νησιού το οποίο σημειολογικά περιγράφει όλα τα πιο πάνω.

Το άδειο κτήριο ιδιοκτησίας της μονής Κύκκου μεταμορφώθηκε από το κίνημα σε ένα κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικής και κοινωνικοπολιτικής φύσης το οποίο ήταν ανοιχτό για όλους. Την Παρασκευή το βράδυ η εκτελεστική εξουσία σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες εξουσίες συμπεριλαμβανομένου και των Ηνωμένων Εθνών (εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε.) απέδειξαν ότι οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική δράση που διαφέρει από τα «κανονικά» στερεότυπα θα διώκεται με δικτατορικό μένος και αυταρχικό χαρακτήρα που δεν αναγνωρίζει και ούτε σέβεται ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα. Στο μόνο χώρο του νησιού που η επανένωση και η κοινωνική ισότητα ξεφεύγει από τα όρια των κρατικών διαπραγματεύσεων και πραγματώνεται μέσα από συλλογικές και αυτοοργανωμένες διαδικασίες, η απάντηση του νόμιμου κυπριακού κράτους κυμάνθηκε στα πλαίσια εκφοβισμού, απειλής και παρατυπίας.

Η παράνομη είσοδος με την οποία κατηγορήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες δεν αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα καθώς δεν υπήρξε πρόθεση για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Άρα η κράτηση των συλληφθέντων θεωρείται παράνομη. Ως κίνημα αλλά και ως πολίτες απαιτούμε να μάθουμε γιατί οι αστυνομικοί αρνήθηκαν πεισματικά να επιδείξουν οποιοδήποτε ένταλμα καθώς και τα στοιχεία τους (όπως προνοείται από το νόμο) όταν επανειλημμένα τους ζητήθηκε. Επίσης δεν μας απαντήθηκε κατά πόσον η τρομοκρατική επιδρομή των δυνάμεων καταστολής έλαβε χώρα με τη συναίνεση του νόμιμου ιδιοκτήτη. Αν η μητρόπολη Κύκκου ήθελε να διεκδικήσει και να επαναφέρει σε απραξία την περιουσία της θα ήταν ηθικά σωστότερο να το ζητήσει, ή να κινηθεί με τις νόμιμες διαδικασίες αντί να παροτρύνει την αστυνομία να επέμβει προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς.

Η αβάσιμη αφορμή για διακίνηση ναρκωτικών απορρίπτεται φυσικά και εκ του αποτελέσματος της επιχείρησης κατά την οποία η αστυνομία κατάφερε να βρει συνολικά λιγότερο από ένα γραμμάριο κάνναβης στο πάτωμα ενός δωματίου! Την ποσότητα αυτή φρόντισαν να φορτώσουν μαζί με αρκετό ξύλο στους δύο νεαρούς οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται ο ένας εντός και ο άλλος εκτός του δωματίου. Αρκετές ώρες αργότερα και αφού οι νεαροί ζήτησαν να εξεταστούν από γιατρό, τους φόρτωσαν και τις κατηγορίες τις αντίστασης και επίθεσης, προφανώς για να δικαιολογήσουν τον αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό. Σωματική έρευνα διεξύχθηκε σε κορίτσια από ενοπολους άντρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι σημάδευαν 16χρονα παιδιά με τα όπλα τους. ‘Οσο για τη φίλη μας που κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό αρκεί να δει κανείς τα σημάδια στο σώμα της για να καταλάβει αν υπήρξε θύμα ή θύτης.

Η συμμετοχή του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος και η πολιτεία αντιμετωπίζουν τους νέους αυτού του τόπου, Ε/Κ και Τ/Κ, που διεκδικούν ένα μέλλον το οποίο θα είναι δημιούργημα του ίδιου του Κυπριακού λαού και όχι δημιούργημα του υπάρχοντος εγχώριου και παγκόσμιου πολιτικοoικονομικού και κοινωνικού κατεστημένου.

Απολογούμαστε που αδυνατούμε να μεταφέρουμε με λέξεις και λόγια τις φρικιαστικές σκηνές κρατικής βίας που ζήσαμε, και επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δε θα σταματήσουμε να υπάρχουμε αγωνιστικά και δημιουργικά.

«Δεν μπορείς να κάνεις έξωση σε μια ιδέα»

«Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με μια αντίληψη μικρότερη από αυτή που το δημιούργησε»


"You can't Evict an Idea"

Σύνδεσμοι για περισσότερες σχετικές πληροφορίες:

- Μουσική:

Ένα μουσικό κομμάτι για την επιδρομή και την αστεία ποσότητα χόρτου (0.5 - 1 gr) που βρέθηκε στο Occupy Buffer Zone, από τον ε/κύπριο καλλιτέχνη Hajimike (Χατζημάικ):

“For 1 Gramme of Cannabis the police tried to destroy peace in Cyprus

- Ανακοινώσεις:

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης από άλλες οργανώσεις και ομάδες στην Κύπρο:

Πλατφόρμα ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών:

“Κτύπησαν την κατάληψη της νεκρής ζώνης - Ανακοίνωση της Πλατφόρμας”

Επιτροπή για μια Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση:

“Βίαιη καταστολή του κινήματος Κατάληψης της Νεκρής Ζώνης”

Αδέσποτοι Σύντροφοι:

“Κτηνώδη κρατική βία σε Ελληνοκύπριους-Τουρκοκύπριους αγωνιστές της Επανένωσης”

- Καταγγελία:

«Καταγγέλλω τις Αποτρόπαιες Αστυνομικές Παραβιάσεις Δικαιωμάτων στη Νεκρή Ζώνη»

- ελληνοκυπριακά Μ.Μ.Ε.:

Χαρακτηριστικό βίντεο από τον Αντ1:Κύπρου για το πως παρουσιάστηκε η είδηση στα ε/κυπριακά ΜΜΕ:

“Αποκλειστικό: στα άδυτα του κοινοβίου της Λήδρας”

και εδώ ένας σχολιασμός και συζήτηση σχετικά με το περιστατικό και τα ΜΜΕ της Κύπρου:

“Ουτε στες Ιδεες μπορειτε να καμετε εξωση, ουτε στην χαρα της ηδονης... [σχολιο για την "εξωση" του occupy, το αγχος την διαφθορας, τζαι για μιαν νεολαια που επιτελους καμνει την δικη της ποιηση δαμαι τζαι τωρα..”

εδώ σχολιασμός της παρουσίασης της εφημερίδας «Γνώμη»:

Σχόλιο για το ραμπορτάζ της "Γνώμης": Η εφημερίδα δεν μπορέι να αναπαραγει άκριτα τα αστυνομικά δελτία όταν η αστυνομία βιάζει δημοκρατικά δικαιώματα- Κάλεσμα διαδήλωσης αλληλεγγύης:

- Ανακοίνωση-κάλεσμα για διαδήλωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στη Λευκωσία από το μαθητικό περιοδικό “Σκαπούλα”

“Η ελευθερία ασφυκτιά από τις αποφάσεις των γραβατωμένων, η σκέψη μαραίνεται από τα μμε, η φαντασία σταματά στα γκλοπ της αστυνομίας” 

"We ARE Living the Solution"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου